CHIRURGIE ORALA si MAXILO-FACIALA: interventie speciala pentru extirpare cancer (de dimensiuni impresionante) la faringe si baza limbii si pentru reconstructie faringiana cu lambou mio-fascial pectoral mare

CHIRURGIE ORALA si MAXILO-FACIALA: interventie speciala pentru extirpare cancer (de dimensiuni impresionante) la faringe si baza limbii si pentru reconstructie faringiana cu lambou mio-fascial pectoral mare

O interventie chirurgicala rar practicata in judetul Bihor a fost realizata la spitalul nostru, in cadrul sectiei de CHIRURGIE ORALA si MAXILO-FACIALA. Este vorba despre realizarea, pe parcursul a 7 ore, a trei interventii chirurgicale delicate in cadrul unei singure operatii majore si complexe de excizie a unui cancer de faringe drept cu extensie in baza limbii drepte, evidare ganglionara functionala laterocervicala dreapta (indepartarea tuturor etajelor ganglionare de la nivelul gatului) si de reconstructie a defectului cu lambou mio-fascial pectoral mare.

Interventia deosebita a fost realizata de catre sef de lucrari dr. TENT PAUL ANDREI, medic primar CHIRURGIE ORALA si MAXILO-FACIALA, doctor in Stiinte Medicale, cu suport ATI asigurat de catre sef de lucrari dr. BOTEA MIHAI, medic primar Medicină de Urgenta si medic specialist Anestezie Terapie Intensiva, doctor in Stiinte Medicale.

Pacientul a citit despre performantele medicale din Spitalul Pelican de pe pagina web unitatii noastre medicale. In plus, pacientul a fost indrumat catre Spitalul Pelican si dr. TENT PAUL ANDREI, de catre comisia oncologica. Astfel, pacientul a solicitat o consultație în ambulatoriul de specialitate al spitalului nostru.

Dr. TENT PAUL ANDREI, medic primar CHIRURGIE ORALA si MAXILO-FACIALA, sef de lucrari, doctor in Stiinte Medicale, Spitalul Pelican Oradea:

“Afectiunea pacientului a debutat insidios, cu senzatie de corp strain faringiana, dureri spontane si accentuate de deglutitie (durere la inghitire). In evolutie, odata cu cresterea formatiunii tumorale, pacientul a acuzat hemoragii endo-faringiene si usoara insuficienta respiratorie prezentandu-se de urgenta in serviciul ORL al spitalului nostru unde i s-a oprit sangerarea si i s-a prelevat o biopsie fiind diagnosticat cu Carcinom scuamos necheratinizat G2 (Cancer) de orofaringe”.

In urma rezultatului, pacientul a fost evaluat de catre membrii comisiei oncologice si indrumat catre dr. TENT PAUL ANDREI in vederea evaluarii oportunitatii unei interventii chirurgicale curative. In urma examenului clinic si imagistic (Fig. 1) pacientul este declarat operabil.

Fig.1 Se observa pe imagine Computer Tomograf cu substanta de contrast, secțiune axiala, formatiunea tumorala (incercuita) si un ganglion sugestiv metastatic jugulo-carotidian superior drept (indicat de sageata).

Formatiunea tumorala era de aproximativ 6 cm diametru si cuprindea intreg peretele lateral faringian si jumatate din baza limbii (portiunea verticaaă a limbii din spate). Clinic se prezinta sub forma unei rani sangerande, urat mirositoare (halena fetida) si dureroasa spontan si in actele functionale (inghitit, vorbit, mestecat) (Fig.2)

Fig. 2 Se evidentiaza clinic formatiunea tumorala ulvero-distructiva localizata in orofaringele drept si baza limbii drepte

Interventia chirurgicala a durat 7 ore si a fost practicata de catre sef de lucrari dr. TENT PAUL ANDREI, in anestezie generala efectuata si monitorizata de catre sef de lucrari dr. BOTEA MIHAI, medic primar Medicină de Urgenta si medic specialist Anestezie Terapie Intensiva, doctor in Stiinte Medicale.

Dr. TENT PAUL ANDREI, medic primar CHIRURGIE ORALA si MAXILO-FACIALA, sef de lucrari, doctor in Stiinte Medicale, Spitalul Pelican Oradea:

„Gradul acestei interventii de dificultate este extrem de ridicat din mai multe aspecte:

  • abordul este extrem de dificil necesitand despicarea buzei inferioare si a osului mandibular pentru acces

  • excizia tuturor grupelor ganglionare de la nivelul gatului presupune disectia Venei Jugulare Interne (VJI), Arterei Carotide Comune (ACC) si apoi a Arterei carotide interne (Lezarea accidentala a acestor artere fiind incompatibila cu viata – interventia fiind una de risc vital), disectii ale nervului accesor (inerveaza umarul), nervului vag (asigura inervatia parasimpatica a inimii, plamanilor si a tractului digestiv) lezarea acestui conducand la tulburari functionale majore organice si a plexului brahial (asigura inervatia motorie a mainii respective – asigura miscarile mainii) (Fig 3)

  • cancerul, principial, metastazeaza limfatic in ganglionii vecini (teritoriul de drenaj), in cazul cancerelor de cap si gat primele statii de metastazare sunt ganglionii de la gat (laterocervicali). Din acest sens este obligatorie in cazul ganglionilor clinic pozitivi sa fie si o a 2-a interventie chirurgicala realizata in acelasi timp cu prima.

  • o a 3-a interventie asociata este reconstructia defectului – a faringelui si limbii pentru a reda posibilitatea alimentatiei pe gura si a vorbitului dupa vindecare (Fig. 4,5)

  • in fapt, se practica 3 interventii intr-o singura operatie majora

  • monitorizarea anestezica si de terapie intensiva-postoperatorie sunt extrem de dificile si importante, fara de care este imposibila asigurarea evolutiei favorabile a unui astfel de caz complex. Colaborarea interdisciplinara este cruciala”.

Evolutia bolnavului a fost favorabila, acesta fiind externat a 8-a zi postoperator dupa integrarea in procent de 100% a lamboului de reconstructie (Fig 6). Pana la vindecarea completa si reluarea alimentatiei pe gura, bolnavul se alimenteaza pe o sonda nazo-gastrica si respira pe un orificiu de traheostomie (la gat) provizoriu. Dupa finalizarea rezultatului anatomo-patologic pacientul va fi reevaluat de catre comisia oncologica in vederea inceperii tratamentului multi-modal adjuvant oncologic.

Aceste tipuri de interventii complexe de exereza-reconstructie intr-un singur timp sunt extrem de dificile si cu risc vital tocmai datorita riscului lezarii elementelor anatomice laterocervicale, practicarea acesteia fiind evitata frecvent de catre chirurgi tocmai din aceste considerente.

In judetul Bihor acest tip de interventii se practica strict la SPITALUL PELICAN Oradea, sef de lucrari Dr. TENT PAUL ANDREI avand o experienta de peste 11 ani in acest sens.

Fig.3 Evidentierea lamboului de reconstructie in baza limbii la 7 zile post-operator. Lamboul este normal colorat si vital in proportie de 100%

INFORMATII DESPRE CANCERUL CAVITATII ORALE

1. Ce este cancerul cavitatii orale si unde poate fi localizat?

Reprezinta transformarea maligna a mucoasei cavitatii orale si faringelui sub influenta consumului de tutun, alcool, radiatiilor ionizante sau virusului papiloma uman (HPV).

Acesta poate fi localizate in orice regiune a cavitatii orale: buze, obraz, limba (portiunea libera sau baza limbii), planseu bucal (regiunea sublinguala), mucoasa palatului dur sau palatului moale (cerul gurii).

La nivelul faringelui cancerul poate fi localizat la nivelul orofaringelui (peretilor faringieni, lojei amigdaliene sau amigdalelor) sau in hipofaringe (inferior si profund in spatele limbii).

Metastazarea cancerului cavitatii orale si a gatului are loc in ganglionii latero-cervicali superficiali sau profunzi. Aceste metastaze pot fi prezente chiar in momentul primului consult fiind obiectivate prin palparea unor ganglioni duri, mariti de volum.

2. Cum se diagnosticheaza?

Initial un consult la medicul specialist chirurg oro-maxilo-facial este obligatoriu. Inspectia peretilor cavitatii bucale si faringiene este rapida si usoara. Cancerul poate fi prezent sub forma unor leziuni ulcerative (rani) sau conopidiforme (verucoase) care persista mai mult de 14-21 zile la nivelul mucoaselor si nu au tendinta de a evolua spre vindecare. In formele initiale, cancerul este in general asimptomatic sau poate fi perceput de bolnav ca o senzatie de corp de strain, fapt pentru care bolnavul se prezinta tardiv la medicul specialist neglijand patologia. In evolutie pe masura cresterii in dimensiuni apar dureri in vorbire, alimentatie sau inghitire, sangerari de la nivelul leziunilor, imposibilitatea purtarii protezelor totale sau anestezii la nivelul unor regiuni anatomice.

In cazul confirmarii unei astfel de leziuni este obligatorie colaborarea cu medicul imagist in vederea efectuarii unui computer tomograf pentru a determina amploarea de invazie locala a formatiunii tumorale si eventualele metastaze ganglionare prezente laterocervical.

Diagnosticul definitiv va fi pus in urma unei biopsii din formatiunea tumorala efectuata strict de catre chirurgul specialist oro-maxilo-facial.

3. Daca se confirma, care sunt pasii de urmat?

In cazul rezultatului anatomo-patologic pozitiv pentru malignitate al biopsiei, cazul va fi prezentat comisiei oncologice a Spitalului Pelican Oradea, formata din medicul chirurg maxilo-facial curant, medicii specialisti oncologi ai spitalului si medicul specialist de anatomie-patologica.

Conduita terapeutica va fi multimodala fiind bazata atat pe un tratament chirurgical complex de excizie tumorala, ganglionara si de reconstructie a defectului cavitatii bucale, cat si de tratamentul oncologic de fond stabilit de catre comisie.

Tot acest tratament este actualmente posibil pentru prima oara în judetul Bihor in cadrul SPITALULUI PELICAN Oradea, interventiile chirurgicale si infrastructura de suport a spitalului fiind unice din acest punct de vedere.

Informatii si programari:

Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, va puteti programa astfel:

• online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la sectiunea „Programari online” si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
• email: callcenter@spitalpelican.ro si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
• telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de asteptare (cateva minute)
Ambulanta Pelican poate fi solicitata la numarul de telefon direct: 0259.962.