CHIRURGIE CARDIOVASCULARA: 80% dintre interventiile chirurgicale sunt operatii pe cord deschis

CHIRURGIE CARDIOVASCULARA: 80% dintre interventiile chirurgicale sunt operatii pe cord deschis

Cu toate ca e un serviciu nou infiintat, care inca nu a aniversat un an de existenta, SERVICIUL DE CHIRURGIE CARDIOVASCULARA al Spitalului Pelican – Medicover Oradea a avut deja o activitate considerabila, fiind efectuate pana acum aproape 200 de interventii chirurgicale, 80% dintre acestea reprezentand operatii pe cord deschis.

Intregul personal din echipa sectiei de Chirurgie cardiovasculara este instruit special pentru patologia cardiovasculara si exista linie de garda dedicata Serviciului de Chirurgie cardiovasculara.

Dr COCORA MIOARA, coordonatorul Serviciului de Chirurgie Cardiovasculara al Spitalului Pelican, ofera explicatii cu privire la afectiunile cardiace care necesita interventie chirurgicala.

Dr COCORA MIOARA, coordonatorul Serviciului de Chirurgie Cardiovasculara:

“Chirurgia cardiovasculara se ocupa cu tratamentul chirurgical al bolilor cardiovasculare. Mai simplu explicat: exista o serie de boli ale inimii precum si o serie de boli ale vaselor periferice care nu pot fi tratate decat chirurgical. De exemplu, valvele cardiace care pot sa nu se deschida bine sau sa nu se inchida bine. Vorbim de stenoze valvulare si insuficiente valvulare – acestea beneficiaza de tratament chirurgical. De asemenea, vasele care hranesc inima pot fi infundate si pot fi in afara celorlalte resurse terapeutice si atunci e necesar tratamentul chirurgical. Boala s-ar numi cardiopatie ischemica, iar operatia bypass aorto-coronarian. Aceeasi situatie o intalnim in bolile vaselor periferice. Exista bolnavi care au vase infundate ce hranesc membrele inferioare, membrele superioare sau capul. Aceste vase pot fi tratate chirurgical. Vorbim de obstructii vasculare periferice, arterita, arteriopatia periferica sau stenozele carotidiene la bolnavii care au avut AVC sau pentru a preveni producerea unui AVC. Toate acestea sunt boli care pot fi tratate de chirurgia cardiovasculara”.

Conditiile tehnice deosebite pe care le ofera Spitalul Pelican, lista de asteptare scurta, conditiile hoteliere, materialele sanitare de cea mai buna calitate sunt cateva oportunitati de care beneficiaza pacientii Spitalului Pelican.

Dr. COCORA MIOARA, coordonatorul Serviciului de Chirurgie Cardiovasculara:
“Am lucrat aproape toata viata la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timisoara, unde am dobandit experienta si mi-am consolidat cariera. A fost un spital pe care l-am iubit foarte mult. Centrul din Oradea a oferit o oportunitate prin conditiile tehnice deosebite pe care le ofera, prin conditiile hoteliere pe care le ofera bolnavilor si, nu in ultimul rand, prin posibilitatea unor liste de asteptare mai scurte, prin posibilitatea de a oferi bolnavului materiale sanitare personalizate de cea mai buna calitate. Noi operam foarte multi oameni tineri practicand chirurgia valvulara reconstructiva. Sunt foarte multi pacienti tineri care isi doresc sa ajunga repede pe lista de asteptare, sa stea 3-4 zile in spital, in conditii bune, unii chiar daca au internet pot sa lucreze 2-3 zile, apoi se externeaza si isi reiau activitatea. De asemenea, Spitalul Pelican pune la dispozitie o baterie foarte larga de materiale sanitare de cea mai buna calitate, nu avem nicio ingradire in acest sens si atunci putem oferi fiecarui bolnav personalizat valva de care are nevoie, proteza de care are nevoie. Acestea sunt oportunitati pe care acest spital din Oradea le-a oferit si m-am bucurat sa beneficiez de ele. Nu in ultimul rand, in Oradea exista o comunitate de cardiologi de o calitate deosebita si cererea de servicii de Chirurgie cardiaca si vasculara este importanta”.

Serviciul de Chirurgie cardiovasculara al Spitalului Pelican face parte din Centrul de interventii cardiovasculare Pelican Oradea, coexistand alaturi de Cardiologie, Cardiologia interventionala si Electrofiziologie.
Serviciul de Chirurgie cardiovasculara al Spitalului Pelican beneficiaza de un bloc operator solid, dotat cu o platforma tehnologica moderna, de ultima generatie atat in ceea ce priveste masinile de circulatie extracorporeala, posibilitatea de asistare circulatorie, posibilitatea de recuperare a sangelui, de monitorizare, ventilatie, anestezie.

Dr COCORA MIOARA, coordonatorul Serviciului de Chirurgie Cardiovasculara:
“Avem Terapie Intensiva dedicata Chirurgiei cardiovasculare, cu paturi cu monitorizare complexa, hemodinamica, cu posibilitati de ventilatie mecanica, cu personal special instruit pentru Terapie Intensiva din Chirurgia cardiaca si, nu in ultimul rand, avem o parte hoteliera de exceptie, cu saloane deosebite de unul sau de doua paturi, cu aer conditionat si baie proprie, care se ridica din punct de vedere hotelier la nivelul unui hotel de 5 stele, dublate de o siguranta bacteriologica deosebita si de o asistare medicala deosebita. Tot personalul care lucreaza pe sectia de Chirurgia cardiovasculara este instruit special pentru patologia cardiovasculara, exista linie de garda dedicata 24 de ore din 24 , sapte zile pe saptamana”.

La Spitalul Pelican pacientii pot beneficia de toate interventiile din sfera Chirurgiei cardiovasculare, de la protezare valvulara pana la chirurgia malformatiilor congenitale.

Dr COCORA MIOARA, coordonatorul Serviciului de Chirurgie Cardiovasculara:
“Revascularizari miocardice, protezari valvulare, plastii valvulare, plastii mitrale, chirurgia aortei toracice, chirurgia malformatiilor congenitale la adolescent si adult, printre toate acestea exista anumite interventii de o calitate deosebita pe care le putem oferi. De exemplu, prin revascularizarea miocardica arteriala sau exclusiv arteriala ii oferim unui bolnav coronarian grefoane arteriale astfel ca ii crestem mult speranta de viata. Putem realiza plastie de valva mitrala toracoscopica video-asistat, procedura care permite bolnavului o recuperare mult mai rapida, dar si o acuratete tehnica deosebita. Practicam chirurgia in anumite boli speciale. De exemplu, chirurgia in boala Marfan, chirurgia bolii Ebstein, chirurgia cardiaca la gravida, marile urgente chirurgicale cardiace pe perioada sarcinii, chirurgia cardiomiopatiei hipertrofice obstructive”.

Din echipa Centrului de interventii cardiovasculare fac parte:
– dr. Mioara Cocora, coordonatorul Serviciului de Chirurgie Cardiovasculara
– dr. Dan Nechifor, medic primar Chirurgie cardiovasculara, cu o formare medicala in doua centre chirurgicale de referinta pentru chirurgia cardiaca din Paris (spitalul Pitie-Salpetrier si spitalul Necker)
– dr. Horia Cioloca, medic primar de Anestezie si Terapie Intensiva
– dr. Bogdan Mut-Vitcu Bogdan, medic primar, specializat in Cardiologie interventionala si Angiografie, care se numara printre fondatorii cardiologiei interventionale moderne
– dr. Romina Ripan, cardiolog cu competenta in ecografia transesofagiana
– dr. Cristina Vaduva, medic primar, specializat in Electrofiziologie cardiaca.

Dr COCORA MIOARA, coordonatorul Serviciului de Chirurgie Cardiovasculara:
“Oricat de bune sunt zidurile, saloanele si aparatele, ele nu au nicio valoare fara oameni. E o deosebita bucurie pentru mine sa vi-i prezint pe colegii mei. Multi dintre ei au facut parte din echipa Institutului de Cardiologie de la Timisoara si cu unii dintre ei m-am reintalnit dupa multi ani, cum ar fi doctorul Mut. Echipa noastra cuprinde chirurgi, anestezisti, cardiologi dedicati chirurgiei cardiace, personal mediu de inalta calificare pentru blocul operator cum ar fi tehnicianul de circulatie extracorporala, asistenta de anestezie in chirurgia cardiaca, instrumentara de chirurgie cardiaca, dar si personalul de ingrijire pe sectie – majoritatea asistentelor noastre au studii superioare si peste aceasta formatie de baza au avut traininguri speciale pentru patologia cardiovasculara”.

INFORMATII SI PROGRAMARI
Pentru a beneficia de asistenta medicala specializata la Seviciul de Chirurgie cardiovasculara, pacientii au la dispozitie urmatoarele cai de acces:

1. ACCES DIRECT la SERVICIUL DE CHIRURGIE CARDIOVASCULARA:
– dr. Cocora Mioara, medic primar Chirurgie cardiovasculara: 0722.824703
– dr. Nechifor Dan, medic primar Chirurgie cardiovasculara: 0723.231682

– consultatie la oricare dintre domeniile specializate de Chirurgie cardiovasculara, Cardiologie, Cardiologie interventionala, Aritmologie si Electrofiziologie cardiaca.

2.ACCES PRIN PLATFORMA TELEFONICA SAU VIRTUALA:
• online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la sectiunea „Programari online” si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
• email: callcenter@spitalpelican.ro si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
• telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de asteptare (cateva minute)
Ambulanta Pelican poate fi solicitata la numarul de telefon direct: 0259.962.