CARDIOLOGIE: factori de risc cardiovascular

CARDIOLOGIE: factori de risc cardiovascular

Factorii de risc reprezinta anumite afectiuni care cresc riscul unei persoane de a dezvolta boala cardiovasculara. Factorii de risc clasici (varsta, sex, ereditate) sunt acei factori de risc care nu pot fi schimbati, in vreme ce factorii de risc modificabili pot fi controlati sau tratati.

Fumatul este un factor de risc care contribuie la aparitia cardiopatiei ischemice, de asemenea, sedentarismul si, in general, stilul de viata nesanatos sunt factori de risc care pot fi modificati sau chiar inlaturati in totalitate.

Dr. FILIP MIHAELA, medic specialist cardiolog, vorbeste despre factorii de risc cardiovascular nemodificabili (varsta, sex, ereditate) si modificabili, reprezentati de anumite obiceiuri nesanatoase care, in timp, ne pot imbolnavi inima si vasele de sange, dar si care sunt patologiile care cresc riscul cardiovascular.

Care sunt cei mai importanti factori de risc cardiovascular?

Factorii de risc cardiovascular se impart in factori de risc clasici, ma refer la cei nemodificabili: varsta, sex, ereditate sau cei modificabili - cum ar fi obiceiurile nesanatoase – fumatul, consumul de alcool, valorile tensionale crescute adica hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, obezitatea, dislipidemia, factori psihosociali dintre care se remarca: depresia si stresul de la locul de munca si factori mai noi cum ar fi nivelul crescut al homocisteinei, lipoproteina A. De asemenea, factorii proinflamatori cum este proteina C reactiva si factori protrombotici, cum ar fi activatorul inhibitorului de plasminogen tisular.

Care sunt cele mai frecvente boli cardiovasculare?

Hipertensiunea este o boala cardiovasculara foarte frecventa. Motivul pentru care am devenit si eu cardiolog fiind acela ca al doilea sau al treilea pacient care imi calca pragul cabinetului avea valori tensionale crescute. Pe langa hipertensiunea arteriala este cardiopatia ischemica la baza careia sta intr-adevar factorul declansator - dislipidemia, obiceiurile alimentare nesanatoase. Fumatul este un factor de risc care contribuie la aparitia cardiopatiei ischemice, sedentarismul, in general, stilul de viata nesanatos pe care il intalnim la noi.

Ce patologii cresc riscul cardiovascular?

Ca patologii care cresc riscul cardiovascular in primul rand este diabetul zaharat. Stim foarte bine ca bolile cardiovasculare si diabetul zaharat conlucreaza si aduc pacientul la un nivel de risc cardiovascular inalt si chiar foarte inalt. La fel, ar fi boala cronica de rinichi, care aduce hipertensiunea la un risc cardiovascular foarte inalt, dar si afectiunile inflamatorii, afectiunile reumatismale.

Ce analize sunt recomandate pentru evaluarea riscului de aparitie a bolilor cardiovasculare?

In general, cand pacientul se prezinta la consultatie pentru o afectiune cardiovasculara, pentru valori tensionale crescute sau palpitatii, apelam la o baterie de analize screening pentru a depista toti factorii de risc: hemoleucograma, functia rinichiului, functia hepatica, examen sumar de urina, functia glandei tiroide, profilul lipidic este foarte important. Obligatoriu, la un pacient care se prezinta pentru un consult cardiologic trebuie sa-i faci EKG, examen clinic complet, ecocardiografie. Alte investigatii paraclinice ar fi monitorizarea ambulatorie a tensiunii arteriale pe 24 de ore si monitorizarea Holter EKG timp de 24-48 de ore.

Cum putem tine sub control riscul de a face boli cardiovasculare?

Controlul riscului de a face boli cardiovasculare se bazeaza pe monitorizarea atenta a factorilor de risc, ce presupune respectarea regimului de viata sanatos, abandonarea fumatului, o alimentatie echilibrata, exercitii fizice, sa radem cat mai mult in vremurile acestea complicate si grele pentru ca, pana la urma, viata e frumoasa si trebuie sa avem grija de ea si de sanatate.

INFORMATII SI PROGRAMARI:

Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, va puteti programa astfel:
• online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la sectiunea „Programari online” si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
• email: callcenter@spitalpelican.ro si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
• telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de asteptare (cateva minute)