PEDIATRIE: Ajutam copiii cu disfunctii neuromotorii severe, traheostome si gastrostome

PEDIATRIE: Ajutam copiii cu disfunctii neuromotorii severe, traheostome si gastrostome

In cadrul sectiei PEDIATRIE beneficiaza de tratament si copiii cu afectiuni neurologice severe. Un astfel de caz este cel al unui pacient in varsta de 9 ani din Maramures care sufera de leucoencefalomielita, o inflamatie severa cu afectarea maduvei la nivelul coloanei vertebrale cervicale si toracale, va fi monitorizat lunar de dr. CRACIUN ADRIAN, medic primar pediatru, medic specialist ATI-Pediatrie.

Pana la varsta de 4 ani, Daniel a fost un copil perfect sanatos. Brusc, copilul a paralizat si nu si-a mai putut misca mainile si picioarele. Dupa doua luni in stare critica au urmat pentru Daniel alte sase luni la Terapie Intensiva in Cluj-Napoca, mii de drumuri din Maramures la Sibiu pentru recuperare. Treptat, starea lui Daniel de sanatate s-a imbunatatit.

Dr. CRACIUN ADRIAN. , medic primar pediatru, medic specialist ATI-Pediatrie: “Leucoencefalomielita reprezinta o inflamatie acuta sau cronica care afecteaza simultan substanța alba a creierului și a maduvei spinarii. Cauzele sunt reprezentate de infecțiile virale (în special rujeola și varicela, mononucleoza infecțioasa, virusul citomegalic) sau vaccinarile recente (leucoencefalomielita postvaccinala). În cazul bolilor eruptive, exista un interval de timp de 3 – 5 zile între eruptie si debutul simptomelor. Mecanismul de producere al formelor infectioase si postvaccinale pare a fi similar respectiv o reactie imuna mediata de limfocitele T impotriva unor componente ale tecii de mielina. Aceasta reacție inflamatorie determina zone de demielinizare raspandite la creier si o parte a maduvei spinarii.
Simptomele caracteristice sunt reprezentate de debutul brusc, la cateva zile dupa o boala virala sau vaccinare, cu confuzie, somnolența, convulsii, ataxie, paralizii. Tratamentul implica administrarea de doze mari de medicatie antiinflamatoare (cortizon). Unele cazuri au evolutie nefavorabila iar copiii raman cu sechele neurologice severe (paralizii, tulburari de respirație, convulsii, retard mental, tulburari de comportament). In cazul pacientului nostru inflamatia a fost severa cu afectarea maduvei la nivelul coloanei vertebrale cervicale si toracale. Aceasta a determinat paralizia muschilor membrelor superioare si inferioare dar si a muschilor respiratori. In consecinta, copilul este cu traheostoma si dependent de un aparat de ventilatie. Ingrijirea acestor pacienti este dificila si implica un efort deosebit din partea familiei, dar si o cooperare intre diverse specialitati medicale: pediatrie, terapie intensiva, neurologie, fiziokinetoterapie”.

Din fericire, Daniel nu are nevoie de interventie chirurgicala, dar se va intoarce periodic la spitalul nostru pentru ingrijiri, iar mama lui spera ca intr-un an sau doi copilul ei va putea sa respire singur. “As recomanda tuturor acest spital, Daniel este foarte incantat de mancare”, a adaugat mama.

INFORMATII SI PROGRAMARI:

Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, va puteti programa astfel:
• online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la sectiunea „Programari online” si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
• email: callcenter@spitalpelican.ro si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
• telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de asteptare (cateva minute)

• telefonic, la unul dintre medicii nostri pediatri:
– Dr. CLADOVAN CLAUDIA – medic primar pediatru, supraspecializat in Pneumologie pediatrica, doctor in Stiinte medicale (telefon contact: 0726.246.021)
– Dr. CRACIUN ADRIAN – medic primar pediatru, medic specialist Anestezie Terapie Intensiva, doctor in Stiinte medicale (telefon contact: 0722.402.427)
– Dr. MICULSCHI GABRIELA – medic primar pediatru, medic specialist Hematologie – Oncologie, doctor in Stiinte medicale (telefon contact: 0722.129.656)
– Dr. COZMAN ILEANA – medic specialist pediatru (telefon contact: 0743.102.678)
– Dr. STAN LOREDANA – medic specialist pediatru (telefon contact: 0768.583.644)
– Dr. POP GEORGETA – medic specialist pediatru (telefon contact: 0744.359.127)
– Dr. ISAC GEORGE VLAD, medic specialist chirurg pediatru (telefon contact 0721.553432)
Ambulanta Pelican poate fi solicitata la numarul de telefon direct: 0259.962.