Spitalul Pelican, in colaborare cu Institutul Oncologic Cluj-Napoca, desfasoara Programul National de Screening al Cancerului de Col Uterin

Spitalul Pelican, in colaborare cu Institutul Oncologic Cluj-Napoca, desfasoara Programul National de Screening al Cancerului de Col Uterin

Testul Babes-Papanicolau (PAP) si testul pentru depistarea infectiei cu virusul papiloma uman (HPV) sunt esentiale in screeningul (preventia) cancerului de col uterin. Aceste testari pot depista leziuni ale colului uterin, care pot fi tratate, daca sunt descoperite in stadii incipiente.

Dr. BODOG ALIN, medic primar OBSTETRICA-GINECOLOGIE, subliniaza importanta screeningului pentru cancerul de col uterin si explica pasii de urmat in cazul in care apar modificari la testele de screening.

In ce consta screeningul pentru cancerul de col uterin?
Screeningul pentru cancerul de col uterin este o investigatie non-invaziva foarte usor de efectuat si consta in prelevarea de celule de la nivelul colului in cursul unei examinari ginecologice. Aceasta se face cu o periuta speciala, nu doare, este ca si o consultatie obisnuita, nu este niciun motiv de ingrijorare in ceea ce priveste aceasta recoltare.

La ce simptome ar trebui sa fie atenta fiecare femeie?
Din pacate, atunci cand apar simptomele este destul de tarziu. De aceea noi recomandam ca toate femeile, indiferent de varsta, sa isi faca periodic aceasta investigatie, astfel incat sa putem depista din timp orice modificare precursoare de neoplazii de aparitia cancerului pentru ca in felul acesta putem sa o tratam. Cancerul de col uterin depistat in faza incipienta este in cea mai mare masura tratabil.

Care sunt testele de screening recomandate?
In cadrul programului de screening noi efectuam doi parametri, in functie de varsta pacientei. Se recolteaza celule pentru Papanicolau si, in ultima vreme, avem oportunitatea sa recoltam si o analiza mai speciala testand virusul papiloma uman, care este cauzator in cea mai mare masura a cancerului de col uterin, astfel incat identificand prezenta virusului - sa putem lua masuri sa nu se ajunga la malignizare si la probleme mult mai serioase.

Care sunt pasii in cazul in care parametrii testului Babes- Papanicolau sunt modificati?
Daca sunt modificari ale acestor parametri la testul Papanicolau sau prezenta papiloma virusului, avem modalitati de tratament si ceea ce este foarte important vom merge mai departe cu investigatiile. De exemplu,  daca avem un Papanicolau modificat cu celule cu suspiciune de malignitate atunci se face o biopsie, dar de cele mai multe ori se pun in evidenta si alte probleme care pot sa apara – inflamatii, infectii – si atunci este mult mai simplu sa le tratam si in acest fel sa prevenim toate complicatiile secundare acestor infectii. Noi, in viata de zi cu zi, ne intalnim cu aceste complicatii, din pacate, femeile se prezinta destul de rar la consult si atunci cu aceasta ocazie gasim o infectie, o eroziune a colului, o cervicita, care toate impreuna pot sa evolueze spre complicatii mult mai grave, dar toate acestea se pot trata astfel incat sa nu ajungem acolo.

Spitalul Pelican desfasoara o campanie de preventie a cancerului de col uterin, care este scopul acestei campanii?
Sunt bucuros de fiecare data cand avem o astfel de campanie, mai ales atunci cand avem campaniile gratuite, mult mai accesibile pentru paciente. De-a lungul timpului am avut avantajul sa avem astfel de campanii. Cea mai noua dintre ele este cea in colaborare cu Institutul Oncologic din Cluj-Napoca. Este in totalitate gratuita, pacienta doar trebuie sa-si faca o programare, sa se prezinte pentru consultatie, in functie de varsta pacientei, pentru pacientele cu varsta intre 24-29 de ani se face testul Babes Papanicolau, iar pentru pacientele intre 30 si 64 de ani se face in primul rand testarea papiloma virusului uman – HPV. Daca exista acest virus pozitiv, se trece la urmatorul pas, la efectuarea testului Babes Papanicolau. Se recolteaza ambele probe simultan astfel incat intr-un timp rezonabil sa avem si un rezultat pe care pacienta il primeste pe mail, confidential, iar daca apar modificari noi o invitam pentru o examinare de control, pentru a face planul de investigatii si interventii ulterior.

 

INFORMATII SI PROGRAMARI:

Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, va puteti programa astfel:
online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la sectiunea „Programari online” si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale  dorite
email: callcenter@spitalpelican.ro si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de asteptare (cateva minute)