PEDIATRIE: Cum le putem intari imunitatea copiilor in sezonul rece

PEDIATRIE: Cum le putem intari imunitatea copiilor in sezonul rece

Dr. Stan Loredana, medic specialist pediatru, ne spune cum sa le intarim imunitatea copiilor in sezonul rece, care sunt simptomele virozelor si cele ale gripei, cand este recomandata folosirea nebulizatorului.

Virozele respiratorii sunt boli infectioase de cauza virala ale cailor respiratorii, cauze frecvente de imbolnavire la copil.

2. Factori favorizanti: apar cu precadere in sezoanele reci, cu umiditate crescuta, favorizate de aglomerarea copiilor in colectivitate, in spatii publice inchise, neaerisite, de scaderea expunerii la soare si implicit a absorbtiei de vitamina D, ceea ce reduce imunitatea si predispune la raceli.

3. Cum se transmit virozele?

Pe cale aerogena sau prin contact (direct sau indirect) cu o persoana contaminata sau suprafete contaminate.

4. Care sunt simptomele?

Majoritatea virozelor sunt localizate la nivelul tractului respirator superior cu simptome usoare ca: stranut, nas “infundat”, secretii nazale apoase, raguseala, dureri in gat, stare subfebrila sau febrila.

Gripa, pe langa simptomele de raceala asociaza febra mare (39-40°C), stare generala modificata, dureri musculare, cefalee, posibil dificultati de respiratorii.

5. Cand trebuie sa mergem la medic?

Evolutia in virozele respiratorii este de regula favorabila in 7-10 zile. Se impune sa mergem la medic in caz de:

  • febra foarte mare (39-40°C) sau persistenta, care nu cedeaza la antitermice

  • varsaturi, diaree, refuzul alimentatiei sau al lichidelor, semne de deshidratare apatie, somnolenta, nu urineaza)

  • dificultati de respiratie (respiratie frecventa > 50 respiratii/ minut, ni se pare ca respira greu “cu burta”)

  • alterarea starii generale


 

6. Tratament

Infectiile respiratorii la copilul anterior sanatos pot fi tratate la domiciliu cu medicamente simptomatice (de febra, de durere, de combatere a deshidratarii)

Este necesar in orice viroza:

  • urmarirea si combaterea febrei daca are valori peste 38.5 °C sau daca produce disconfort (stare de rau, durere de cap)

  • mentinerea unei stari bune de hidratare cu lichide, eventual saruri de rehidratare la cei mici cu diaree sau varsaturi

  • mentinerea cailor aeriene libere prin instilatii nazale de ser fiziologic sau apa de mare si aspirarea secretiilor daca sunt abusidente

Tratamentul cu antibiotic nu e necesar, chiar daunator la un copil fara dovezi de suprainfectie bacteriana (confirmate prin analize sau consult medical). Nu contribuie la vindecarea bolii virale, evolutia si severitatea unei boli virale nu e influentata in sens favorabil de antibiotic si nici febra.

Febra poate dura 3-4 zile, iar tusea poate persista 14 zile.

7. Folosirea nebulizatorului

Aerosolii de obicei nu sunt necesari daca infectia este localizata la nivelul nasului sau faringelui si in cazul in care copilul nu este in evidenta cu o boala cronica respiratorie cum e astmul bronsic sau wheezingul recurent. Atentie la substantele folosite in nebulizator! Nu se nebulizeaza substantele destinate administrarii sistemice sau topice cum este Dexametazona!


 

8. Se pot evita racelile in colectivitate?

In colectivitate virusurile se transmit cu usurinta indiferent cat de bine se dezinfecteaza suprafetele si oricat am incerca sa triem copiii in fiecare zi, unii copii pot fi si purtatori asimptomatici. Putem insa incerca sa ii educam regulile de igiena.


 

9. Recomandari de igiena

  • spalarea mainilor cu apa si sapun

  • folosirea batistelor de unica folosinta

  • stranutul in batista sau in maneca

10. Este bine ca un copil sa raceasca?

Copilul are alt tip de imunitate decat adultul. Sistemul lor imun se formeaza si devine mai puternic in urma imbolnavirilor, luptand cu microbii, educandu-si propriile celule.

11. Cum le putem intari imunitatea?

Ne asiguram ca au un stil de viata echilibrat cu o alimentatie sanatoasa, bogata in fructe si legume, cu un program de somn de minimum 10 ore/noapte, miscare in aer liber, aerisirea incaperilor si mentinerea unei temperaturi optime (21-22°C), sa nu “supraimbracam” copilul.

12. Vitamine

Imunitatea este sustinuta de vitamina D, vitamina A, C, Zinc si nu doar prin asa-numitele “suplimente imunitare” a caror eficienta nu a fost pe deplin dovedita.

• online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la sectiunea „Programari online” si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite

• email: callcenter@spitalpelican.ro si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite

• telefonic, la Call Center 0259.444444.

Ambulanta Pelican poate fi solicitata la numarul de telefon direct: 0259.962.