OBSTETRICA-GINECOLOGIE: Prima interventie chirurgicala minim-invaziva de cerclaj abdominal! Pacienta: “Daca il cunosteam pe domnul doctor mai devreme si mergeam direct la dumnealui, as fi castigat 7 ani de sanatate!”

OBSTETRICA-GINECOLOGIE: Prima interventie chirurgicala minim-invaziva de cerclaj abdominal! Pacienta: “Daca il cunosteam pe domnul doctor mai devreme si mergeam direct la dumnealui, as fi castigat 7 ani de sanatate!”

Dr. SUCIU VIOREL, medic primar la sectia de OBSTETRICA-GINECOLOGIE  a spitalului nostru, a realizat prima interventie chirurgicala minim-invaziva (laparoscopic) de cerclaj abdominal din judetul Bihor.

 

Pacienta are 38 de ani si suferintele i-au inceput in 2015, cand i s-a amputat colul uterin pentru CIS (carcinom de col uterin in situ) – afectiune confirmata histopatologic si aparuta pe fondul infectiei de HPV-16.

In 2021, pacienta a beneficiat de servicii medicale de Ginecologie, la dr. SUCIU VIOREL, care a efectuat rezectia histeroscopica a unui nodul fibromatos submucos (confirmat histopatologic).

In luna august a acestui an, pacienta a fost diagnosticata si cu obstructie tubara bilaterala, iar in noiembrie 2022, a beneficiat de interventie de cerclaj abdominal realizata minim-invaziv (laparoscopic), de catre dr. SUCIU VIOREL, medic primar OBSTETRICA-GINECOLOGIE si dr. ANTON REMUS, medic primar - OBSTETRICA-GINECOLOGIE. Aceasta interventie de cerclaj abdominal este prima realizata in judetul nostru prin laparoscopie (metoda minim-invaziva).

Cerclajul abdominal se efectueaza cu scopul de a “intari” colul uterin in vederea sustinerii unei sarcini la femeile care au dezvoltat insuficienta cervico-istimica.

 

Dr. SUCIU LAZAR VIOREL AUREL, medic primar OBSTETRICA-GINECOLOGIE, specializat si in MEDICINA MATERNO-FETALA:

“Prezentarea initiala a doamnei a fost pentru infertilitate, dupa multe incercari esuate si dupa evaluari si analize efectuate in alte servicii, dar dupa primele minute am realizat ca problemele erau mult mai complexe decat m-am asteptat. In primul rand, pacienta nu mai avea col uterin ca urmare a interventiei chirurgicale din 2015 (mentionez ca in situatia unui carcinom de col uterin “in situ”, adica stadiul 0, interventia chirurgicala din 2015 a fost absolut justificata; la pacientele la care prezervarea fertilitatii nu este esentiala, s-ar fi practicat histerectomie totala, adica s-ar fi extirpat uterul in intregime, nu doar colul uterin). Totusi, absenta unui col ridica probleme serioase de fertilitate din doua motive: in primul rand orificiul prin care se face accesul in uter ramane extrem de stenozat (stramt), iar in al 2-lea rand, daca se obtine o sarcina (natural sau prin metode de reproducere asistata), uterul nu este capabil sa o tina, existand un risc foarte mare de avort.

 

Din pacate pacienta mai prezenta probleme si la nivelul uterului, a trompelor si a ovarelor: in mijlocul cavitatii uterine prezenta un nodul de fibrom de 2 cm, trompele prezentau suspiciune de obstructie, iar ovarele o rezerva foarte scazuta, in ciuda conditiei fizice excelente a pacientei.

 

 

        In aceste conditii, pentru a obtine o sarcina si a putea sa o duca la termen, i-am propus o abordare secventiala implicand mai multe interventii si investigatii. Imi exprim recunostinta ca a avut increderea si rabdarea necesare pentru a parcurge impreuna aceste etape. Mai intai, a trebuit sa rezolvam problema orificiului stenozat si a nodulului fibromatos, lucru care s-a realizat pe cale histeroscopica.

 

 

Apoi a urmat verificarea trompelor uterine, care, din pacate, s-au dovedit ca fiind ambele obstruate. Ovarele prezentau deasemenea o rezerva foarte scazuta, devenind clar ca fertilizarea in vitro ramane singura optiune viabila pentru a obtine o sarcina. Deoarece lipsa colului uterin ar expune-o la un risc foarte mare de avort, i-am explicat ca singura solutie este efectuarea unui cerclaj abdominal inainte de FIV.

Nasterea prematura are o prevalenta de aproximativ 10% si prezinta cauze variate. Ce trebuie sa intelegem insa este ca, desi doar 10% din femeile gravide au insuficienta cervico-istmica (un col mai scurt de 25 de mm), ele reprezinta o proportie semnificativa (40%) din cazurile de nastere prematura. In cazul pacientei mele, nu exista col uterin, de aceea in cazul unei sarcini, riscul de avort sau nastere prematura ar fi extrem de mare. Totodata, metodele conventionale cum ar fi cerclajul vaginal sau administrarea vaginala de progesterone, nu ar putea fi aplicate aici deoarece lipseste organul tinta, colul uterin. Cerclajul abdominal este o metoda chirurgicala aplicata extrem de rar, de aceea experienta ginecologilor cu aceasta procedura este limitata, iar abordul este frecvent clasic (ca operatia cezariana). Consta in plasarea unei bandelete (ca o plasa) in jurul uterului care are rol in sustinerea sarcinii. Dificultatea consta in faptul ca acesta bandeleta trebuie trecuta pe langa arterele care “hranesc” uterul, iar orice eroare poate duce la hemoragii semnificative sau chiar pierderea uterului.

In cursul lunii octombrie 2022, pacienta s-a internat in spitalul nostru pentru a i se efectua cerclajul abdominal. Cu ajutorul dr.ANTON REMUS, medic primar OBSTETRICA-GINECOLOGIE,  interventia s-a desfasurat pe cale laparoscopica si a fost un succes, fiind prima de acest gen efectuata in judetul nostru. Avantajele laparoscopiei sunt clare, recuperarea postoperatorie fiind mult mai rapida, disconfortul minim, pacienta putand fi externata la 2 zile dupa interventie.

Pe aceasta cale ii multumesc pacientei pentru increderea acordata in unitatea noastra, ii doresc mult succes la FIV si o astept insarcinata”.

                                                                                                          ”

Dr. ANTON REMUS, medic primar – OBSTETRICA-GINECOLOGIE:

   “Nasterea prematura este una dintre cele mai frecvente probleme cu care ne confruntam in specialitatea noastra si ea poate umbri serios bucuria maternitatii. Chiar dacă Medicina a progresat mult in ultimele decenii, nasterea prematura si preventia acestei patologii ramane o provocare redutabila peste tot in lume.
Insuficienta cervico-istmica (colul uterin incompetent) genereaza o proportie semnificativa din avorturile de trimestru 2 si din  nasterile premature. Odata depistata aceasta patologie a colului uterin, ea poate fi abordata prin cerclaj al colului uterin pe cale vaginala, plasarea de pesar cervical și/sau administrarea de medicatie pe baza de progesteron. Chiar daca aceste abordari sunt in general eficiente, exista insa si paciente la care aceste terapii preventive esueaza; pentru aceasta categorie de paciente cerclajul abdominal poate reprezenta o solutie salvatoare spre o sarcina dusa cu succes pana la termen. O alta indicatie li se adreseaza pacientelor care au trecut printr-o interventie chirurgicala  de indepartare a colului uterin, precum in cazul de fata, in care riscul pierderii sarcinii este major. Ne bucuram sa putem oferi acest tratament chirurgical pe cale minim- invaziva (laparoscopica) in cadrul Spitalului Pelican”.

 

PACIENTA (38 de ani, din Beius):

„Din anul 2015 am inceput sa am sangerari abundente la menstruatie, am fost la un medic si mi-a spus ca am o rana la colul uterin pe baza HPV-16. Mi s-a facut conizatie la Cluj-Napoca. Apoi am fost mai bine, am mai mers la control si acum doi ani am dorit sa am un copil, dar nu reuseam. Am fost la un medic care mi-a zis ca poate trompele uterine imi sunt legate.

Printr-o cunostinta am aflat de domnul doctor SUCIU VIOREL si am venit la dumnealui, la SPITALUL PELICAN Oradea, in 2021.

Domnul doctor mi-a spus ca nu pot avea copii din cauza colului uterin si pentru ca am un fibrom in uter, iar pentru a tine o sarcina as avea nevoie intai de un cerclaj abdominal. Am urmat pas cu pas tot ce mi-a spus domnul doctor. Stiti, am fost la multi medici si, de multe ori, noi, pacientele, nu intelegem limbajul prea tehnic al doctorilor. Insa domnul doctor SUCIU VIOREL atat de bine si pe inteles mi-a explicat incat nu aveam chiar nicio intrebare sa ii adresez fiindca imi raspunsese dumnealui la intrebari, inainte sa il intreb ceva. Acum, in noiembrie 2022, mi s-a facut cerclajul abdominal, am inteles ca a fost primul astfel de caz din judetul Bihor. Ma simt bine si, datorita domnului doctor SUCIU VIOREl, in decembrie anul acesta pot face fertilizare in vitro (FIV). Il voi recomanda pe domnul doctor SUCIU VIOREL pentru ca este cel mai profesionist medic din cati am cunoscut. M-a operat in zi de vineri si doua zile mai apoi m-am externat. Sunt foarte multumita si de celelalte cadre medicale si nemedicale, SPITALUL PELICAN e un loc unde te simti in siguranta, chiar nu te simti ca intr-un spital. Recomand tuturor doamnelor si domnisoarelor sa apeleze cu toata increderea la domnul doctor SUCIU VIOREL si la SPITALUL PELICAN Oradea. Stiti, daca eu il cunosteam pe domnul doctor mai devreme si mergeam direct la dumnealui, as fi castigat 7 ani de sanatate!”.

 

INFORMATII SI PROGRAMARI:

Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, va puteti programa astfel:
- online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la sectiunea „Programari online” si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale  dorite
- email: callcenter@spitalpelican.ro si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
- telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de asteptare (cateva minute)