FIZIOTERAPIE, Pop Marius Sorin: “Sedentarismul agraveaza tulburarile posturale”

FIZIOTERAPIE, Pop Marius Sorin: “Sedentarismul agraveaza tulburarile posturale”

POP MARIUS SORIN, fizioterapeut la CENTRUL DE FIZIOTERAPIE PELICAN Oradea, doctor in Stiinte Medicale, face distinctia intre postura corpului uman si pozitia adoptata in diferite momente si subliniaza importanta analizelor posturale corecte in contextul in care exista multe controverse si confuzii cu privire la tulburarile posturale si originea acestora:

“● Pe de o parte, postura se refera la complexitatea functiilor neuromusculare coordonate de sistemul nervos, cu scopul de a mentine echilibrul static si dinamic al corpului impotriva gravitatiei.

Receptorii sistemului postural (ochi, picior, piele, sistem stomatognat, sistem vestibular) transmit informatii din mediul inconjurator catre creier, iar raspunsul se traduce in strategii bazate pe principiul economie de energie. Pe scurt, pentru a mentine un echilibru optim, creierul doreste sa consumam cat mai putina energie.

Pe de alta parte, pozitia tranzitorie a corpului in diferite situatii si contexte (de exemplu: pozitia sezand in banca sau la birou, in masina, aplecat cu trunchiul si bratele spre chiuveta), implica de asemenea sistemele neuromusculare antigravitationale mentionate anterior, insa datorita cresterii consumului energetic asociat cu aceste comportamente, sistemul nervos va fi nevoit sa "negocieze" cu ceea ce inseamna corect - optim din punct de vedere postural, tocmai pentru a incerca sa eficientizeze distributia energiei, cu prioritate spre functiile vitale.

Astfel, de cele mai multe ori in pozitia sezand sau atunci cand ne aplecam sa luam un obiect, tindem sa nu mai pastram o postura ideala, tocmai pentru a conserva energia.

Inainte sa definim un profil postural, trebuie sa tinem cont de contextul in care facem examinarea si de calitatea receptorilor care transmit informatii spre creier.

Este important sa subliniem importanta unei analize posturale corecte, deoarece exista multe controverse si confuzii privind tulburarile posturale si originea acestora.

De obicei, parintele analizeaza pozitiile copiilor in anumite contexte, avand perceptia ca acele pozitii definesc in exclusivitate postura copilului. De exemplu, auzim frecvent in cabinet expresia: "copilul are cifoza".

Sigur, este important sa analizam ceea ce a observat parintele, insa fara o informare corecta a familiei, se poate induce o perceptie de copil bolnav cronic, asimetric, urat..., iar aceste abordari ar trebui sa fie evitate.

Revenind la "cifoza" (care nu este altceva decat o curbura fiziologica a coloanei), pentru a explica parintelui ce inseamna accentuarea acestei curburi (hipercifoza), ne vom referi atat la functiile sistemului postural, cat si la pozitiile tranzitorii adoptate de copil.

Din punct de vedere postural, o hipercifoza dorsala se asociaza frecvent cu disfunctii ale sistemului vizual, cu respiratia nefiziologica si cu anumite profile psihologice (copil timid, izolat).

Din punctul de vedere a pozitiilor si gesturilor pe care le adoptam in diferite situatii, hipercifoza este cel mai des asociata cu sedentarismul...

Perioadele indelungate petrecute in fata calculatorului si biroul neadecvat, vor mentine pozitii defectuase, dar initial reversibile - usor de redresat, in absenta unor disfunctii reale ale structurilor care controleaza postura.

In concluzie, sedentarismul si absenta ergonomiei determina instalarea unor pozitii alterate ale corpului, tinand cont ca sistemul postural se afla in echilibrul ideal doar atunci cand umblam, atunci cand consumul energetic este optim.

Orice tulburare posturala reala poate fi agravata semnificativ pe fondul sedentarismului, iar masurile terapeutice trebuie sa cuprinda atat controlul si eliminarea cauzelor care induc alterari in dezvoltarea posturii (de exemplu: un sistem vizual mai slab, respirația orala, malocluzii, disfunctiile diafragmului, o durere cronica de origine viscerala, leziuni articulare, tulburari hormonale), cat si controlul pozitiilor in banca sau a gesturilor in activitatile cotidiene.

O abordare corecta a posturii copiilor nu se refera doar la componenta "aliniere spinala", ci la armonia dintre toate segmentele corporale, in context biopsihosocial!”

Pop Marius Sorin

Fizioterapeut

Doctor in Stiinte Medicale

Centrul de Fizioterapie Pelican

 

INFORMATII SI PROGRAMARI - CENTRUL DE FIZIOTERAPIE PELICAN ORADEA:
 

Pentru a putea beneficia de servicii de fizioterapie la Centrul de Fizioterapie Pelican Oradea, aveti urmatoarele cai de acces:

•  telefon direct: 0760.898920

•  telefon Ambulatoriu Nufarul: 0372. 704966

• online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la sectiunea „Programari online” si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
• email: callcenter@spitalpelican.ro si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
• telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de asteptare (cateva minute)
Ambulanta Pelican poate fi solicitata la numarul de telefon direct: 0259.962.