OBSTETRICA-GINECOLOGIE: Cauze, investigatii, metode de tratament ale infertilitatii

OBSTETRICA-GINECOLOGIE: Cauze, investigatii, metode de tratament ale infertilitatii

Dr. HUNIADI ANCA, medic primar OBSTETRICA-GINECOLOGIE, vorbeste despre infertilitate, cauzele care pot determina infertilitatea la cupluri, care sunt factorii de risc, ce investigatii sunt necesare pentru depistarea cauzei infertilitatii, cum o putem preveni si care sunt metodele de tratament ale infertilitatii.

Infertilitatea este incapacitatea unui cuplu de a obtine o sarcina avand incercari regulate, constante, de 2-3 ori pe saptamana, timp de un an daca varsta cuplului este sub 35 de ani si timp de 6 luni daca varsta cuplului este peste 35 de ani. Este o problema care afecteaza unul din cinci cupluri. Incidenta este in crestere si a fost definita de OMS ca fiind o boala.

Care sunt simptomele?

Nu are, nu da simptome, incapacitatea de a obtine o sarcina dupa incercari regulate, neprotejate, de aici incep investigatiile.

Cand ar trebui sa mergem la medic?

Ar trebui sa mergem la medic atunci cand vedem ca incercam, incercam de peste un an in mod regulat, constant, de 2-3 ori pe saptamana si nu se intampla sa obtinem o sarcina.

Care sunt cauzele infertilitatii?

Cauzele sunt multiple, sumar vorbind, 20-30% din cazuri sunt de cauza feminina si un procent egal de cauza masculina.

Ipoteza ca femeia nu poate face copii este o ipoteza care trebuie abandonata si care deja cred ca s-a abandonat si la noi in tara. E o problema de cuplu si cuplul trebuie abordat ca atare, 20-30% sunt mixte. Adica exista o mica problema a doamnei, spre exemplu, nu are ovulatie si exista o mica problema a domnului, care tine de calitatea spermei si din pacate, in ciuda investigatiilor pe care le facem, 20% din cazuri inca raman neelucidate, nu stim de ce cuplul nu poate sa aiba o sarcina.

Cum putem trata infertilitatea?

Metodele de tratament ale infertilitatii sunt multiple, totul incepe cu o consultatie de infertilitate, in care se stabileste bilantul cauzal, incercam sa ne dam seama de ce nu se obtine o sarcina, iar atunci tratamentul este tintit. Daca am identificat o patologie tubara, incercam sa facem o laparoscopie pentru dezobstructie. Daca am identificat o patologie uterina, incercam sa facem o histeroscopie pentru diagnosticul de polipi, excizia lor, fibroame care se pot exciza si putem sa tratam un varicocel daca partenerul are. Tratamentul incepe sa fie tintit pe cauza.

Care sunt factorii de risc care pot favoriza aparitia infertilitatii?

Orice patologie ginecologica, de la fibromul uterin, unde controalele periodice isi spun cuvantul, putem depista mai repede afectiunea. Folosirea toxicelor, fumatul, bolile cu transmitere sexuala, stilul de viata dezordonat, infertilitatea de cauza masculina, obezitatea la partener e foarte importanta, consumul de alcool, tot ce tine de stil de viata cred ca ne afecteaza si s-ar putea ca patologia sa fie in crestere tocmai din cauza vietii industrializate si poate un pic prea civilizate pe care o ducem.

Cum putem preveni infertilitatea?

Facand copii la varsta tanara, nu trebuie uitat ca fertilitatea are o curba fiziologica si fiziologia ne spune ca undeva intre 20-30 de ani este bine sa concepi un copil, si la barbati si la femei. Doresc sa accentuez acest fapt deoarece in trecut barbatul era absolut scos din schema, de fapt si varsta paterna avansata si stilul de viata patern, obezitatea, fumatul, afecteaza semnificativ calitatea spermei, afecteaza sansa de a obtine o sarcina si asa cum spun ghidurile actuale, chiar si evolutia ulterioara a sarcinii.

Amanarea unei sarcini dupa 35 de ani este cel mai frecvent lucru cu care noi ne confruntam in cabinet, la 38-39 de ani o persoana nu ramane gravida. Fertilitatea e normal sa descreasca, fertilitatea femeii scade brusc dupa 35 si dupa 37 de ani si devine aproape nula la 45-46 de ani, cu o crestere preponderenta a copiilor care nu sunt sanatosi genetic. Aneuploidia este frecvent intalnita la peste 40-42 de ani si rata de pierdere a sarcinilor este accelerata dupa 42 de ani.

Ce investigatii sunt necesare?

In primul rand prezentarea la consultatii, dupa care exista niste chestiuni de baza de la care plecam. Pentru o doamna sunt analizele hormonale, verificarea trompelor, verificarea permeabilitatii tubare, iar pentru domn - o spermograma si un consult urologic.

Toate acestea le putem realiza in cadrul spitalului nostru atat pentru pacientele care au deja problema infertilitatii, cat si in cadrul unui consult (screening).