Spitalul Pelican, iluminat in culoarea mov, simbolul micilor luptatori, de ziua Prematuritatii

Spitalul Pelican, iluminat in culoarea mov, simbolul micilor luptatori, de ziua Prematuritatii

Sarbatorim Ziua Prematuritatii prin iluminarea cladirii Spitalului Pelican in culoarea mov, simbolul celor mai curajosi bebelusi. Cu ocazia acestei zile suntem alaturi de copiii care s-au grabit sa vina pe lume, de parintii lor si sprijinim cadrele medicale fara de care cei mici nu ar fi reusit sa castige lupta pentru supravietuire.

Dr ANTAL LIANA, medic primar, conf.univ. sef sectie Obstetrica-Ginecologie, Spitalul Pelican Oradea: 

“Prematuritatea este una dintre complicatiile sarcinii a carei incidenta ramane constanta, in jur de 10-11 la suta, de-a lungul anilor, in ciuda progreselor realizate in Medicina. La Maternitatea Pelican conduita intregului colectiv este una de preventie referitor la nasterea prematura. Consultul preconceptional incearca sa depisteze eventuali factori de risc, controalele periodice de monitorizare a sarcinii urmaresc identificarea factorilor de risc ce apar in evolutia sarcinii si a semnelor precoce de nastere prematura.

Conduita la nastere este adaptata fiecarui caz cu specificul sau, iar dupa nastere intregul personal medical ramane alaturi de mamica cu suport medical si psihologic pentru perioada dificila care urmeaza, cu intrebari, nelinisti, spaime si bucurii”.

Dr. RUSU CAMELIA, medic primar, sef sectie Neonatologie, Spitalul Pelican:

La Maternitatea Pelican s-au nascut peste 5.000 de copii de la infiintarea acesteia, iar aproximativ 400 dintre acestia au fost prematuri in a caror lupta pentru supravietuire ne-am implicat si noi, personalul medical din sectia de Neonatologie cu toata puterea noastra de munca, empatia si admiratia pentru acesti mici luptatori. Pe ei si familiile lor ii sustinem in data de 17 noiembrie de Ziua Mondiala a copiilor nascuti prematur. Vom ilumina intregul Spital Pelican in culoarea mov, simbolul acestor invingatori.”

Un copil prematur este un copil care se naste inainte de a implini 37 de saptamani de gestatie. Cu cat varsta de gestatie este mai mica, cu atat riscurile de a avea complicatii dupa nastere sunt mai mari. Prematurii sub 32 de saptamani de gestatie, care cantaresc mai putin de 1.000 de grame, sunt cei mai expusi pericolului imbolnavirilor dupa nastere.

Cel mai mic prematur pe care echipa de medici si asistente a Spitalului Pelican l-a ingrijit a avut 900 de grame la nastere si 29 de saptamani de gestatie, iar acum are cateva luni si este dezvoltat normal.

Un copil nascut prematur are nevoie de o ingrijire speciala, intr-o sectie de Terapie Intensiva Neonatala, alcatuita dintr-o echipa de medici si asistente specializata in ingrijirea prematurilor si dotata cu echipamente moderne.

Dr. RUSU CAMELIA, medic primar, sef sectie Neonatologie, Spitalul Pelican:

Pentru a invata sa-i ingrijim mai bine am participat la un curs international de ingrijire centrata pe familie pentru cresterea gradului de dezvoltare neurologica a prematurilor si din aceasta toamna aplicam in sectia de Neonatologie cele mai moderne metode de ingrijire a acestor copii implicand-o si pe mama care traieste emotia fiecarui progres alaturi de echipa medicala”.

La Spitalul Pelican exista posibilitatea de a trata orice fel de complicatii ale prematuritatii, atat din punctul de vedere al dotarilor cu aparatura moderna, cat si in ceea ce priveste personalul, acesta fiind unul calificat pentru ingrijirea bebelusilor nascuti prematur.

Sectia de Neonatologie a Spitalului Pelican are activitate permanenta, asigurata de o echipa medicala de profesionisti si este dotata cu incubatoare deschise, ventilatoare de ultima generatie, aparate de monitorizare a functiei vitale, lampi de fototerapie, astfel incat copilul sa fie ingrijit la cele mai inalte standarde.

De asemenea, mamele sunt incurajate si sprijinite sa le acorde copiilor ingrijirea de care au nevoie. Inainte de a se externa, un copil nascut prematur sta cateva zile in salon cu mama lui, care invata sa-l ingrijeasca sub indrumarea cadrelor medicale.

Bebelușii prematuri se confrunta cu provocări încă de la naștere, una dintre acestea fiind alimentația.

Dr. RUSU CAMELIA, medic primar, sef sectie Neonatologie, Spitalul Pelican:

Incepem alimentatia cat se poate de precoce, in functie de starea copilului si de patologia asociata si insistam foarte mult ca fiecare copil sa fie alimentat natural, fiecare copil primeste lapte de la propria mama cat de repede se poate. In ceea ce priveste recuperarea, aceasta este in functie de patologie, la unii merge mai incet, altii se recupereaza mai repede. Noi pastram legatura cu prematurii nostri, ii urmarim in primul an de viata, le recomandam examinarile complementare de care este nevoie pentru ca ei sa se dezvolte neurologic si fizic corespunzator. De exemplu, Tudor este un prematur care s-a nascut la Spitalul Pelican, care acum are varsta de 8 luni si vine periodic la control. Toti copiii nascuti prematur sunt inclusi intr-un program de follow-up al Spitalului Pelican si se prezinta periodic la control, cel putin pana la varsta de un an”.

Parintii bebelusilor prematuri sunt recunoscatori echipei medicale care are grija de copiii lor inca din primele secunde de viata.

“Pot sa zic ca a fost o experienta neasteptata, dar pana la urma placuta. Toata doamnele doctor si asistentele au fost foarte dragute si au facut sederea mai placuta. M-am simtit sprijinita, orice nelamurire sau problema am avut legata de sectia de Neonatologie sau de Ginecologie era solutionata, eram ajutata, chiar m-am simtit sprijinita. A fost o experienta parca ireala, mai ales ca mi-am vazut copilul atata timp in incubator si cand am putut sa-l simt cu totul a fost ireal, nu cred ca as putea sa descriu in cuvinte”, povesteste mama unui copil nascut prematur la Spitalul Pelican.

Informatii si programari:

Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, va puteti programa astfel:

• online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la sectiunea „Programari online” si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
• email: callcenter@spitalpelican.ro si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
• telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de asteptare (cateva minute)
Ambulanta Pelican poate fi solicitata la numarul de telefon direct: 0259.962.