Obstetrică - Ginecologie

Incepand cu data de 15 ianuarie 2017, in cadrul sectiei de Obstetrica-Ginecologie de la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea activeaza DEPARTAMENTUL DE MEDICINA MATERNO-FETALA,

DEPARTAMENTUL DE MEDICINA MATERNO-FETALA functioneaza de peste 5 ani in spitalul nostru si pune la dispozitie urmatoarele servicii:
• ecografiile de screening in trimestrul I
• ecografiile de morfologie fetala in trimestrul II
• ecografiile de morfologie fetala in trimestrul III
• diagnostic invaziv (amniocenteza, punctii-biopsii de vilozitati coriale, cordocenteza)
• fetoreductii
• tratamente fetale intrauterine (transfuzie de sange intrauterina)
• monitorizarea sarcinilor cu risc obstetrical
• teste neinvazive prenatale (NIPT) 

Departamentul de Medicina Materno-fetala se adreseaza tuturor gravidelor, indiferent de varsta, de factorii de risc sau de locul de dispensarizare si functioneaza in Ambulatoriul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea, de pe str. Corneliu Coposu nr. 2, pe baza de programare. 

Medicii care activeaza au competenta si acreditare in Medicina Materno-Fetala:
• Dr. Viorel SUCIU, medic primar Obstetrica-Ginecologie, Coordonator al Departamentului de Medicina Materno-Fetala
• Dr. Alin Ionuț BODOG, medic primar Obstetrica-Ginecologie - sef Sectie Obstetrica-Ginecologie
• Dr. Anca HUNIADI, medic primar Obstetrica-Ginecologie
• Dr. Mirela Liliana TIRA, medic primar Obstetrica-Ginecologie
• Dr. Remus Florin ANTON, medic primar Obstetrica-Ginecologie
• Dr. Razvan ZDREHUS, medic primar Obstetrica-Ginecologie 

Ecografia de screening in trimestrul I (test combinat)

Cel mai cunoscut rol al ecografiei de trimestrul I este estimarea riscului genetic (a riscului pentru sindromul Down, trisomie 13 si 18), care include masurarea translucentei nucale si se efectueaza la 11 – 13+6 săptămâni de sarcina. De fapt, rolurile examenului ecografic in trimestrul I sunt multiple si foarte importante: stabilirea numarului de feti si a viabilitatii lor, evaluarea factorilor de risc pentru majoritatea problemelor importante care pot aparea in cursul sarcinii: preeclampsie, restrictie de crestere intrauterina si nastere prematura. La aproximativ 12 de saptamani de sarcina, se poate constata deja daca exista defecte structurale importante ca lipsa membrelor, defecte ale peretelui abdominal, hernie diafragmatica sau defecte de tub neural (anencefalie, spina bifida) si se pot suspiciona alte anomalii structurale (faciale, cardiace, reno-urinare etc).

In cazul sarcinilor gemelare sau de ordin mai inalt examinarea de catre un specialist in Medicina Materno-Fetala este esentiala pentru a stabili, pe langa riscurile anterior mentionate, corionicitatea (numarul de placente), eventualele discordante intre feti si a ritmului in care se vor efectua controalele ulterioare.

In clinica noastra se aplica si protocolul Fundatiei de Medicina Fetala Londra, iar pacientele beneficiaza atat de rezultatele examinarii, cat si de consiliere asupra riscurilor si de investigatiile auxiliare necesare (biopsie de vilozitati coriale in caz de risc crescut sau test non-invaziv in caz de risc intermediar).

Evaluarea se adreseaza tuturor gravidelor, indiferent de varsta lor, care au o sarcina intre 11 si 13 saptamani si 6 zile.
Programarea pentru ecografie se face preferabil la 12-13 saptamani, iar in prealabil pacientele sunt indrumate catre laboratorul nostru (Synevo) intre 10 si 11 saptamani pentru a efectua biochimia (free-beta-HCG si PAPP-A).   

Ecografia de morfologie fetala in trimestrul II

Aceste ecografii presupun evaluarea detaliata a morfologiei (anatomiei) fetale. Intre 18-23 de saptamani de sarcina, copilul are marimea potrivita pentru examinarea optima a partilor corpului. Ecografia de trimestrul al II-lea este, de cele mai multe ori, un moment placut, cand viitoarea mamica si familia afla ca fatul s-a dezvoltat normal si cand se pot vedea imagini clare ale fetei copilului, inclusiv in reconstructie tridimensionala 3D/4D. Aceasta ecografie ramane, in esenta, un examen medical important, care presupune concentrare din partea medicului si rabdare din partea pacientei. Examinarea 3D/4D poate aduce informatii de interes medical, in plus fata de examinarea conventionala 2D si reprezinta o modalitate de a obtine imagini mai usor de interpretat de catre viitorii parinti.

Surprizele neplacute la acest examen sunt cu atat mai putin probabile cu cat evaluarea din trimestrul I a fost mai corecta si mai detaliata.
Deasemenea, in cadrul acestei examinari se vor evalua si placenta, lichidul amniotic, circulatia sanguina materno-fetala si colul uterin, pentru a evidentia potentiale riscuri (avort/nastere prematura, preeclampsie, tumori placentare, anomalii ale lichidului amniotic etc).

Programarea se face preferabil la 20-21 de saptamani, iar pacientele sunt rugate sa se prezinte cu vezica urinara goala si cu dosarul de sarcina. 

Ecografia de morfologie fetala din trimestrul III

Este importanta pentru evaluarea anatomiei fetale in vederea decelarii unor anomalii care nu se manifesta in trimestrul II, cum ar fi hemoragii/tumori de glanda suprarenala, malformatii ale dezvoltarii corticale, anomalii cardiace progresive (coarctatia de Aorta, stenoza de pulmonara), amputatii de membre, scleroza tuberoasa, dilatari ale tractului reno-urinar etc.

Deasemenea pot fi depistate infectii fetale transmise de la mama dupa perioada morfologiei de trimestrul II.

Vor fi evaluate ecografic cresterea si starea fetala (ce greutate are si cum se simte copilul dumneavoastra in burtica), placenta (structura, functie si pozitie), cordonul ombilical si colul uterin.
In aceasta perioada examinarea morfologica poate fi limitata de pozitia fatului, de dimensiunile sale, de numarul de feti si de factorii materni (obezitate, cicatrici abdominale, tumori uterine etc).


Diagnostic invaziv (amniocenteza si punctii-biopsii de vilozitati coriale)

Diagnosticul invaziv se adreseaza gravidelor care:
-au un rezultat cu risc crescut de boli genetice la testul de screening in trimestrul I
-gravide cu varsta peste 40 de ani
-gravide cu istoric familial de boli genetice transmisibile
-confirmarea sau infirmarea unei infectii fetale in cursul sarcinii: Toxoplasma, Citomegalovirus, etc.
-anomalii structurale fetale depistate ecografic si care se pot asocia unui sindrom genetic.

Spre deosebire de testele non-invazive prenatale, care ofera doar un screening restrans, biopsia de vilozitati coriale si amniocenteza sunt metode de diagnostic prenatal al caror scop principal este prelevarea unei probe de la nivelul sarcinii, din care sa se poata efectua analize specifice pentru a confirma sau infirma diagnosticul.
Ambele implica punctia cu un ac special, extrem de subtire (intre 0.7 si 1.2 mm in diametru), sub control ecografic, in regim de spitalizare de zi (adica dupa procedura pacienta este monitorizata si apoi pleaca acasa), iar diferentele constau in varsta sarcinii la care se efectueaza si proba care se preleveaza: 

• biopsia de vilozitati coriale se efectueaza pana la 13 saptamani + 6 zile si implica punctia placentei de la nivelul careia se preleveaza tesut (vilozitati coriale) si pe care o efectuam de obicei in analgo-sedare 

• amniocenteza se efectueaza dupa saptamana a 15-a si, de preferinta, dupa ce membranele amniotice sunt complet alocate, acul introducandu-se in sacul amniotic, langa fat, de unde se preleveaza o cantitate de lichid amniotic; aceasta nu necesita niciun fel de anestezie.

Teama pacientelor cu privire la aceste proceduri provine din lipsa de informare corecta asupra riscurilor. Cele mai relevante date privind riscul de avort dupa diagnosticul invaziv provin de la una din cele mai vaste meta-analize, in care au fost evaluate peste 63.000 de amniocenteze si peste 13.000 de biopsii de vilozitati coriale. Rezultatele au fost publicate de catre autori (Salomon si Akolekar) in 2019, iar concluziile au fost ca riscul de avort legat direct de procedura a fost extrem de redus indiferent ca vorbim de amniocenteza sau biopsie de vilozitati coriale: 0.3% si respectiv 0.2%. 

In Departamentul nostru de Medicina Materno-Fetala au fost efectuate pana in prezent peste 350 de astfel de proceduri, fiind diagnosticate atat patologii genetice (Trisomie21, Trisomie 18, sindrom Turner, Cri-du-Chat si diverse microdeletii, fibroza chistica, hipocondroplazie, mozaic de tetraploidie, ambiguitate sexuala fetala prin defect al genei SRY si alte boli monogenice rare), cat si infectii materno-fetale (in special citomegaloviroza fetala). 

Aceste diagnostice sunt de o importanta deosebita, atat pentru a putea lua o decizie informata in momentul respectiv, dar si pentru evaluarea riscului de recurenta la sarcinile urmatoare si stabilirea necesitatii de a efectua evaluari suplimentare preconceptionale.

Diagnosticul invaziv se efctueaza pe baza de internare si sunt necesare urmatoarele documente: carte de identitate, card de sanatate, scrisoare medicala de la medicul specialist obstetrician, bilet de trimitere de la medicul de familie si analize (hemoleucograma, CRP, grupa de sange si Rh-ul gravidei, coagulograma, VDRL, AgHbs, Ac-antiHCV si test HIV). 

Testele neinvazive prenatale (noninvasive prenatal tests sau NIPT):
Identifica si analizeaza ADN-ul fetal din sangele matern. Se efectueaza dupa 10 saptamani de sarcina. Pot depista trisomiile 13, 18 si 21(sindromul Down), pot determina sexul fatului, pot depista anomaliile cromozomilor sexuali (X si Y) si unele microdeletii.
Unele tipuri de teste non-invazive pot fi folosite pentru screeningul unor boli monogenice (mai ales in cazul cuplurilor care au deja un copil afectat de o astfel de patologie sau in care parintii sunt diagnosticati genetic).
Nu pot depista mozaicismele, alte trisomii inafara de 13, 18 si 21. Desi pot atinge o acuratete de 99,9%, ele sunt teste de screening si necesita confirmare prin diagnostic invaziv (punctie-biopsie placentara sau amniocenteza). Ele sunt indicate in urmatoarele situatii:
-ecografia morfologica din trimestrul I (testul combinat) indica un risc intermediar pentru trisomii,
-pacienta are indicatie de diagnostic invaziv pentru anomalii genetice si refuza aceasta procedura
-la dorinta pacientei, fara indicatie medicala
-pot fi folosite si in cazul sarcinilor gemelare. 

Fetoreductia
Este o procedura invaziva efectuata de catre specialistul de Medicina Materno-Fetala si se adreseaza sarcinilor gemelare sau de ordin mai inalt:
•in sarcinile gemelare bicoriale atunci cand unul din feti este discordant structural (are malformatii majore incompatibile cu viata)  sau genetic (are un sindrom genetic cu fenotip sever)
•in sarcinile gemelare monocoriale: TTTS cand parintii refuza separarea-laser a placentei, in rarele cazuri de discordanta structurala intre feti sau de geaman acardiac
•in sarcinile gemelare monoamniotice: optional 
•in sarcinile de ordin mai inalt: pentru a diminua riscul de avort sau nastere extrem de prematura 

Se efectueaza prin diverse tehnici in functie de tipul sarcinii: cel mai frecvent prin injectarea intracardiaca a unei solutii de KCl (la genelarele bicoriale), dar si prin electrocoagularea bipolara a cordonului ombilical (la gemelarele monocoriale), electrocoagularea bipolara si sectionarea cordonului ombilical (gemelare monoamniotice) sau lrin ablatia intrafetala cu RF.

Transfuzia fetala intrauterina

Este o procedura invaziva efectuata de catre specialistul de Medicina Materno-Fetala si se efectueaza in scop terapeutic la fetii cu anemie severa din diverse cauze (izoimunizare in situatiile de incompatibilitate Rh, infectie fetala cu Parvovirus B19 etc), care ameninta viata fatului.
Se realizeaza prin cordocenteza (punctia venei ombilicale), ocazie cu care se recolteaza sange de la fat pentru analize (confirmarea diagnosticului) si apoi se injecteaza un volum de sange prestabilit si special preparat in asa fel incat sa corecteze anemia.
Uneori sunt necesare transfuzii repetate la intervale de 1-2 saptamani, pentru a aduce fatul la o varsta gestationala la care viabilitatea sa fie buna si morbiditatea cat mai mica. 

Monitorizarea sarcinilor cu risc

Se adreseaza acelor paciente ale caror sarcini necesita supervizarea unui specialist in Medicina Materno-Fetala:
•gravide peste 40 de ani
•comorbiditati 
•cupluri cu boli genetice transmisibile sau care au mai avut o sarcina cu afectare genetica
•sarcini gemelare monocoriale (incepand de la 16 saptamani se evalueaza saptamanal pentru riscul de transfuzor-transfuzat) sau de ordin mai inalt
•gravide cu complicatii obstetricale la sarcinile precedente: nasteri premature, diabet gestational, preeclampsie, fat mort intrauterin in trimestrele II sau III etc
• patologii placentare: placenta praevia, placenta accreta
•sarcini cu risc inalt de preeclampsie sau diabet gestational sau la care aceste complicatii s-au instalat deja
•sarcini cu feti care prezinta anomalii structurale compatibile cu viata (keiloschizis, picior stramb congenital, hernie diafragmatica izolata, malformatie adenomatoid chsitica pulmonara, neuroblastom, dilatari ale tractului urinar, anomalii cardiace minore, aritmii cardiace fetale etc) si care necesita evaluari si masuratori specializate. 

Aceste paciente necesita adesea consulturi interdisciplinare specializate (Neonatologie, Diabet si Boli Nutritionale, Cardiologie, Chirugie Cardiaca, Genetica, Chirugie Pediatrica, Urologie, Pediatrie, Gastroenterologie etc) sau investigatii imagistice antepartum si postpartum pe care spitalul nostru le pune la dispozitie fara a fi nevoie de deplasari la distanta.

Departamentul de Medicina Materno-Fetala este parte intergrata a sectiei de Obstetrica-Ginecologie. Spitalul nostru ofera acces la multiple specialitati atat medicale, cat si chirugicale si servicii de imagistica. Sectia de neonatologie, condusa de Dr. Rusu Camelia, detine compartiment de trrapie intensiva nou-nascuti ( TINN). Deasemenea sectia de Anestezie Terapie Intensiva adulti detine inclusiv punct de transfuzii.
Blocul operator este dotat atat pentru interventii clasice, cat si pentru interventii minim-invazive (laparoscopie si chirurgie robotica).

SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea este intr-o continua dezvoltare si incearca sa ofere pacientilor servicii medicale complete, la standarde de inalta performanta, cu echipamente medicale moderne si nu in ultimul rand cu o echipa medicala specializata si pregatita cu profesionalism. 

IMPORTANT!
Pentru a beneficia de serviciile medicale oferite de catre SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea aveti urmatoarele posibilitati de programare:
– online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la sectiunea „Programari online”
– la adresa de email callcenter@spitalpelican.ro
– telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de asteptare (cateva minute).

 

Servicii

Nume serviciu Pret
Analgosedare 500 lei
Citologie cervico-vaginala Babes - Papanicolaou in mediu lichid 150 lei
Consiliere Babes Papanicolaou Personalizare
Consiliere gravida Trim III (preoperator) 390 lei
Screening Cancer de Col Uterin (Babes-Papanicolau) standard / lama Personalizare
Examen bacteriologic - lama preparat nativ 24 lei
Examen bacteriologic - lama coloratie Giemsa 26 lei
Examen bacteriologic - lama coloratie Gram 40 lei
Ag. Trichomonas vaginalis 50 lei
Cultura secretie vaginala 50 lei
Citologie col uterin (Babes-Papanicolau) / lama 60 lei
Pansamentul plagilor simple 80 lei
Extras fire de sutura 80 lei
Cardiotocograma (CTG) 85 lei
Pansamentul plagilor complicate 115 lei
Citologie col uterin (Babes-Papanicolau) / mediu lichid 120 lei
Ecografie - foliculometrie 130 lei
Extractie sterilet 150 lei
Colposcopie 280 lei
Consiliere posterapeutica 240 lei
Consultatie control 250 lei
Ecografie obstetricala 210 lei
Ecografie ginecologica 210 lei
Consultatie initiala 290 lei
Consiliere gravida Trim III 330 lei
Consiliere gravida Trim II 330 lei
Consiliere gravida la luare in evidenta 410 lei
Montare sterilet (Steriletul nu este inclus) 310 lei
Anestezie generala intravenoasa 700 lei
Consultatie control+ecografie 330 lei
Consultatie initiala+ecografie 370 lei
Ecografie morfofetala 390 lei
Profilaxia imunizarii anti-Rh 385 lei
Consiliere gravida cu risc infectios la luare in evidenta 730 lei
Histerosalpingografie cu substanta de contrast (nu este inclusa anestezia) 990 lei
Chiuretaj uterin cu anestezie locala 580 lei
Intreruprere medicamentoasa a sarcinii 780 lei
Chiuretaj uterin cu anestezie generala intravenoasa 870 lei