Oferim servicii medicale de ginecologie GRATUITE

SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea ofera, in perioada 01.02.2019 - 31.03.2019,  servicii medicale GRATUITE, destinate doamnelor si domnisoarelor:

1 - Investigatii pentru depistarea unor afectiuni ginecologice

2 - Screening pentru depistarea cancerului de col uterin, prin efectuarea testului Babes Papanicolau GRATUIT

Doamna doctor Antal Liana, coordonatorul sectiei de Obstetrica-Ginecologie a SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea transmite reprezentantelor sexului frumos o informatie importanta pentru mentinerea sanatatii: "Cancerul de col uterin este precedat de aparitia unor leziuni precanceroase care, netratate, evolueaza spre cancer de col uterin. Frotiul Babes Papanicolau permite depistarea acestor leziuni precanceroase si tratarea acestora, astfel incat putem impiedica aparitia acestui tip de cancer, chiar daca doamna sau domnisoara este infectata cu virusul Papiloma".

                                                              SERVICIILE MEDICALE INCLUSE IN PROMOTII:

1. Depistarea unor afectiuni ginecologice 

In cadrul acestei promotii oferim consultatii si investigatii de specialitate pentru:

- depistarea precoce a leziunilor displazice ale colului uterin

- depistarea precoce a leziunilor precanceroase ale sanului

- tratarea si depistarea altor afectiuni ginecologice (infectii ginecologice).

Rugam pacientele sa se prezinte cu bilet de trimitere catre specialitatea Ginecologie si sa se programeze la Call Center 0259.444444, pentru urmatorii medici: dr. Crihana Danut, dr. luhos Valentyna, dr. Anton Remus, dr. Sorian Andrea, dr. Bodog Alin, dr. Luncan Mihai.

2. Screening GRATUIT pentru depistarea cancerului de col uterin, prin Programul National al Ministerului Sanatatii:

SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea continua sa aplice Programul National al Ministerului Sanatatii privind Screeningul pentru cancerul de col uterin.

Pot beneficia de aceasta promotie doamnele si domnisoarele care:

- au varsta cuprinsa intre 25 ani impliniti si 65 ani neimpliniti

- nu au beneficiat gratuit de testarea Babes Papanicolaou in ultimii 5 ani.

Rugam pacientele sa se programeze la Call Center 0259.444444, la unul dintre urmatorii medici: dr Crihana Danut, dr. luhos Valentyna, dr. Anton Remus, dr. Sorian Andrea, dr. Bodog Alin, dr. Luncan Mihai.

         INFORMATII transmise de DIRECTIA DE SANATATE PUBLICA BIHOR:

- rata mortalitatii in Romania prin cancer de col uterin e de circa 4 ori mai ridicata decat rata Uniunii Europene

- 86 % dintre romance au auzit de cancerul de col uterin

- 7 din 10 romance nu au auzit de infectia cu virusul HPV

- doar 23 % dintre romance si-au facut in ultimii 3 ani testul Papanicolau.

 

CANCERUL DE COL ESTE PROVOCAT DE INFECTIA PERSISTENTA CU HPV:

Cancerul de col uterin (CCU) este provocat de anumite tulpini ale virusului HPV, tulpini de risc inalt. 15 tulpini ale virusului HPV au fost clasificate ca tulpini de risc inalt. Dintre acestea, tipurile 16 și 18 sunt responsabile de aproximativ 70% din cancerele de col uterin. Infectia cu HPV se vindeca de la sine in aproximativ 90% din cazuri. Infectia persistenta cu HPV este cea care provoaca leziunile canceroase.

CUM SE TRANSMITE INFECTIA CU HPV:

Infectia cu HPV este cea mai frecventa infectie a tractului genital. Aproape fiecare persoana activa sexual se infecteaza cel putin o data pe parcursul vietii. Transmiterea infectiei se face si prin contactul tegumentelor din zona genitala. Prezervativul nu ofera protectie 100%. 

FACTORII DE RISC AI CANCERULUI DE COL UTERIN:

Fumatul, debutul precoce al vietii sexuale, parteneri multipli, istoric familial de CCU, imunosupresia, infectiile cu transmitere sexuală asociate sunt factori care favorizează infecția cu HPV.

CANCERUL DE COL POATE FI PREVENIT:

Vaccinarea fetitelor si adolescentelor, înainte de debutul vietii sexuale este sigura si ofera protectie pentru 90% din cancerele de col uterin. Testarea periodica a femeilor adulte permite depistarea leziunilor precanceroase si scade riscul de cancer de col uterin. Screening-ul femeilor vaccinate – adauga o reducere de 30% a mortalitatatii specifice prin CCU.

CANCERUL DE COL UTERIN POATE FI VINDECAT

Tratamentul prompt al leziunilor precanceroase si al cancerelor depistate prin testare periodica permit vindecarea de cancer de col uterin i recuperarea completa. Cand se descopera in timp util, rata de supravietuire este de 90%. Vaccinarea anti-HPV este recomandata in special fetelor cu vârsta 9 - 15 ani si se realizeaza la solicitarea parintilor sau a reprezentanților legali care pot formula o cerere la medicul de familie. Poti beneficia GRATUIT de testul Babes Papanicolau prin Programul National pentru depistarea activa precoce a cancerului de col uterin prin screening organizat. Facut cu regularitate, screeningul de cancer de col uterin reprezinta cea mai buna metoda de preventie.