ORTOPEDIE-TRAUMATOLOGIE, pacient din Satu Mare, cu coxartroza bilaterala de sold, operat cu succes prin abord direct anterior minim-invaziv, de catre dr. COSTE REMUS, alearga la 6 saptamani de la operatie

ORTOPEDIE-TRAUMATOLOGIE, pacient din Satu Mare, cu coxartroza bilaterala de sold, operat cu succes prin abord direct anterior minim-invaziv, de catre dr. COSTE REMUS, alearga la 6 saptamani de la operatie

O noua interventie chirurgicala de succes a fost realizata de catre echipa condusa de dr. COSTE REMUS, medic specialist, in cadrul sectiei noastre de ORTOPEDIE-TRAUMATOLOGIE. 

Pacientul este un barbat cu varsta de 41 de ani, din Satu Mare, care a suferit, in urma cu 15 ani, un accident.

PACIENT: “Acum 15 ani am cazut de pe o schela si m-am lovit de o vana din fonta. Am ramas cu dureri la sold pe partea stanga, ce coborau pana in talpa. Dupa jumatate de an mi-au trecut durerile. Prin 2006 – 2007, cand faceam baie si am ramas blocat cu ambele picioare in cada. Am facut infiltratii, dar fara efect. Am facut acupunctura, mi s-a ameliorat durerea, dar nu a disparut complet. Iar in ultimii circa cinci ani, durerile au revenit si mi s-au accentuat. Mobilitatea era tot mai scazuta si mi s-a deformat si mersul. Cand era frig, era dezastru, atat de mari dureri aveam. Am ajuns, in ultima perioada, sa nu mai pot sa imi iau sosetele singur”.

In 2019, pacientul s-a prezentat la un spital din Cluj-Napoca, unde i s-a confirmat diagnosticul de coxartroza bilaterala, afectarea fiind mai pronuntata tot pe partea stanga. Anul pandemic a blocat intentia pacientului de a se trata prin operatie bilaterala de sold in multe spitale, dar acum a fost indrumat spre Spitalul Pelican, unde se efectueaza uzual astfel de interventii chirurgicale.

PACIENT: “La Cluj-Napoca nu am fost prea incantat de conditii si nici nu am avut  acolo posibilitatea de a-mi trata deodata ambele solduri, printr-o singura operatie. Am aflat de Spitalul Pelican de la o cunostinta, operata tot la acest spital si e bine. In luna august am venit la o prima consultatie, la domnul doctor COSTE REMUS. Mi-a facut internare de o zi si am reusit sa imi fac toate analizele si investigatiile pregatitoare pentru operatie. Mi-am facut imediat o parere foarte buna despre domnul doctor. Si-a facut timp si mi-a explicat absolut tot, mi-a vorbit si despre tipurile de proteze. E un mare om si un medic de exceptie!”.

Pacientul a beneficiat ulterior de interventie chirurgicala de protezare bilaterala a soldului, prin abord anterior direct minim-invaziv, realizata de catre echipa medicala condusa de dr. COSTE REMUS, medic specialist ORTOPEDIE – TRAUMATOLOGIE. Suportul vital a fost asigurat de echipa de la sectia de ANESTEZIE TERAPIE INTENSIVA, prin dr. POPA GEORGIANA iar postoperator, programul de recuperare a fost asigurat de catre fizioterapeutul CIUBOTARU MONICA.

Dr. COSTE REMUS, medic specialist ORTOPEDIE – TRAUMATOLOGIE: “Protezarea bilaterala de sold este o interventie chirurgicala complexa. Scopul ei este sa scapam pacientul de durere, sa-i redam mobilitatea, calitatea vietii, de multe ori reintegrarea in societate. Trebuie spus din start ca nu orice pacient cu coxartroza bilaterala de sold poate beneficia de protezare simultana la ambele solduri. E necesara o selectie a pacientilor care se preteaza pentru o astfel de interventie. Este extrem de importanta starea fizica si biologica a pacientului fiind o interventie destul de sangeranda, conteaza daca are o patologie asociata, conteaza varsta, sa nu fie obez… Pornim la început cu dorinta de a realiza interventia bilateral, dar in functie de evolutia intraoperatorie, putem decide sa operam un singur sold. Este cu atat mai mare satisfactia cand reusim sa o facem bilateral. Si pentru pacient avantajele sunt extraordinare - o singura interventie chirurgicala, o singura anestezie, o singura spitalizare, o perioada de recuperare mai scurta. Insa reusita operatiei depinde in aceeasi masura de recuperare! Aceasta trebuie inceputa imediat. Ma bucur ca am reusit sa ajutam si acest pacient. A fost extraordinara evolutia sa: cand a venit la 2 saptamani de la externare pentru suprimarea firelor de sutura, conducea masina, umbla foarte usor fara dureri, iar la 6 saptamani a tinut sa-mi arate ca poate si alerga! Multumesc colegilor pentru ajutor: dr. CHIREA MARIUS (medic primar ortoped), dr. DRAGHICIOIU HORIA (medic primar ortoped), as. GAVRA MONICA”.

Asadar, in ziua urmatoare interventiei chirurgicale, pacientul a inceput un program de fizioterapie pentru recuperarea mobilitatii in cel mai scurt timp posibil.

PACIENT: “Fizioterapeutul mi-a explicat toate exercitiile pe care trebuie sa le fac si m-a ajutat in fiecare zi. A doua zi de la operatie mergeam deja ajutat de carje. Am o parere foarte buna despre toata lumea, inclusiv despre asistente. Nu mi-a lipsit chiar nimic. E curat, mancarea e buna, oamenii sunt de top”.

La doua saptamani de la externare, pacientul a venit la prima consultatie medicala postoperatorie conducand masina de la Satu-Mare pana la spitalul nostru. La o luna de zile distanta de la operatie, pacientul a incercat sa alerge usor, la sase saptamani reusind sa alerge bine.

PACIENT: “Am venit la consultatie dupa trei saptamani de la operatie. Am venit cu masina de la Satu Mare, eu am condus, dar am venit cu grija. Merg si cu bicicleta pe strada la mine, incet. Stiu ca nu e prea indicat, dar eu pot. Sunt foarte multumit. Stiti, eu nu am avut pe nimeni care sa ma incurajeze. Daca as fi avut si eu pe cineva care sa imi spuna ca la Spitalul Pelican te operezi si intr-o saptamana esti pe picioarele tale, nu as fi stat 15 ani cu dureri cumplite. La circa o luna de la operatie a fost prima incercare a mea de a alerga, la indemnul domnului doctor si la sase saptamani am reusit sa alerg normal. La doua luni de la operatie m-am intors la serviciu, iar acum, la patru luni de la operatie sunt chiar foarte bine. Am amanat si am suferit foarte mult, ceea ce nu recomand nimanui sa faca. Le transmit celor ce au aceeasi afectiune sa aiba curaj. Si eu voi incuraja oamenii bolnavi sa vina la Spitalul Pelican pentru ca sigur se fac bine aici. Recomand Spitalul Pelican pentru medicii de aici, pentru conditiile de exceptie, pentru curatenie si mancare, pentru absolut tot! Sincer, eu nu am mai intalnit un astfel de medic atat de bun si care sa te incurajeze, care sa iti spuna ca intr-o saptamana esti acasa si poti umbla si chiar asa sa fie, chiar asa este. Domnul doctor Coste Remus e sigur mana lui Dumnezeu! Multumesc Spitalului Pelican!“.

Informatii si programari:
Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, va puteti programa astfel:
• online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la sectiunea „Programari online” si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
• email: callcenter@spitalpelican.ro si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
• telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de asteptare (cateva minute)
Ambulanta Pelican poate fi solicitata la numarul de telefon direct: 0259.962.