Prevenirea, manifestarea si controlul diabetului zaharat

Prevenirea, manifestarea si controlul diabetului zaharat

Dr. ROMANESCU DANA, medic primar in Diabet, Nutritie si Boli Metabolice atrage atentia asupra cresterii frecventei diabetului zaharat, metodelor de prevenire si a celor de tratament. Deasemenea, dr. ROMANESCU DANA explica factorii de risc, cum se manifesta diabetul zaharat si care sunt cele mai frecvente tipuri de diabet.

Diabetul zaharat este o boala care se caracterizeaza prin insuficienta secretie de insulina de la nivelul pancreasului.

Hormonul numit INSULINA, este secretat de catre pancreas si permite celulelor organismului sa foloseasca glucoza ca sursa de energie.

Cel mai cunoscut efect al acestor tulburari este cresterea nivelului glucozei in sange peste limitele considerate normale (90-120 mg/dl), valori care pot varia usor in functie de metodele de lucru folosite de laborator.

Cat de frecventa este aceasta boala?

Boala este destul de frecventa avand in vedere ca unul din zece romani este diagnosticat cu diabet zaharat. La nivelul teritoriului Romaniei avem o incidenta de 11.6% pacienti diagnosticati cu diabet zaharat sau cu prediabet si aici vom face o diferenta intre diagnosticul de diabet zaharat, adica notiunea de diabet zaharat in sine si notiunea de prediabet. Pentru ca un pacient sanatos care are valori ale glicemiei cuprinse intre 90 -120mg/dl in functie de valorile pe care ni le da un laborator il consideram o persoana sanatoasa. In perioada de prediabet adica in acea perioada in care pacientul se afla la valoare glicemica intre 120 si 126 mg/dl si cum noi numim acea perioada de prediabet, adica un debut al diabetului, pacientul trebuie instruit sa aiba o dieta corespunzatoare si sa inceapa niste exercitii fizice in limita posibilitatilor pe care le poate face orice pacient, dar schimbarea stilului de viata este esential.

La o valoare de peste 126 mg/dl deja putem spune ca este vorba despre diabet zaharat care necesita diferite forme de tratament.

Cum se manifesta?

Fie se poate manifesta exploziv adica poliurie, polifagie, polidipsie si pierdere ponderala sau se pot manifesta direct cu complicatii: tulburari de vedere, pacientii se adreseaza departamentelor de oftalmologie si acolo sunt indrumati apoi catre diabetolog sau in departamentele de chirurgie avand anumite infectii si se presupune ca ar putea fi diabet, in departamentele de nefrologie cu afectari renale datorate diabetului si vin direct cu complicatiile instalate. Acestea sunt mai frecvent intalnite la pacientul cu diabet 1 care va fi tratat cu insulina, iar la pacientul cu diabet de tip doi, de obicei pacientul cu obezitate, care reprezinta 80 la suta ca si diagnostic de diabet sunt cei predispusi la obezitate si chiar obezii in sine.

Care sunt cele mai frecvente tipuri de diabet zaharat?

Exista mai multe tipuri de diabet zaharat: diabetul de tip 1 pe care-l gasim de obicei la persoanele tinere, de la copii pana la aproximativ varsta de 30 de ani, dar asta nu exclude ca si dupa varsta de 30 de ani sa fie diagnosticat ca si diabet de tip 1 care necesita in permanenta tratament cu insulina, va fi dependent de insulina, mai este numit diabetul juvenil sau al tanarului. 

Cel mai frecvent intalnit este diabetul de tip 2 care apare dupa varsta de 40 de ani si este de obicei tratat cu antidiabetice orale, dar in anumite situatii se poate ajunge si la tratament injectabil si la pacientul cu diabet zaharat de tip 2 si este diabetul gestational care trebuie tratat cu insulina in timpul sarcinii, diabet care s-ar putea sa nu se mai manifeste dupa ce pacienta naste sau poate sa persiste ca si un diabet cu tratament in continuare.

Care sunt metodele de terapie?

Metodele de terapie sunt in functie de tipul de tratamentul pe care il are pacientul la diabeticul de tip 1 care are necesar de insulina, insulinele sunt de mai multe feluri - cu actiune rapida care se dau in timpul zilei si sunt insulinele lente pe care le prescriem pe timpul noptii.

Tratamentul antidiabetic oral adica cu tablete consta intr-o multitudine de clase de medicamente care sunt extrem de bune si care in trecut au impins foarte mult administrarea de insulina pentru diabeticul de tip 2 cu aparitia unor clase de medicamente care se folosesc atat in diabetul zaharat pentru scaderea glicemiilor iar o parte dintre ele au foarte mare importanta si in combaterea factorilor de risc cardiovasculari.

Care sunt factorii de risc?

Factorii de risc sunt factori de mediu in primul rand: alimentatia, in ultima perioada este o alimentatie mai abuziva, consumul exagerat de dulciuri, fast-food, bauturile carbogazoase. Factorii de risc apar la persoanele predispuse de a face boli cardiovasculare, pacientii care au in antecedentele familiale rude de gradul I sau de gradul II cu diabet zaharat care este tratat fie cu insulina, fie cu antidiabetice orale. Persoanele cu obezitate sunt predispuse la a face diabet, persoanele cu valori mari ale colesterolului, trigliceridelor.

Cum putem sa prevenim diabetul zaharat?

Diabetul zaharat trebuie sa-l constientizam, prin analize anuale pentru a-l depista, prin abordarea unui stil de viata mai sanatos, sa renuntam la a manca multe alimente care contin zaharuri, evitarea pe cat posibil a dulciurilor, bauturilor dulci carbogazoase, pastelor fainoase, nu inseamna ca le excludem complet din alimentatie pur si simplu incercam sa mancam cantitati mult mai reduse. Incercam sa ducem o viata mai activa, fiecare in limita efortului fizic permis, in functie de varsta si simplul mers pe jos sportiv este o activitate fizica pe care o poate aborda aproape toata lumea. 

Informatii si programari:

Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, va puteti programa astfel:

• online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la sectiunea „Programari online” si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite

• email: callcenter@spitalpelican.ro si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite

• telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de asteptare (cateva minute)

Ambulanta Pelican poate fi solicitata la numarul de telefon direct: 0259.962.