Primul curs si workshop de Robotica in Urologie din Romania: interventii chirurgicale vizionate 3D, in cadrul LIVE SURGERY&Robotic DRY LAB TRAINING

Primul curs si workshop de Robotica in Urologie din Romania: interventii chirurgicale vizionate 3D, in cadrul LIVE SURGERY&Robotic DRY LAB TRAINING

Avem deosebita onoare de a va anunta sustinerea in Romania a primului curs si workshop pentru formarea de medici specialisti in Chirurgia Robotica in Urologie.

Sub egida ESUT (sectiunea europeana de Uro-Tehnologie din cadrul Asociatiei Europene de Urologie – EAU), la initiativa CLERU (Clubul de Laparoscopie, Endoscopie si Robotica Urologica) si impreuna cu partenerii nostri (Universitatea de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca, Facultatea de Medicina si Farmacie Oradea), Spitalul Pelican a desfasurat, in perioada 10.09.2021 – 11.09.2021, primul eveniment de anvergura nationala, menit sa sporeasca numarul medicilor specializati in cea mai noua tehnica chirurgicala: Chirurgia Robotica in Urologie.

Evenimentul se bucura de prezenta reprezentantilor boardului European in Urologie: prof. dr. Thomas Bschleipfer, de la Clinica de Urologie, Andrologie si Urologie pentru copii din Weiden din Germania, reprezentant al EBU (Bordul European in Urologie) si dr. Jean-Baptiste Roche, de la Clinica Saint Augustin – Bordeaux din Franta si reprezentant ESUT (sectiunea de Uro-Tehnologie din cadrul Asociatiei Europene de Urologie – EAU).

Cei peste 70 de participanti, dintre care 18 sunt cursanti, participa la interventiile chirurgicale urologice asistate robotic, efectuate de catre medicii experti in Chirurgie Robotica in Urologie din Franta si Germania impreuna cu medici de la UMF “Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca si de la Spitalul Pelican.

Interventiile chirurgicale sunt transmise live in sala de conferinte, iar participantii pot interactiona cu medicii operatori si cu moderatorul, asimilandu-si astfel mai bine cunostintele dobandite pe parcursul acestui curs interactiv.

Totodata, in sala de conferinte se sustin prezentari stiintifice “State of the Art”, iar intr-un spatiu special amenajat din cadrul Clinicii de Urologie a spitalului nostru, se sustin, cu respectarea masurilor de siguranta pentru limitarea raspandirii Covid-19, sesiuni interactive Dry Lab, unde cursantii efectueaza exercitii pe modele de antrenament cu simulatorul, dar si cu Robotul Da Vinci X, pregatit de sponsorul evenimentului – SofMedica.

Dr. OVIDIU GOGU CACUCI – manager Spitalul Pelican Oradea:
“Ne bucuram ca am organizat pentru prima data in Romania acest prim training, cu operatii demonstrative si aplicate pentru pacientii urologici, cu medici de prestigiu atat din tara cat si din strainatate, folosind cea mai moderna tehnologie – Robotul Da Vinci si avand o participare deosebita (Clubul de Laparoscopie, Endoscopie si Robotica), sub egida ESUT si in parteneriat cu UMF “Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca respectiv Facultatea de Medicina si Farmacie Oradea. Sunt peste 70 de medici urologi specialisti rezidenti din tara si strainatate care participa la operatii in timp real. Parte dintre medicii colegi realizeaza interventiile chirurgicale cu Robotul Da Vinci Xi pentru o serie de afectiuni urologice grave: prostatectomii, diverse forme de cancere. Alta parte dintre colegi sunt in salile de curs pentru a interactiona cu medicii. Multumim Facultatii de Medicina si Farmacie Oradea, care a sprijinit acreditarea acestor cursuri impreuna cu Colegiul Medicilor. Multumim domnilor profesori invitati!”

Prof. univ. dr. MAGHIAR ADRIAN – decanul Facultatii de Medicina si Farmacie Oradea, medic-sef Clinica de Chirurgie generala Spitalul Pelican Oradea:
“Ne onoreaza ca acest eveniment se desfasoara sub patronatul Universitatii de Medicina si Farmacie Iuliu Hatieganu din Cluj-Napoca. La Spitalul Pelican se efectueaza, de doi ani de zile deja, operatii cu Robotul Da Vinci in special in cadrul Clinicii de Urologie. Chirurgia Robotica este cel mai inalt nivel la care se poate ajunge astazi. Dezvoltarea Chirurgiei Robotice la Clinica de Urologie a Spitalului Pelican se vede in rezultate fiindca vin aici sa se trateze pacienti din toata tara. Interesul Facultatii de Medicina si Farmacie Oradea este de a forma in toate spitalele medici specialisti in Chirurgia Robotica”.

Conf. dr. PETRUT BOGDAN – UMF “Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca, colaborator al Spitalului Pelican Oradea:
“Ma bucur ca am ocazia sa colaborez cu medicii colegi de la Spitalul Pelican, pe aceasta platforma educationala. Viziunea conducerii de aici este demna de invidiat. Am efectuat dintre cele mai complexe interventii chirurgicale laparoscopice. Apoi, dorinta domnului profesor Maghiar Teodor s-a implinit si am abordat Chirurgia robotica realizand interventii chirurgicale cu Robotul Da Vinci in cadrul Clinicii de Urologie de la Spitalul Pelican Oradea.
Multumesc domnului doctor Maghiar Teodor, un om cu viziune si cred ca Romania ar fi o tara mai buna daca ar fi mai multe persoane ca domnia sa. Invitatii speciali la eveniment sunt cunoscuti in domeniul Urologiei: dr. Thomas Bschleipfer in domeniul Uro- Ginecologiei iar dr. Jean-Baptiste Roche, representant ESUT, cu o activitate indelunga in Chirurgia Robotica in Urologie, lucreaza la Clinica Saint Augustin din Bordeaux (Franta) – centrul cu cea mai mare experienta in Chirurgie robotica din Europa”.

Prof. dr. NICOLAE CRISAN – UMF “Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca:
“Vorbim de un sistem medical functional care se bazeaza pe colaborare, un model de colaborare intre specialisti si un model de colaborare intre inalti specialisti si un spital care are interes pentru beneficiul pacientului si performanta in Medicina”.

Prof. univ. dr. MAGHIAR TEODOR – medic-sef Clinica de Urologie, Spitalul Pelican Oradea:
“Cursul este adresat in primul rand celor ce au ales o cariera in aceasta profesie. Acesta e primul curs pe care il organizam. Educatia unui profesionist in Urologie este continua, niciodata nu poti spune ca stii destul, ca ai invatat destul, astfel incat pentru fiecare dintre noi este un challenge sa invatam si sa-i invatam pe altii din ce am invatat noi. Cu atat mai mult este bine cand privesti in urma ta si vezi generatiile noi care te urmeaza in aceasta profesiune”.

Prof. dr. THOMAS BSCHLEIFER – Clinica de Urologie, Andrologie si Urologie pentru copii din Weiden din Germania, reprezentant EBU:
“Ma bucur ca ma aflu la Spitalul Pelican Oradea, la primul curs de Chirurgie Robotica in Urologie. Au fost pregatite o serie de interventii chirurgicale diferite, de la reconstructia aparatului urinar la o pacienta, la prolaps, toate efectuate cu Robotul Da Vinci. Este foarte interesant programul organizat aici si pentru toti e important sa invatam cat de mult putem. Chirurgia Robotica e chirurgia viitorului. Tehnologia se va dezvolta in urmatorii zece ani astfel incat chirurgia laparoscopica va acoperi doar o parte din posibilitatile chirurgicale. Cred ca ar trebui sa folosim robotul pentru a folosi in favoarea pacientilor, ar trebui sa utilizam toate posibilitatile si oportunitatile pe care medicina moderna le are de oferit. Aceasta va fi partea din chirurgie care se va dezvolta si se va aplica cel mai mult. Avem nevoie categoric de acest domeniu”.

Dr. JEAN-BAPTISTE ROCHE – Clinica Saint Augustin, Bordeaux (Franta), reprezentant ESUT:
“Sunt foarte bucuros ca ma aflu aici. In Franta avem o activitate de 20 de ani in Chirurgia robotica si suntem multumiti de rezultate.
Suntem onorati sa venim aici in Romania si sa dezvoltam aceasta interactiune cu Europa.
In SUA, 90% dintre interventiile chirurgicale se realizeaza robotic, in Franta, aproximativ 50 – 60% dintre operatii se realizeaza robotic si procentele sunt in crestere.
In viitor, poate chirurgii vor avea nevoie de asistenta robotica tot timpul, vor avea poate nevoie de inteligenta artificiala, poate vom folosi roboti interni care pot depasi capabilitatile creierului uman pentru reusite pe care acum nici nu ni le imaginam ca ar fi posibile”.