OBSTETRICA-GINECOLOGIE: avantajele operatiei cezariana

OBSTETRICA-GINECOLOGIE: avantajele operatiei cezariana

Dr. CHITULEA PETRU, medic primar Obstetrica-Ginecologie vorbeste despre avantajele operatiei cezariana, una dintre operatiile realizate cel mai frecvent in intreaga lume. Operatia cezariana este nasterea chirurgicala a unui copil printr-o incizie la nivelul abdomenului si uterului mamei. Este o operatie care se practica cu indicatie medicala, in situatiile in care nasterea pe cale vaginala ar fi imposibila sau ar fi insotita de riscuri materne sau fetale inacceptabile.

Dr. CHITULEA PETRU, medic primar Obstetrica-Ginecologie:

“Operatia cezariana este un rau necesar. Atunci cand natura greseste si ceva nu functioneaza bine, noi corectam natura cu interventii chirurgicale.

Procentul de situatii riscante pe care il depistam inainte de nastere a crescut foarte mult. Dau un exemplu: are copilul o circulara de cordon in jurul gatului. In mod normal, inainte de aparitia ecografelor, si cand am inceput eu meseria va spun ca in Romania nu prea erau ecografe, nici nu stiam, era o surpriza la nastere. In cazul in care cordonul se strangea si copilul intra in hipoxie din cauza asta, se considera ca nu aveam de unde sa stim, e un risc acceptabil. In ziua de azi, in aceeasi situatie, vom face cezariana pentru ca daca stii, e inclusiv din punct de vedere moral inacceptabil sa-ti asumi un risc pentru ca eu intotdeauna spun ca atunci cand obstetricianul isi asuma un risc, de fapt nu e riscul lui. Este riscul copilului si al familiei lui. Pentru ca unul dintre cele mai ingrozitoare si inacceptabile lucruri care se intampla in obstetrica este aparitia unui copil cu un handicap grav. Cred ca ceva mai rau nu exista in meseria noastra si orice am face ca sa minimalizam sansa ca un copil sa se nasca cu un handicap este justificat. Deci atunci cand stii ca ai o problema, nu mai risti, faci cezariana si scoti copilul in conditii bune.

Rezultatele si lipsa complicatiilor postoperatorii sunt practic 100%. In ziua de azi operatia cezariana este o operatie foarte sigura, iar atunci cand depistam un risc este inclusiv imoral, dupa parerea mea, sa iti asumi riscul unei nasteri pe cale naturala. Pe de alta parte, atunci cand lucrurile merg bine, medicul nici nu ar trebui sa intervina, doar sa asiste si sa intervina doar in momentul aparitiei unei complicatii.

Cum decurge operatia de cezariana?

Operatia este rapida si scurta, recordul lui Joel Cohen de la Tel Aviv, cu operatia Misgav-Ladach era de 9 minute de la piele la piele, iar recordul meu este de 8 minute si jumatate deci operatia este rapida si simpla, iar in tehnicile moderne minim-invazive operatia este cu procent extrem de mic de complicatii. Nu exista interventie chirurgicala in care sa poti sa spui ca nu vei avea complicatii deloc, insa in operatia cezariana, laparotomia Joel-Cohen, inventata de profesorul din Israel, pielea si aponevroza, tesuturi foarte solide din peretele abdominal se incizeaza, insa in rest tesuturile: muschi, grasime, peritoneu, se desira. Dupa ce deschidem facem un mic orificiu in peretele abdominal in care introducem doua degete si tragem desirand tesuturile. Cand vezi o astfel de operatie, la inceput, pare socant, dar avantajul este ca atunci cand tai elegant cu bisturiul, tai tot, vase, nervi, in schimb cand desiri acest tesut, vasele si nervii se intind, raman intacte si de exemplu, in mod normal, la o operatie cezariana pana scoatem placenta, practic, nu curge sange, pierderea de sange este zero, operam uscat, vasele raman intacte. Cicatricea si vindecarea tesutului dupa orice interventie este facuta de sange. Sangele dupa orice interventie este cel care aduce caramizile care vor constitui si din care se cladeste cicatricea.

Ce e dureros dupa operatie? Terminatiile nervoase libere, acolo unde ai avut un mic nerv si l-ai taiat capatul lui ramane sensibil si dureros si in al doilea rand asa-numitul “tipat” al celulelor dupa oxigen (daca am taiat un vas si acela nu mai duce sange oxigenat intr-o zona tesuturile sufera si produc durere, pe de alta parte daca nu ai sange in tesuturi, microbii se dezvolta si nu are cine sa ne apere pentru ca leucocitele tot prin sange vin si omoara microbii care ajung in plaga). Din toate punctele de vedere avantajele acestor tehnici sunt incontestabile de aceea pot sa spun ca in toata lumea civilizata se practica operatia Misgav-Ladach a lui Joel Cohen si in ultimii zece ani, intr-o serie de tari, inclusiv Germania, se face operatia Vejnovic, care are unele mici avantaje, fata de Misgav-Ladach si pe care o practic din 2009.

 

INFORMATII SI PROGRAMARI:

Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, va puteti programa astfel:
online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la sectiunea „Programari online” si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale  dorite
email: callcenter@spitalpelican.ro si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de asteptare (cateva minute)