NEUROLOGIE: Primele semne ale dementei, cauze si cum poate fi tinuta sub control

NEUROLOGIE: Primele semne ale dementei, cauze si cum poate fi tinuta sub control

Dr. MARGE CRISTIAN, medic primar neurolog, a explicat ce este dementa, care sunt primele semne de dementa, cum prevenim aparitia dementei si ce tratament este recomandat, cu scopul de a imbunatati calitatea vietii pacientului.

Ce este dementa?

Dementa este o pierdere progresiva si ireversibila a functiilor cerebrale, este o suferinta difuza a creierului care afecteaza toate procesele comandate si coordonate de creier. De aceea daca in stadiile incipiente, pacientul are doar tulburari de comportament sau de memorie, in schimb se observa la stadiile avansate tulburari de mers, de deglutitie, de vorbire, un element in plus care ne arata ca nu vorbim doar de functii mentale, ci si de functii cerebrale in ansamblul lor.

Ce tipuri de dementa exista?

Dementele pot fi impartite dupa mai multe criterii: cele fara cauze, idiopatice, criptogene - senile sau presenile pentru ca nu gasim un factor favorizant, ci constatam ca pacientul are tulburare cognitiva si formele secundare care se raporteaza la un factor provocator – alcoolismul, starile postraumatice, stari postoperatorii.

Cea mai frecventa dementa in cadrul altor boli este dementa din cadrul bolii Parkinson care, pe masura ce aceasta evolueaza se instaleaza dementa. Mai putem sa ne referim la microlacunarism cerebral sau suferintele hepatice, renale, tiroidiene care secundar, afecteaza, o tensiune prost controlata in timp care are ca urmare o degradare a creierului.

Poate afecta si persoanele tinere?

Este caracteristica pacientilor de peste 65 de ani, dar totusi se poate intalni si la varste mai tinere, foarte neobisnuit sub 50 de ani, mai mult in cazul dementelor de forme secundare. Majoritatea sunt peste 50 de ani si mai ales peste 65 - unde incidenta creste mai mult.

Prevenirea dementei se poate face doar in masura in care ea are factori cauzali identificabili si care se pot corecta. Daca este primara, fara cauza, esti in situatia doar de a o putea trata, dar daca ea are la baza infarcte cerebrale multiple sau traumatisme sau alte stari de intoxicatie alcoolica sau endogena sau metabolica, tratand boala de baza si pacientul ameliorandu-si regimul de viata si de munca, inclusiv consumul de toxice, sa fie mai riguros in tratamentele medicamentoase pentru diferite boli atunci putem obtine o ameliorare a simptomelor.

Care sunt cele mai frecvente cauze ale dementei?

Practic dementa ca si boala neurodegenerativa nu are o cauza anume este un fenomen de degradare a neuronilor urmat de modificari comportamentale sau de functie cerebrala fara cauze. In schimb, dintre cauzele secundare am putea aminti cauzele legate de AVC, de starile posttraumatism cerebral, de starile post accidente rutiere sau infectii ale sistemului nervos. Mai rar, poate fi asociat cu diverse suferinte ale organismului: afectare hepatica, renala, boala tiroidiana sau alte afectiuni care nefiind tratate la randul lor, degradeaza secundar creierul

Care sunt primele semne de dementa?

Semnele incipiente ale dementei care aduc pacientul la cabinetul de consultatie sunt legate mai mult de tulburarile de memorie. Desi tulburarile de memorie nu sunt un lucru normal, totdeauna le spunem pacientilor, doar in Romania este aceasta cutuma a faptului ca daca treci de o varsta e normal sa nu ai memorie. E normal sa ai memorie cu o viteza de reactie diminuata, e normal sa-ti aduci aminte. Foarte multi pacienti care au peste 60-65 de ani pun aceste tulburari de memorie pe seama varstei, nedandu-si seama ca de fapt reprezinta debutul unui proces de degradare neurologic anormal, chiar si la o varsta inaintata degradarea neuronala nu e un lucru normal. Practic, apartinatorii spun ca pacientul nu se mai descurca singur, este dezorientat, poate sa aiba treziri nocturne cu sindroame de agitatie psihomotorie sau alte nelinisti si in general, nu-si mai aduce aminte, initiaza chiar un dialog si nu mai stie sa-l continue. Atunci cand acest lucru interfereaza semnificativ cu activitatea cotidiana a pacientului atunci apartinatorii il prezinta la doctor.

Cum se pune diagnosticul?

Diagnosticul ne este sugerat de modificarile de memorie pe care cel mai frecvent familia le reclama. Pacientul nu mai stie unde isi pune un anumit obiect, face o activitate cotidiana si la jumatatea desfasurarii ei se incurca, nu-si mai aminteste usor numele celor dragi sau a oamenilor cu care intra in contact. Diagnosticul este sugerat fie de modificarile initiale de comportament, pacientul poate fi si anxios sau depresiv, fie mai ales de tulburari de memorie, cand doar memoria de scurta durata este afectata. Practic, pacientul are dificultati in a-si aduce aminte ce a facut in ultimele saptamani, observandu-se ca ceea ce a fost stocat cerebral demult, ramane in memorie. Ulterior, pe masura ce simptomele evolueaza, pacientii prezinta semne legate de functia cerebrala, dar initial sunt cele de comportament, dispozitie afectiva si memorie.

Pot exista alte afectiuni cu care poate fi confundata dementa?

In functie de varsta pacientului, exista ceea ce se numeste pseudodementa. La varsta tanara, modificarile si tulburarile de concentrare pot sa mimeze tulburari de memorie. Un om suprasolicitat emotional sau aflat intr-o stare de anxietate sau care are un program de munca foarte incarcat poate sa acuze tulburari de memorie fara sa se datoreze unei degradari neuronale, ci unei tulburari de concentrare prin oboseala. Desigur si anumite stari biologice, intoxicatii hepatice sau renale sau orice alt dezechilibru metabolic sau electrolitic pot sa mimeze, dar ele se numesc ori pseudodementa ori o tulburare cognitive, care are o cauza anume pe care identificand-o si rezolvand-o ameliorezi tulburarea de memorie.

Cum putem incetini evolutia dementei?

Ca orice boala neurodegenerativa progresiva, dementa are un curs ireversibil, doar ca, la fel ca si caderea unui obiect prin forta de gravitatie, noi putem sa amelioram acest proces printr-un tratament care incetineste declinul pacientului. Le atragem atentia pacientilor ca noi nu putem vindeca boala, ci putem sa le asiguram un trai mai bun si o functionare mai corecta pe un timp mai lung prin medicatie specifica. Sunt doua categorii de medicamente antidementiale: inhibitorii de colinesteraze si memantina, iar la aceasta terapie asociez preparate care protejeaza creierul, pentru ca asa cum creierul sufera un proces difuz de degradare si imbatranire precoce pe langa ceea ce vizeaza procesul, adica antidementialele, pacientul trebuie sa beneficieze de un tratament vasodilatator, neurometabolic, neurovitaminic, neurotrop si atunci schema pacientului cu dementa nu poate include doar un preparat antidemential, ci intotdeauna trebuie sa se gandeasca la hranirea neuronilor.


 

Cum putem imbunatati memoria?

Așa cum personalitatea omului se bazeaza pe mai multe elemente ca sa o consolideze si sa o faca mai stabila, asa si memoria are la baza mai multe elemente, in primul rand genetica si istoricul familial de boala. E bine sa cunoastem in fiecare familie istoricul individual de boala si daca exista un istoric de boli cu afectare neurologica, este bine sa ne prezentam la medic pentru consult mai frecvent decat cel care nu are un astfel de istoric.

Foarte important este stilul de viata sanatos, un stil de viata in care miscarea, lipsa toxicelor sau neabuzarea de ele, in care controlul tensiunii arteriale si a bolilor de baza exista, vor scadea riscul ca la o varsta mai inaintata creierul sa sufere secundar acestor probleme. Din stil de viata sanatos, din modul de a gandi, nu neaparat pozitiv, ci realist progresist, in sensul de a vrea sa faci ceva in viata, de a nu te lega de obstacolele pe care le intalnesti intr-un mod defetist (sa te gandesti tot timpul ca nu-ti va iesi acel lucru). Acest mod de a gandi anxiogen, negativist este foarte mult legat de degradarile cerebrale chiar daca nu se pot clarifica intotdeauna mecanisme fiziopatologice de conectare. In concluzie, consumul de lichide, tensiunea arteriala tinuta in frau, bolile de orice fel cu afectare sistemica tinute sub control, o consultatie periodica la un medic specialist neurolog sau psihiatru, o evaluare psihologica, acestea sunt metode de a-ti asigura o sanatate si o flexibilitate mentala cat mai buna.

INFORMATII SI PROGRAMARI:
Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, va puteti programa astfel:
online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la sectiunea „Programari online” si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
email: callcenter@spitalpelican.ro si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de asteptare (cateva minute)
Ambulanta Pelican poate fi solicitata la numarul de telefon direct: 0259.962.