NEUROLOGIE, dr. BRONT CRISTINA: Un jurnal al durerilor de cap este esential in cazul pacientilor cu episoade frecvente de cefalee

NEUROLOGIE, dr. BRONT CRISTINA: Un jurnal al durerilor de cap este esential in cazul pacientilor cu episoade frecvente de cefalee

In cadrul cabinetelor de NEUROLOGIE din ambulatoriile Spitalului Pelican Oradea, dr. BRONT CRISTINA vine in intampinarea pacientilor cu episoade frecvente de cefalee.
Afectiunea este tot mai frecvent intalnita nu doar pe plan local, ci si la nivel global, astfel ca abordarea pacientilor in vederea diagnosticarii este deosebit de importanta.

Dr. BRONT CRISTINA, medic specialist neurolog:
„Cefaleea e o durere perceputa de organismul uman, in timp ce migrena este un diagnostic. In momentul in care un pacient acuza cefalee, este important sa excludem o patologie care ar putea sa-i puna viata in pericol. Este obligatorie efectuarea examenului neurologic complet: masurarea tensiunii arteriale, forta musculara, sensibilitatea vibratorie, ascultarea arterelor precerebrale si, daca este cazul, un consult oftalmologic sau ORL”.

Printre factorii de risc care ar trebui sa puna pacientul pe ganduri determinandu-l sa se prezinte la cabinetul de neurologie se numara: cefaleea noua, diferita fata de durerile din trecut, la pacientii cu varsta peste 50 de ani, intensitatea durerii, daca se trezesc dimineata cu durere sau aceasta apare dupa ce depun efort fizic sau tusesc.

Factorii care ar putea sa agraveze cefaleea sunt maiales stresul cotidian si alimentatia. Unii pacienti, insaacuza cefalee cand consuma alimente iuti sau cand consuma cafea, energizante.
De asemenea, sunt pacienti meteosensibili, iar in perioadele in care temperatura creste sau scade acuza dureri de cap. In general, femeile au dureri de cap legate de menstruatie.

Dr. BRONT CRISTINA, medic specialist neurolog:
“Durerile de cap pot fi insotite de alte semne neurologice. Migrenele cu aura prezinta alte simptome pe langa durere. Pacientii care acuza parestezii la nivelul membrelor, adica amorteli, deficit motor – nu pot misca o anumita parte a corpului, e esential sa faca diferenta intre cefalee doar in cadrul unei dureri de cap si alte patologii neurologice, deoarece simptomele sunt similare. Astfel ca e extrem de important sa se prezinte la medic daca este o durere persistenta”.

La Spitalul Pelican se fac investigatii de imagistica medicala de top in cazul pacientilor cu cefalee persistenta, dar si consulturi interdisciplinare, fiind indicate mai ales examene oftalmologice si ORL.

Medicul specialist neurolog BRONT CRISTINA recomanda pacientilor cu episoade frecvente de cefalee sa o monitorizeze, adica sa creeze un jurnal al durerilor de cap pentru a avea un istoric detaliat al acestora cand se prezinta la medic.

Dr. BRONT CRISTINA, medic specialist neurolog:
“Unii pacienti apeleaza la tratamente dupa ureche – antialgice, antiinflamatoare. Problema e cand tipul de durere isi schimba caracterul, intensitatea, de fapt felul in care doare capul, e obligatoriu sa se efectueze un consult neurologic”.

Dr. BRONT CRISTINA a creat o aplicatie denumita Headache Helper, care diagnosticheaza automat tipul de durere de cap, in acelasi timp ofera posibilitatea utilizatorilor sa tina un jurnal al tipurilor de cefalee pentru a face un istoric al durerii de cap cat mai corect in cabinetul medicului.

Informatii si programari:
Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, va puteti programa astfel:
• online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la sectiunea „Programari online” si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
• email: callcenter@spitalpelican.ro si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
• telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de asteptare (cateva minute)
Ambulanta Pelican poate fi solicitata la numarul de telefon direct: 0259.962.