Un nou Program National de Screening al Cancerului de Col Uterin,  la Spitalul Pelican

Un nou Program National de Screening al Cancerului de Col Uterin,  la Spitalul Pelican

Protocoalele internationale  recomanda  sa nu asteptam instalarea simptomelor si sa facem regulat testul Papanicolau.  De obicei, femeile cu leziuni precanceroase si cancer de col uterin in stadii incipiente nu au niciun simptom specific. Simptomele apar cand boala devine invaziva si incepe sa se raspandasca in tesuturile invecinate.

 

Testul Babes Papanicolau este o procedura simpla, care se efectueaza in cabinetul ginecologic, prin care se recolteaza celule de la nivelul colului uterin, partea ingusta a uterului. Poate fi efectuat standard sau in mediu lichid.

 

Testul identifica daca sunt modificari precanceroase la nivelul celulelor colului uterin. Fara un tratament adecvat, aceste celule se pot modifica in celule canceroase. Specialistii recomanda sa incepem testarea la trei ani dupa primul raport sexual, insa nu mai tarziu de 21 ani.

 

Testul HPV identifica daca ai fost infectata cu virusul HPV (Human Papilloma Virus). Anomaliile celulare precanceroase si forma cea mai frecventa de cancer de col uterin sunt determinate de infectia persistenta cu cel putin unul dintre cele 15 genotipuri de HPV cu grad inalt de risc (high risk), cele mai importante fiind genotipurile HPV 16 si HPV 18, care sunt implicate in 70% din cazuri. Daca ai peste 30 ani, medicul iti va recomanda acest test impreuna cu testul Papanicolau.

 

Sprijinim aplicarea programelor nationale de sanatate cu scopul de a contribui la imbunatatirea starii de sanatate a populatiei.

 

In consecinta, continuam colaborarea cu Institutul Oncologic Cluj-Napoca pentru Programul National de Screening al Cancerului de Col Uterin. Astfel, femeile cu varste cuprinse intre 24-29 de ani pot beneficia GRATUIT de recoltarea testului Babes Papanicolau, efectuat in mediu clasic, pe lama si cele cu varste cuprinse intre 30 si 64 de ani pot beneficia de recoltare test HPV, in mediu umed. In cazul in care testul HPV este pozitiv, persoanele in cauza beneficiaza si de Citologie col uterin (Babes-Papanicolau).

 

Informatiile utile pentru paciente:

 

*Nu efectuati testare in perioada menstruala lunara

*Nu intretineti relatii sexuale cu 24 de ore inainte de testare

*Nu faceti spalaturi vaginale inainte de testare

*Intre 24 - 29 de ani – femeia este eligibila pentru testarea primara Babes Papanicolau (FBP)

*Intre 30 - 64 de ani – femeia este eligibila pentru testarea primara HPV

*Domiciliul din buletin (sau viza de flotant): in regiunea de Nord-Vest: Bihor, Bistrita, Cluj, Maramures, Satu Mare, Salaj

*De regula, rezultatele se primesc in maxim 3 luni de la testare, termene detaliate mai jos, in functie de serviciu

* Perioada optima de recoltare pentru testare este ( zilele 9-14) de la prima zi ciclu menstrual.

 

Pentru pacientele cu varsta cuprinsa intre 24-29 de ani, care efectueaza testare Babes-Papanicolau:

  • rezultatul negativ va fi trimis pe e-mail in baza completarii formularului de trimitere a rezultatelor pe e-mail la momentul recoltarii (analiza se lucreaza la laborator et 2), in 2-4 saptamani
  • rezultatul pozitiv pacienta va fi sunata de catre departamentul Callcenter si programata la o consiliere screening de cancer de col uterin gratuita la medicul specialist, in 2-4 saptamani

Pentru pacientele cu varsta cuprinsa intre 30 – 64 de ani, care efectueaza testare HPV:

 - rezultatul negativ HPV/BPN il veti primi pe e-mail in 2-4 saptamani

 - rezultat pozitiv HPV/BPN si sau/ FBP il veti primi pe e-mail in 4-6 saptamani. In cazul rezultatului pozitiv, pacienta va fi sunata de către departamentul Callcenter si programata la o Consiliere screening de cancer de col uterin gratuita la medicul specialist.

Pacienta se va programa telefonic la nr 0259. 444 444 sau la receptia Spitalului Pelican, la specialitatea Obstetrica-Ginecologie, la oricare dintre medici, cu mentiunea in nota de programare Screening IOCN (cancer de col uterin). La programare se vor nota obligatoriu toate datele conform cartii de identitate, inclusiv numar de telefon, adresa de e-mail și adresa completa.