Indicatiile si beneficiile CHIRURGIEI BARIATRICE

Indicatiile si beneficiile CHIRURGIEI BARIATRICE

Dr. DEJEU GEORGE, medic specialist Chirurgie generala, explica in ce situatii este recomandata CHIRURGIA BARIATRICA, ce fel de tehnici operatorii sunt folosite in acest domeniu chirurgical, cum decurge recuperarea dupa o astfel de interventii si care sunt beneficiile chirurgiei bariatrice.

In ce situatie este indicata Chirurgia bariatrica?

Dr. DEJEU GEORGE: Chirurgia bariatrica se adreseaza persoanelor care au un surplus ponderal. Scopul Chirurgiei bariatrice este sa-i ajutam pe cei care au acest surplus si nu pot prin mijloacele lor proprii sa slabeasca, noi ii ajutam prin diferite interventii, mai mult sau mai putin invazive sa-si atinga scopul de a slabi ponderal.

Care sunt tehnicile operatorii folosite in Chirurgia bariatrica?

Dr. DEJEU GEORGE: In Chirurgia bariatrica exista mai multe tehnici, majoritatea sunt minim-invazive, noi folosim laparoscopia sau chirurgia robotica de care dispunem la Spitalul Pelican.

Cea mai folosita la nivel mondial este sleeve gastrectomia, micsorarea de stomac, cum o cunoaste toata lumea, dar exista mai multe tehnici care pot fi folosite: balonul intragastric, bypassul gastric, switchul duodenal. In principiu sunt doua mari categorii: restrictive si malabsorbtive. Cele restrictive sunt cele care reduc volumul de mancare pe care pacientul il poate ingera si cele malabsorbtive sunt niste montaje digestive care fac ca o proportie mai mica din mancare sa fie digerata si absorbita de organism.

Exista riscul ca pacientul sa revina la greutatea initiala, pe care o avea inainte de interventia bariatrica?

Dr. DEJEU GEORGE: Exista acel risc, unele tehnici au risc mai mare, altele mai mic, pentru ca, dupa cum am zis, este nevoie de o colaborare si este o chestiune de echipa, nu este doar chirurgul si pacientul, lucram in colaborare cu colegii nostri de la Psihologie, Nutritie, ATI si acesti pacienti sunt mai complecsi din punctul acesta de vedere si daca colaborarea este un pic deficitara s-ar putea sa avem rezultate proaste pe termen lung, pe termen scurt, in primii 2-3 ani, 99% sunt de succes aceste interventii, mai ales sleeve gastrectomia, dar pe termen de 5-10 ani daca pacientul nu colaboreaza si nu mentine o dieta pe care noi o recomandam atunci are riscul sa ajunga la un platou, adica dupa ce a slabit sa nu mai slabeasca si aceasta panta sa fie crescatoare, sa inceapa sa puna in greutate. In cazuri extreme se ajunge din nou la greutatea dinainte de operatie, rar, dar se poate.

Care sunt beneficiile Chirurgiei bariatrice?

Dr. DEJEU GEORGE: Beneficiile Chirurgiei bariatrice sunt deja cunoscute de 20-30 de ani, la Spitalul Pelican avem o experienta de peste 15 ani in Chirurgia bariatrica si beneficiile acestea sunt: in primul rand pacientul slabeste in greutate si in al doilea rand actioneaza asupra comorbiditatilor, asupra problemelor pacientilor cu exces ponderal: hipertensiune, probleme cu articulatiile, diabet zaharat. Mare parte din aceste afectiuni chiar daca nu dispar, sunt mult mai usor de manageriat, mult mai usor de tratat si cu efecte mult mai mici pe termen lung pentru pacientul bariatric.

Care sunt comorbiditatile obezitatii si cum rezolva bariatria aceste probleme de sanatate?

Dr. DEJEU GEORGE: Obezitatea este foarte implicata in ansamblul problemelor metabolice si majoritatea pacientilor cu obezitate au probleme cu tensiunea arteriala, sunt hipertensivi si foarte multi sunt diabetici, foarte multi dezvolta in timp probleme cu articulatiile care uneori pot sa ajunga pana la a necesita protezare ceea ce e un lucru foarte dificil de realizat la pacientii supraponderali. Cu ce ajuta Chirurgia bariatrica? Chiar daca nu rezolva, totusi amelioreaza si usureaza foarte mult tratamentul acestor complicatii. Cu cat pacientul are o durata mai lunga de timp in care are greutate foarte mare, cu atat va fi mai putin probabil sa scape de probleme. La nivel mondia,l cel mai bine studiat este impactul sleeve gastrectomiei asupra diabetului zaharat si in proportie de 50% se rezolva. Adica pacientii diabetici care vin sa-i ajutam cu operatia bariatrica ajung sa scape de diabet, de orice tratament pentru diabet. In urma slabirii si in urma dietei pe care o mentin isi mentin sub control diabetul, practic, nu mai au diabet.

Cum decurge recuperarea dupa o astfel de interventie?

Dr. DEJEU GEORGE: Interventiile de Chirurgie bariatrica sunt acum facute prin proceduri minim-invazive, cu laparoscopul sau cu robotul, de care dispunem aici. Ceea ce inseamna ca recuperarea postoperatorie este rapida, dupa 2-3 zile pacientul poate pleca acasa. Uneori il mai tinem mai mult daca a venit de departe sau e o persoana in varsta, depinde de comorbiditati, dar in principiu la 1-2 saptamani pacientii pot conduce masina si pot sa-si reia relativ viata normala, acum depinde si de activitatea pe care o are. Un lucrator in constructii nu va putea sa zideasca case la o saptamana dupa operatie, dar cineva care lucreaza la un birou cel mai probabil este in stare sa-si reia activitatea dupa o saptamana de la interventia bariatrica.

Informatii si programari:
Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, va puteti programa astfel:
• online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la sectiunea „Programari online” si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
• email: callcenter@spitalpelican.ro si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
• telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de asteptare (cateva minute)
Ambulanta Pelican poate fi solicitata la numarul de telefon direct: 0259.962.