Diabet, Nutritie, Boli Metabolice în Centrul de Chirurgie Bariatrică
Importanta nutritiei pentru persoanele care beneficiaza de interventii chirurgicale de Bariatrie
Evaluarea obezitatii se face prin calculul indicelui de masa corporala: asa-numitul IMC (sau BMI), care reprezinta raportul dintre greutatea unei personae (masurata in kg) si inaltime, la puterea a doua (masurata in metri).
Exemplu : o persoana care cantareste 105 kg si are o inaltime de 1.8 m va avea un
IMC = 105 /1.8 X 1.8 = 32,4
Consultatia la cabinetul de diabet si nutritie se va efectua in 3 momente:
- o evaluare initiala preoperatorie
- un consult perioperator
- consultul postoperator
In cadrul evaluarii initiale se calculeaza IMC si sunt evaluate bolile asociate. Vor fi evaluate:
- analiza comportamentului alimentar (cu numar de mese si calitatea acestora)
- tulburari de comportament alimentar cum ar fi mancatul compulsiv (“binge eating”) sau “night eaters” (mancatorii de noapte).
Se evalueaza data de debut a obezitatii si istoricul familial de obezitate, nivelul de activitate fizica si eventualele diete de slabit anterioare.
Pe termen lung, pacientul care a beneficiat de interventie chirurgicala de bariatrie necesita periodic recomandari calificate de dieta si obiceiuri alimentare.
Echipa medicala
- sef compartiment dr. Cosma Dana, medic primar