OBSTETRICĂ-GINECOLOGIE: Premieră regională – intervenții de ablație cu aparat de radiofrecvență pentru noduli uterini fibromatoși

OBSTETRICĂ-GINECOLOGIE: Premieră regională – intervenții de ablație cu aparat de radiofrecvență pentru noduli uterini fibromatoși

În data de 05.04.2024, în cadrul secției de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Pelican, a avut loc o premieră regională: ablația cu radiofrecvență a nodulilor fibromatoși uterini.

Această procedură este utilizată de ani de zile in țările vestice precum Spania și Italia cu rezultate excelente, iar în România este practicată într-un singur centru (Eva Med Center, Constanța).

SPITALUL PELICAN este așadar a 2-a unitate medicală din țară și singura în partea de nord-vest care introduce această metodă în arsenalul terapeutic pentru pacientele cu fibroame uterine, deoarece misiunea noastră este de a ne îmbunatăți constant și de a oferi pacientelor noastre acces la ultimele tehnologii și tratamente.

 

Dr. SUCIU LAZĂR VIOREL, medic primar OBSTETRICĂ-GINECOLOGIE, expert și în Medicină Materno-Fetală:

„Ablația cu radiofrecvență constă în puncția ghidată ecografic a nodulilor de fibrom cu un dispozitiv special care va încălzi acești noduli la 80-100 de grade și îi va "topi" din interior. Procedura se desfăsoară în sala de operație, în analgo-sedare (o anestezie ușoară), prin abord vaginal și necesită o zi de internare.

Ablația cu radiofrecvență este o medicină "personalizată", pacientele necesitând o evaluare prealabilă pentru a stabili dacă întrunesc criteriile necesare în vederea obținerii rezultatelor optime.

În cursul zilei de vineri am avut onoarea de a o avea în mijlocul nostru pe colega și prietena mea, Dr. PEȚEANU MIHAELA din Constanța, care ne-a împărtașit cunoștințele ei despre această procedură. Are la activ zeci de ablații cu radiofrecvență, iar formarea ei a avut loc cu Dr. VICTORIA REY (Sevilla), cea care a implementat metoda.

Împreună cu Dr. Pețeanu, atât eu, cât și colegii mei din secția de OBSTETRICĂ-GINECOLOGIE, am efectuat în premieră primele patru ablații cu radiofrecvență în spitalul nostru. Intervențiile au decurs foarte bine, toate cele patru paciente fiind externate în orele următoare.

Avantajele procedurii sunt certe: abordul este minim-invaziv, lipsa durerii postintervenționale (spre deosebire de embolizarea uterină), timpul foarte rapid de recuperare, evitarea intervenției chirurgicale clasice/laparoscopice de excizare a nodulilor fibromatosi (miomectomia), evitarea cicatricilor abdominale, toleranța mai bună a analgo-sedării comparativ cu anestezia generală, răspunsul excelent la pacientele care se confruntă cu infertilitate datorită unor noduli fibromatoși obstructivi (aceste paciente, odată ce rămân gravide, pot naște inclusiv pe cale naturală)”.

 

INFORMAȚII ȘI PROGRAMĂRI:

Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, vă puteți programa astfel:
online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la secțiunea „Programări online” și veți fi contactat în cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriți să beneficiați de serviciile medicale dorite
email: callcenter@spitalpelican.ro și veți fi contactat în cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriți să beneficiați de serviciile medicale dorite
telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de așteptare (câteva minute)