PSIHOLOGIE: Depresia post-concediu nu este o tulburare psihica

PSIHOLOGIE: Depresia post-concediu nu este o tulburare psihica

Intoarcerea dintr-o vacanta placuta la rutina zilnica poate duce la o stare trista post-vacanta, o stare depresiva, o tulburare a dispozitiei care poate fi resimtita ca o stare generala de disconfort si incapacitate a persoanei de a se readapta la locul de munca.

Psihologul BRAUN ANNA-MARIA ne spune cum putem scapa de starile depresive dupa vacanta si cum putem evita depresia post-concediu.

Cum sa scapam de starile depresive dupa vacanta?

Depresia post-concediu nu este o tulburare psihica clasificata in manualele de specialitate. Ea reprezinta o dereglare a dispozitiei caracterizata prin imposibilitatea persoanei de a reveni la locul de munca si la activitatile de zi cu zi.

Acest tip de depresie apare, in general, imediat dupa revenirea dintr-o vacanta lunga si placuta si poate dura, de cele mai multe ori, mai mult de o zi sau doua.

Depresia post-concediu poate imita semnele si simptomele clasice ale depresiei si este caracterizata prin urmatoarele:  iritabilitate si senzatie de respingere fata de casa, slujba si viata, frustrare, oboseala, dureri musculare, gandire negativa/catastrofica, tulburari de alimentatie, tulburari de somn, pierderea interesului pentru activitati, autoculpabilizare.

Pentru recuperare, dar si pentru evitarea depresiei post-concediu, sunt recomandate urmatoarele aspecte:

- Este indicat ca dupa revenirea din calatorii sa existe cateva zile suplimentare de vacanta, in care recuperarea sa aiba loc treptat, acasa.

- Realizarea unor amintiri placute din calatorie intr-un mod creativ precum printarea si inramarea fotografiilor din calatorie, realizarea unui blog despre calatoriile facute, realizarea unor albume foto sau magneti de frigider cu fotografii, expunerea suvenirurilor cumparate.

- Planificarea unei noi calatorii, indiferent cat de prematur este acest lucru, poate fi cu adevarat benefica. Cercetarile afirma ca anticiparea experientelor dintr-o calatorie poate fi aproape la fel de placuta ca experienta in sine.

- De asemenea, iesirile, intalnirile cu prietenii, plimbarile in natura sunt importnate si benefice psihicului la fel ca si mentinerea unui stil de viata sanatos. Practicarea exercitiilor fizice, adoptarea unui regim alimentar sanatos pot duce la o stare de bine, atat pe plan fizic, cat si psihic. Este foarte important ca somnul si perioadele de odihna sa fie suficiente.

Chiar dacă poate fi o perioadă mai complicată, întoarcerea din vacanță trebuie să fie plăcută și să ne amintim cu drag de experiențele de care am avut parte. Oricine experimentează tristețe când se întoarce din vacanță și ajunge la muncă, însă dacă gestionăm lucrurile cu grijă, putem integra și înțelege mai ușor această stare de melancolie.  Daca aceasta stare nu trece de la sine in cateva zile, este bine sa consultam un psiholog.

 

INFORMATII SI PROGRAMARI:

Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, va puteti programa astfel:
• online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la sectiunea „Programari online” si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
• email: callcenter@spitalpelican.ro si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
• telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de asteptare (cateva minute)