NEUROLOGIE: Diagnosticul Bolii Lyme

NEUROLOGIE: Diagnosticul Bolii Lyme

Dr. BRONT CRISTINA, medic specialist neurolog, explica fazele evolutiei bolii Lyme si cum se diagnosticheaza borelioza.

Boala Lyme este o afecțiune transmisa prin muscatura de capusa infectata, dar, in majoritatea cazurilor, muscaturile de capuse nu provoaca aceasta boala, de aceea nu trebuie sa va panicati. Cu toate acestea este recomandat, sa va adresati medicului specialist pentru efectuarea unor teste de specialitate. De obicei, in istoricul pacientului ar trebui sa existe amintirea unei muscaturi de capusa, dar 65% din pacienti nu-si aduc aminte de ea, probabil pentru ca este, de obicei, nedureroasa, fiind cauzata de insecta in stadiul de nimfa, care este foarte mica.

Dr. BRONT CRISTINA, medic specialist neurolog:

„Manifestarile clinice impart evolutia bolii Lyme in trei faze: localizata, diseminata si persistenta, fara sa existe o limita clara intre ele.

1. Faza timpurie localizata se caracterizeaza prin aparitia unui eritem migrator sau rash, insotit de febra, mialgii, adenopatie localizata dureroasa, dureri de cap, artralgii, stare de oboseala. Ea apare la 1-30 de zile de la muscatura. Eritemul apare la doua treimi din pacienti, in general in apropiere de locul muscaturii, in axila, zona poplitee sau inghinal, in medie dupa 7 zile, nedureros sau cu senzatie de arsura sau mancarime. Se poate extinde si poate capata o paloare intre margine si centru (aspect caracteristic de semn de tras la tinta). La 20% din pacienti poate fi recurent, iar la altii poate fi multiplu, dar nu pentru ca au fost mai multe muscaturi, ci pentru ca bacteria a diseminat prin sistemul sangvin. La 30% din pacienți eritemul lipseste fie pentru ca nu a aparut, fie pentru ca a fost într-o zona care e mai greu observata de pacient. Aproximativ o treime din pacientii care fac eritem migrator si sunt tratati vor fi vindecati, iar boala nu va mai ajunge in fazele doi si trei.

2. Majoritatea insa ajung in faza doi, stadiul timpuriu diseminat, doua aproximativ 3-10 saptamani, iar 25% din pacienti se prezinta la medic direct in faza doi, cu manifestari musculo-scheletale si neurologice, mai rar cardiace, pulmonare si oculare. Manifestarile musculo-scheletale incep cu fenomene poliarticulare migratorii care implica si tendoanele si bursele musculare, apoi se cantoneaza la o singura articulatie, de obicei genunchiul, mai rar glezna sau pumnul. Manifestarile neurologice sau neuroborelioza apar la 5-20% din pacienti, sub forma de neuropatie, meningita sau encefalopatie.

3. Faza persistenta sau tarzie apare dupa cateva luni pana la cativa ani de la debut, cu manifestari reumatologice si neurologice: artrita, in special la genunchi, este prezenta la 90% din pacientii in faza trei, iar manifestarile neurologice variaza (encefalopatie, encefalomielita, neuropatii axonale).

Ce putem sa facem sa o diagnosticam?

Diagnosticul se face in faza timpurie cu un test ELISA, iar rezultatele pozitive sau echivoce se vor confirma cu imunoblot. Se va tine cont, in special la pacientii cu manifestari mai ample si mai de durata, de posibilitatea co-infectiei cu alte bacterii transmise de capusa.

Anticorpii IgM inregistreaza un varf la 6-8 saptamani de la infectie, apoi dispar dupa 4-6 luni, rar mai tarziu. Anticorpii IgG sunt detectabili după 6-8 saptamani si ating varful dupa 4-6 luni, apoi raman crescuti toata viata. De aceea, nu se va recomanda verificarea eficientei tratamentului cu aceste teste.

Rezultate fals pozitive sunt posibile, de aceea se recomanda confirmarea cu imunoblot, IgM si IgG, cu aceeasi evolutie.

Testele PCR au o specificitate mult mai buna, dar detecteaza doar 30% din cazuri, din cauza faptului ca sangele si lichidul cefalorahidian contin foarte putine borrelii.

Diagnosticul neuroboreliozei este cel mai dificil, deoarece anticorpii prezenti in LCR pot fi doar persistenti sau care au trecut prin bariera hematoencefalica din sange, nu intotdeauna un test serologic pozitiv in LCR sugereaza formarea anticorpilor in LCR. Se recomanda indexul anticorpilor ser/LCR pentru a stabili provenienta lor.

Diagnosticul imagistic cu RMN arata leziuni la 15-20% din pacientii cu manifestari neurologice, uneori cu microvasculite si macrovasculite raspunzatoare de sechele. Majoritatea leziunilor neurologice dispar după 1-2 ani de tratament cu antibiotic”.

In cadrul spitalului PELICAN, se poate diagnostica si trata boala Lyme, prin colaborare intradisciplinara, analize de laborator si imagistica medicala.

INFORMATII SI PROGRAMARI: 

Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, va puteti programa astfel:
• online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la sectiunea „Programari online” si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
• email: callcenter@spitalpelican.ro si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
• telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de asteptare (cateva minute)