Nastere la Maternitatea Pelican

Nastere la Maternitatea Pelican

Naşterea este o experienţă plină de emoţii in viaţa oricarei femei, este confruntarea cu o situaţie îndelung pregătită, dar nu suficient de cunoscută, motiv pentru care pregătirea pentru naştere este dominată de o componentă psiho-afectivă deosebită.

Acesta este motivul pentru care, din dorinţa de a vă fi alături şi în aceste momente, ne-am propus să vă facem o informare despre pregătirea pentru naştere, modul în care va decurge naşterea dumneavoastră şi evenimentele din zilele care o succed.

Indiferent de felul şi locul în care sarcina dumneavoastră a fost urmărită medical, aveţi posibilitatea de a naşte la Maternitatea Pelican, cu unul din medicii nostri sau cu medicul care a urmarit evolutia sarcinii.

Aveţi posibilitatea şi este de dorit, din considerente medicale, de a anunţa intenţia dumneavoastră colectivului medical, de a vizita secţia cu paturi unde veti fi cazată imreuna cu bebelusul d-voastră, sala de naştere, precum şi de a face cunoştinţă cu personalul care le deserveşte. Aceste vizite vă vor reduce anxietatea şi teama, vă vor permite familiarizarea cu locul şi oamenii care cu profesionalism şi prietenie vă pot ajuta să trăiţi cu bucurie momentul unic al naşterii copilului dumneavoastră.

Siguranţa dumneavoastră şi a copilului în timpul naşterii este asigurată de prezenţa permanentă a personalului calificat şi cu experienţă moaşă, medic obstetrician şi neonatolog, de posibilitatea de monitorizare continuă pe tot parcursul travaliului, de posibilitatea de intervenţie prin operaţie cezariană în timpul cel mai scurt atunci când este cazul.

Alternativele de naştere

Impreună cu medicul d-voastră veţi putea opta pentru una din metodele de naştere:

  • Naştere pe cale naturală fără peridurală
  • Naştere pe cale naturală cu peridurală
  • Naştere cu cezariană (cu indicaţie medicală)

Siguranţa dumneavoastră şi a copilului în timpul naşterii este asigurată de prezenţa permanentă a personalului calificat şi cu experienţă moaşă, medic obstetrician şi neonatolog, de posibilitatea de monitorizare continuă pe tot parcursul travaliului, de posibilitatea de intervenţie prin operaţie cezariană în timpul cel mai scurt atunci când este cazul.

Ambientul sălii de naştere şi a saloanelor vă vor asigura confortul necesar, atât d-voastră cât si bebelusului, pentru a vă putea bucura de primele clipe de viată împreună.

Perioada spitalizării este  scurtă, între 2-5 zile, timp pe care-l puteţi petrece împreună cu copilul dumneavoastră, iar la solicitarea dumneavoastră, pentru a vă putea odihni, poate fi preluat şi îngrijit de către personalul nostru. De asemenea veţi avea susţinerea personalului pentru alimentaţie naturală şi veţi primi multe sfaturi pentru a acorda o ingrijire şi o creştere cât mai armonioasă bebeluşului d-voastră.

Programul unei zile de spitalizare

  • Ora 6.30-7.00 Termometrizare, administrare tratament
  • Ora 7.00 Vizita asistentei medicale
  • Ora 8.00 Vizita medicului
  • Ora 8.30 Micul dejun la pat
  • Ora 9.00 – 12.30 Mobilizare, sfaturi pentru alăptare, sfaturi pentru igiena lăuziei, vizita medicală pentru externarea lăuzei, vizita medicală pentru externarea nou-născutului, efectuarea testelor screening petru nou-născuţi;
  • Ora 13.00 Masa de prânz la pat
  • Ora 13.00-14.00 Program de vizită
  • Ora 17.00-18.00 Termometrizare, administrare tratament

Problemele organizatorice legate de internarea în vederea naşterii vor fi mai uşor de depăşit cu ajutorul recomandărilor noastre.

Vă recomandăm să pregătiţi din timp următoarele:

  1. Documentele medicale: carnetul gravidei, acte medicale care atestă eventuale afecţiuni asociate, recomandări medicale de la alte specialităţi
  2. Document de identitate
  3. Cartea de familie/Certificat de căsătorie/ Declaraţie notarială a tatălui
  4. Dovada calităţii de asigurat: adeverinţă eliberată de angajator vizată la CAS Bihor/ Card de asigurat
  5. Articole de toaletă personală
  6. CD cu muzica preferată care să vă relaxeze în timpul naşterii

Activităţi organizatorice după naştere:

  • înregistrarea naşterii la Biroul pentru naşterii al Oficiului Stării Civile:
    Documente: actele de identitate ale părinţilor, certificatul de căsătorie unde este cazul
    Adresa: Oradea, Str. Clujului nr. 50 la parterul Maternităţii , luni – vineri 8-15
  • pregătirea locuinţei pentru primirea noului membru al familiei
  • pregătirea externării: îmbrăcăminte adecvată sezonului pentru dumneavoastră şi copil
  • transportul la domiciliu
  • programarea vizitelor medicului de familie
  • stabilirea unui program zilnic cu respectarea orelor de somn şi a condiţiilor adecvate de alimentaţie pentru bebeluş şi mamă

Nașterea pe cale naturală la Maternitatea Pelican

’’Oare voi fi în stare să aduc copilul pe lume?’’,’’Oare voi putea suporta durerile naşterii?’’, ’’Oare va fi totul în regulă cu mine şi cu bebeluşul meu?’’ Acestea sunt întrebări fireşti pentru fiecare femeie gravidă şi este absolut normal să vi le puneţi şi dumveavoastră.

Trebuie să ştiţi însă că Natura pregăteşte fiecare femeie în perioada în care e gravidă pentru a putea naşte, şi că de fapt, peste 90% din naşteri se produc fără niciun fel de complicaţii. Şi în tot timpul acesta noi suntem alături de dumneavoastră!

Ce stiti despre naşterea pe cale naturală?

Naşterea naturală (vaginală) este fără discuţie modul cel mai fiziologic de naștere. Deși nu există durere comparabilă cu cea din momentul nașterii multe femei preferă o naștere naturală, fără anestezie sau calmante. Participarea la cursurile prenatale, colaborarea și comunicarea deschisă cu medicul obstetrician, o tehnică corectă de respirație fac suportabile aceste dureri. Cu toate acestea puteți opta pentru analgezie la naștere- nașterea cu peridurală oricând doriți.

Care sunt semnele de naștere?

Puteți recunoaște începerea nașterii după prezența a cel puțin unuia din cele trei semne de bază:

  1. Eliminarea ’’dopului gelatinos’’– este vorba de fapt despre eliminarea de mucus cervical sub forma unei scurgeri vaginale maronii, gelatinoase uneori cu ușoare striuri de sânge. Acest mucus a protejat pe durata întregii sarcini intrarea în canalul cervical. Eliminarea acestui dop se poate face pe parcursul mai multor zile și corespune cu un col care începe să se dilate pentru naștere.

  2. ’’Ruperea apei’’ – înseamnă că membranele amniotice și stratul protector de lichid amniotic din jurul copilului nu mai există, în funcție de mărimea rupturii se pierde mai mult sau mai puțin lichid. Nu trebuie să vă speriați, că veți pierde lichid până la sfârșitul nașterii.
  3. Contracțiile uterine dureroase – la început le puteți resimți ca pe niște crampe sau dureri menstruale, sau ca pe o senzație de tensiune în abodomenul inferior care se extinde către șale. Treptat ele sunt tot mai intense și apar la intervale regulate de timp.

Sunteti pregatită pentru internarea în Maternitatea Pelican?

Este bine să vă pregătiți cu cel puțin 4 săptămâni înainte de data probabilă a nașterii o mică sacoșă cu lucrurile de care aveți nevoie deoarece mulți copii se nasc înainte de această dată.

La maternitatea Pelican nu aveți nevoie decât de periuța de dinți!

Când trebuie să mergeți la spital?

Mergeți la Maternitatea Pelican la orice oră din zi și din noapte dacă:

  • Se rup membranele și pierdeți apa
  • Aveți sângerare vaginală
  • Aveți dureri puternice de cap
  • Aveți contracții uterine dureroase la 10-15 minute
  • Aveți dureri abdominale puternice
  • Sunteți îngrijorată din orice motiv

 Care sunt fazele nașterii?

Prima naștere durează în medie cam 10-12 ore, următoarele nașteri sunt de regulă mai scurte. Nașterea are 3 faze:

  1. Dilatarea colului uterin– aceast este cea mai lungă fază, aproximativ 6 ore, începe cu deschiderea colului uterin și sfârșește când acesta este complet deschis, adică are 10 centimetri și gata pentru nașterea copilului. Contracțiile uterine se intensifică odată cu dilatarea gradată a colului uterin. Spre sfârșitul ei pot apare frisoane, vărsături transpirații abundente. Pe parcursul acestei faze la Meternitatea Pelican  veți fi permanent monitorizată și dumneavoastră și copilul dumneavoastră cu ajutorul cardiotocografului care înregistrează ritmul cardiac fetal.
  2. Expulzia fătului– această fază începe de la dilatarea completă a colului uterin și sfârșește odată cu nașterea copilului. Ea durează în general mai puțin de o oră și se caracterizează prin coborârea copilului prin canalul dumneavoastră pelvin. În această fază, sub coordonarea medicului curant și a moașei, veți fi învățată să ’’împingeți’’ și să respirați la fiecare contracție . Este posibil să aveți nevoie de o mică tăietură la nivelul perineului și mucoasei vaginale-epiziotomie, pentru a evita rupturile de țesuturi.
  3. Delivrența– această fază finală a nașterii începe după ce copilul a fost născut și se sfârșeșete odată cu eliminarea completă a placentei. Este cea mai scurtă fază a naşterii, sub 30 minute. În această fază vi se poate administra o injecție cu Ocitocină și/sau Ergometrină, substanțe cu rol în contractarea uterului.

Dacă doriți, la Maternitatea Pelican, partenerul dumneavoastră vă poate fi alături, susţine şi încuraja pe parcursul acestor etape ale naşterii. De asemenea vă puteți bucura de ceea ce se numește ’’travaliu alternativ’’: aromaterapie, meloterapie (aduceți CD-ul cu muzică preferat) astfel încât nașterea să devină un moment plăcut şi fericit din viața dumneavoastră și a partenerului dumneavoastră.

Naștere prin operație cezariană la Maternitatea Pelican

Operaţia cezariană rezolvă multe dintre problemele medicale care apar în timpul naşterii sau reprezintă modalitatea de naştere atunci când travaliul şi expulzia sunt contraindicate mamei sau copilului din cauza unor riscuri specifice.

Cu toate că, fiind o intervenţie chirurgicală, operaţia cezariană prezintă toate riscurile de incidente intra- şi postoperatorii ale unei operaţii, incidenţa acestora este mică atunci când se respectă indicaţiile şi condiţiile de efectuare.

Incizia tegumentului abdominal este transversală, în zona păroasă a regiunii pubiene. Urmează incizia succesivă a planurilor anatomice ale peretelui abdominal până se ajunge la uterul gravid. De menţionat că de regulă, muşchii drepţi abdominali ce reprezintă principala structura care asigură tonusul peretelui abdominal şi o forţă motorie importantă, nu se secţionează ci doar se îndepărtează din câmpul operator. Acest detaliu este important de cunoscut pentru a înţelege că tonusul şi aspectul peretelui abdominal precum şi activitatea fizică după naştere nu sunt afectate de operaţia cezariană.

După secţionarea peretelui uterin se extrage copilul, se elimină placenta şi se efectuează un control al uterului în interiorul său.

Uterul şi structurile anatomice care au fost interesate la deschiderea cavităţii abdominale se suturează succesiv cu fire de suture alese în aşa fel încât să asigure nevoile de hemostază, rezistenţă, resobţie şi constituire a unei cicatrici cât mai fiziologice.

Pentru a crea condiţiile unei cicatrici estetice, sutura tegumentului se poate face intradermic cu un singur fir de sutură (aşa cum se practică în chirurgia estetică) care se extrage după 10 – 14 zile.

Pentru a asigura consolidarea cicatricii uterine, modalitate de prevenţie a unor complicaţii redutabile, este recomandat ca următoarea sarcină să fie planificată după o perioadă de minim 2 ani de la prima naştere prin operaţie cezariană.

Dacă acest interval de timp este respectat, naşterile ulterioare se pot desfăşura pe cale naturală.

Pachet naștere la Maternitatea din cadrul Spitalul Pelican

Intampinam venirea pe lume a copiilor cu servicii de inalta calitate oferite de o echipa medicala profesionista, cu dotari si echipamente de ultima generatie, pentru a va bucura fara griji de experienta de a deveni parinti.

Spitalul nostru ofera PACHETUL STANDARD pentru mama si copil la pretul de 7500 de lei, valabil atat pentru nasterea naturala, cat si pentru cezariana, cu mentiunea ca, pentru nasterea naturala zilele de spitalizare incluse sunt trei, iar pentru nasterea prin cezariana sunt incluse patru zile de spitalizare.

PACHETUL STANDARD include:

consiliere psihologica

consiliere legata de administrarea medicatiei postnastere

mobilizare precoce la 6 ore dupa nastere

ingrijirea bebelusului in sistem “rooming-in” (mama sta in aceeasi incapere cu nou-nascutul)

ingrijirea nou-nascutilor prematuri care necesita spitalizare in sectia de terapie intensiva (costuri aferente)

mama este ajutata de personalul medical sa invete sa raspunda nevoilor nou-nascutului

consultanta in alaptare sustinuta de un consultant certificat IBCLC

ingrijire si alimentatie specifice lauzei si nou-nascutului

personalul medical o va instrui pe mamica sa faca baita bebelusului

trusoul nou-nascutului inclus (pampers, hainute, produse de ingrijire de cea mai buna calitate)

Copiii nascuți în Maternitatea Spitalului Pelican sunt îngrijiți în Secția de Neonatologie a Spitalului Pelican, cu posibilitatea de terapie intensiva neonatala. Secția de terapie intensiva are unitati de terapie intensiva dotate cu incubatoare deschise, ventilatoare de ultima generatie, aparate de monitorizare a functiei vitale, lampi de fototerapie astfel incat copilul sa fie ingrijit asa cum este nevoie in primele zile de viata.

Spitalul nostru ofera incepand cu aceasta luna PACHETE VIP care asigura un confort ridicat de cazare atat pentru mame, cat si pentru apartinatori (in baza unui test antigen rapid negativ). Salonul VIP este dotat cu un pat pentru mamica, o canapea pentru apartinator care va sta alaturi de mama pe toata durata internarii(in baza unui test rapid Antigen SARS-CoV-2 negativ) si va beneficia de trei mese pe zi. Astfel, le asiguram parintilor confortul necesar pentru a se bucura impreuna de primele clipe de viata ale bebelusilor lor.

Tarifele pentru Pachetele VIP sunt: 10.500 lei pentru nastere naturala, cu 3 zile de spitalizare incluse si 11.500 lei pentru nastere prin cezariana, cu 4 zile de spitalizare incluse.

Programul de vizita este de la ora 14 la 15, in baza unui test Antigen SARS-CoV-2 .

*Tarifele includ trei zile de spitalizare in cazul nasterii naturale atat pentru mama, cat si pentru apartinator, respectiv patru zile de spitalizare in cazul nasterii prin cezariana. Daca numarul de zile din pachetul VIP este depasit atunci mama va plati in plus 650 de lei pe zi, iar apartinatorul va plati suplimentar 1000 de lei pe zi. Pentru mai multe informatii va rugam sa sunati la Call Center: 0259.444444.