Octombrie este, la nivel mondial, luna dedicata constientizarii si preventiei cancerului de san, cea mai frecventa forma de cancer la femei

Octombrie este, la nivel mondial, luna dedicata constientizarii si preventiei cancerului de san, cea mai frecventa forma de cancer la femei

Cancerul de san este cea mai frecventa forma de cancer la femei. Pentru ca luna octombrie este dedicata luptei impotriva cancerului de san, femeile sunt indemnate sa acorde mai multa atentie propriei sanatati si sa-si reaminteasca faptul ca, printr-un control medical realizat la timp, cancerul poate fi descoperit si vindecat.

Dr. Aldea Claudia, medic specialist Oncologie Medicala, explica de ce este important screeningul mamar, cum se pune diagnosticul si care sunt optiunile de tratament in cancerul de san.

Ce este si cum se manifesta cancerul de san?

 Cancerul mamar apare in celulele din san care cresc in mod anormal, se inmultesc si se transforma intr-un nodul sau tumora. Aceste celule se pot raspandi catre alte zone ale corpului, asa numitele metastaze.

 Cancerul de san este cea mai frecventa cauza de deces provocat de cancer in randul femeilor si apare cel mai adesea la femeile cu varsta de peste 50 de ani. De asemenea, cancerul de san poate aparea foarte rar si la barbați, reprezentand aproximativ 1% din numarul total de cazuri de cancer de san.

 Cele mai frecvente simptome ale cancerului mamar sunt:  prezenta unui nodul, modificari ale mamelonului, eliminarea unei secretii din san sau modificari ale pielii la nivelul sanului.

Care sunt cauzele cancerului de san?

Cauzele exacte de aparitie ale cancerului mamar nu sunt cunoscute. Exista insa cativa factori de risc care cresc sansele de declansare a bolii, cum ar fi inaintarea in varsta , factori genetici – cazuri de cancer in familie sau mutatia BRCA1/2 prezenta – aproximativ 10 % dintre formele de cancer sunt ereditare, istoric personal de cancer (femeile care au avut un cancer la san sunt susceptibile sa dezvolte boala din nou), anumiti noduli non-cancerosi, expunerea la estrogen (femeile care au avut prima menstruatie mai devreme sau au intrat in perioada de menopauza mai tarziu), obezitatea, consumul de alcool, expunerea la radiatii, anumite locuri de munca (cateva studii au aratat ca femeile care lucrau pe timp de noapte sau care au intrat in contact cu substante cancerigene au avut un risc crescut, locuri de munca precum barurile, productia de plastic auto, prelucrarea metalelor, producerea conservelor alimentare, agricultura).

Ce este screeningul mamar si de ce este important?

Screeningul  cancerului de san este cel mai important deoarece boala poate fi depistata in stadiul de vindecare.  Se face prin autopalpare si controale imagistice regulate. Cea mai precoce si la indemana modalitate este autopalparea, care trebuie facuta periodic, cat mai riguros, atat la nivelul sanilor, cat si in axile.

Mamografia (raze X) ar fi de preferat sa se faca la varste de peste 40-45 ani, anual la femeile care au factor de risc crescut (mama, sora, fiica cu antecedente de cancer de san) sau la 2 ani pentru femeile fara cazuri familiale de cancer. Ecografia mamara (ultrasunete) se poate efectua la orice varsta,  nu are risc de iradiere si se efectueaza anual sau la 2 ani. O depistare precoce creste sansele de supravietuire.

Cand trebuie sa ne prezentam la medic?

Anual sau la 2 ani prin ecografie mamara și mamografie,  sau la cel mai mic semn de modificare anormala a sanilor.  Adresabilitate este atat la medicul de familie, cat si la specialist (radiolog/oncolog/chirurg).

 Diagnosticul de cancer de san

In cazul in care se depisteaza o tumora, se recolteaza tesut pentru biopsie, prin ac fin sau o mica incizie, pentru a evalua profilul tumorii inainte de planificarea oricarui tip de tratament. Recoltarea se face in cadrul specialitatii chirurgicale, dar si in cadrul radiologiei interventionale. Dupa confirmarea unui cancer de san, medicul oncolog este cel care directioneaza pacienta catre investigatiile ulterioare.

Optiuni de tratament in cancerul de san

Tratamentul cancerului de san depinde de cat de avansat este stadiul bolii (stadiul 0-IV) si de tipul cancerului. Comisia multidisciplinara (oncolog, radioterapeut, chirug, radiolog, anatomopatolog, psiholog) este cheia esentiala in colaborarea si stabilirea tratamentului oportun fiecarei paciente in functie de stadiul stabilit conform ghidurilor internationale oncologice. In tratamentul bolii se utilizeaza interventia chirurgicala, radioterapia, chimioterapia, terapia endocrina si terapia tintita.

Din pacate, in ciuda accesului mult mai usor la informatii, in continuare avem un procent destul de mare de paciente care vin intr-un stadiu avansat. S-au facut numeroase campanii pentru preventia cancerului de san, dar probabil inca nu avem in educatia noastra conceptul acesta, majoritatea prezentandu-se doar atunci cand „doare” sau cand este avansata si deranjanta boala.

Urmarirea (monitorizarea)

In cancerul de san in stadiu incipient dupa tratament, de obicei, este necesara prezenta la medicul oncolog pentru evaluare la interval de 3-4 luni pe durata primilor doi ani dupa incheierea tratamentului, la fiecare 6-8 luni începand cu anul 3 pana in anul 5 si o data pe an dupa aceea.  De asemenea, in fiecare an se va efectua o mamografie, iar la unii pacienti se vor efectua periodic evaluari prin tehnici imagistice cum ar fi RMN sau ecografie. Pacientii care primesc terapie endocrina vor beneficia de evaluari regulate in vederea monitorizarii reactiilor adverse ale tratamentului. Decizia de evaluare o are medicul curant, in functie de tratament si de starea de performanta a pacientei.

Este foarte importanta colaborarea medic/pacient, increderea si acceptarea indicatiilor medicale, crearea unei echipe. Un teren sanatos la nivel psihic aduce plus de reusita in  toleranta oricarui tratament si/sau in vindecarea bolii.