LITIAZA BILIARA: SIMPTOME, CAUZE, INVESTIGATII, TRATAMENT

LITIAZA BILIARA: SIMPTOME, CAUZE, INVESTIGATII, TRATAMENT

Dr. Ciurtin Dan, medic primar Chirurgie Generala, vorbeste despre simptomele litiazei biliare, care sunt avantajele colecistectomiei laparoscopice, cum se desfasoara interventia chirurgicala, cum decurge recuperarea dupa indepartarea vezicii biliare, ce complicatii pot sa apara in cazul in care pacientul amana interventia chirurgicala.

Cum se manifesta afectiunile biliare?

Afectiunile biliare se manifesta prin dureri la nivelul hipocondrului drept, mai concret, sub rebordul costal drept.

Pot sa fie dureri de mica intensitate sau dureri mai mari, colicative asociate cu greturi, varsaturi, cateodata stare generala alterata in momentul in care apare si o inflamatie a veziculei biliare.

Ce sunt polipii veziculari?

Polipii veziculari sunt niste mugurasi de colesterol in interiorul veziculei biliare. Un pacient poate sa prezinte o colica biliara, dar nu stie care este cauza.

Ce investigatii sunt necesare?

Investigatia uzuala ramane in picioare de aproape 30 de ani: ecografia. Ea poate sa deceleze foarte bine prezenta calculilor, absenta lor, grosimea peretilor veziculei biliare, inflamatia, in continuare ramane o investigatie uzuala.

Cand ar trebui sa ne prezentam la medic?

In general, adresabilitatea la medic este in momentul aparitiei simptomelor. Examinari de rutina evidentiaza prezenta litiazei biliare adica, in limbaj popular, a pietrelor in vezicula biliara.

Care sunt factorii de risc ce predispun la dezvoltarea calculilor biliari?

In principal alimentatia, dar mai sunt si factori anatomici. Un colecist malformat, sucit, predispune la staza si la aparitia noroiului biliar, asa numitul sludge. In timp, daca colecistul nu se goleste eficient, sludgeul respectiv constituie niste nuclei de precipitare si in timp, pacientul va dezvolta si litiaza biliara.

Cand este indicata interventia laparoscopica?

In momentul in care fie pacientul este simptomatic sau chiar asimptomatic cu litiaza biliara si in momentul in care avem un diagnostic cert nu exista alta rezolvare decat colecistectomia.

Care sunt avantajele abordului minim-invaziv?

Avantajele abordului minim-invaziv sunt multiple. Initial, colecistectomia se facea open surgery, adica chirurgie deschisa, cu o incizie de la nivelul apendicelui xifoid pana la ombilic sau incizie subcostala dreapta. Aparitia tehnicii laparoscopice a fost un progres extraordinar in tehnica. Avem doua incizii de 11 mm, una chiar sub apendicele xifoid, cealalta incizie tot de 11 mm deasupra ombilicului si inca doua incizii de cate 5 mm sub rebordul costal drept, fata de o incizie de 15-20 cm. De aceea ii spune si chirurgie minim-invaziva.

Prin progresul tehnic s-a ajuns in felul urmator: se poate face doar printr-o singura incizie, “single port”, se introduce un trocar la nivelul orificiului ombilical si pe acel trocar avem toate dispozitivele - electrocauterul, pensele, inclusiv dispozitivul optic.

Cum decurge procedura?

Detasam colecistul din patul veziculei biliare si avem doua obiective majore: cliparea arterei cistice si cliparea canalului cistic. Colecistul arata exact ca o para cu o codita. Este foarte important sa detasam colecistul si se va clipa canalul cistic, continutul veziculei biliare sa nu migreze in calea biliara principala.

Cat dureaza recuperarea?

Foarte putin, in unele servicii poate sa fie one day surgery. Pacientul vine gata investigat este operat in ziua respectiva si dupa-amiaza poate sa plece acasa. In serviciul nostru, in trei zile pacientul poate sa plece acasa si in maximum doua saptamani este recuperat si poate sa-si reia activitatea obisnuita.

Ce complicatii pot sa apara daca pacientul alege sa amane interventia?

In momentul in care exista diagnosticul are indicatie operatorie. Daca va amana operatia va face colici biliare repetate si in final tot va ajunge la medic. Un alt aspect, calculii mici, in general, calculii daca sunt mari nu ar fi o problema, dar calculii mici pot migra pe canalul cistic, pe codita de la para si calculii respectivi pot sa migreze in calea biliara principala si pot sa dea un icter mecanic si chiar o pancreatita, iar in momentul respectiv se complica foarte mult datele problemei. In final, colicile biliare repetate il vor indemna pe om sa ajunga cat mai repede la medic.

Ce se intampla dupa interventia de extragere a colecistului?

Pacientul poate sa-si reia viata, daca e facuta in timp util poate sa-si reia activitatea obisnuita fara niciun fel de problema. Recuperarea este de scurta durata, bineinteles ca evitam efortul, singurul loc in care ar putea sa faca o eventratie postoperatorie daca nu respecta anumite recomandari este in incizia subombilicala. Din experienta noastra, doar acolo ar putea sa apara o mica eventratie postoperatorie.

 

 

Informatii si programari:
Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, va puteti programa astfel:
• online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la sectiunea „Programari online” si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
• email: callcenter@spitalpelican.ro si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
• telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de asteptare (cateva minute)