Centrul de Chirurgie Bariatrică

Centrul de Chirurgie Bariatrică

Despre noi 

Centrul de Bariatrie este singurul centru medical integrat din Nord-Vestul tarii care ofera solutii medicale complete pentru persoanele cu obezitate excesiva, inclusiv pentru pacientii cu diabet care au tratament cu insulina si sunt obezi.

Este știut faptul ca obezitatea creeaza respectiv amplifica o multitudine de afectiuni cronice grave (inclusiv boli cardiovasculare) care afecteaza nu doar sanatatea ci și viata sociala a persoanei in cauza. In plus, rezistenta organismului la obezi este mult diminuata, astfel incat acestia sunt predispusi si la afectiuni acute grave (inclusiv coronavirus), care, la fel, pot duce la deces.

Morbiditatea si mortalitatea cauzata la baza de obezitate este in Romania de cateva ori mai mare decat in tarile supradezvoltate.

La acest context se adauga eforturile indelungi de a slabi, esuate din cauza lipsei unui diagnostic de ansamblu. Curele de slabire extenuante una dupa alta, sedentarismul sau, dimpotriva, exercitiile fizice necorelate cu tipul de afectiuni asociate, toate conduc la esec in slabire a persoanelor obeze.

Misiunea noastra este tocmai sa oferim, prin diagnostic, tratament personalizat si cu maxima eficienta o viata de calitate, cat mai buna, cat mai aproape de normalitate, reinsertie sociala rapida pentru persoanele cu obezitatein exces si sa contribuim la prelungirea vietii acestora.

In cadrul Centrului Integrat de Bariatrie, pacientii cu diabet, cu afectiuni endocrine sau stil de viata dezordonat si cu greutate mult in exces, beneficiaza de servicii medicale integrate si tratament personalizat si scapa de surplusul de greutate fara a vicia sau priva organismul.

Interdisciplinaritatea sectiilor de Chirurgie bariatrica, Chirurgie generala, Gastroenterologie, Boli Metabolice și Nutritie, Endocrinologie, Psihologie si a altor sectii care se pot interconecta oferind servicii de Cardiologie, Fizioterapie, Obstetrica-Ginecologie, Recuperare Medicala, chiar Ortopedie, ofera garantia calitatii serviciilor medicale integrate la care au acces pacientii nostri intr-un singur loc, fara deplasari in afara Spitalului Pelican.

Pacientul este in centrul atentiei unei echipe multidisciplinare care lucreaza impreuna pentru a oferi cele mai bune solutii posibile, in mod personalizat. Echipa medicala este formata din specialisti cu vasta experienta, formati in centre prestigioase de peste hotare si din tara. Avand la dispozitie echipamente medicale moderne si personal medical supraspecializat, abordam cele mai complexe cazuri de obezitate si suntem preocupati sa gasim cele mai potrivite si mai eficiente soluții terapeutice pentru fiecare caz in parte.

Pacientii nostri beneficiaza de programe personalizate, in functie de necesitati, de la consultatii in ambulatoriu, controlul factorilor de risc si preventie, pana la cele mai complexe scheme de tratament si mai ales si interventii chirurgicale de inalta performanta din domeniul Chirurgiei bariatrice.

Suntem o echipa de medici care dorim, cu profesionalism si eficienta, sa asiguram pacientilor imbunatatirea calitatii vietii si cresterea sperantei de viața inn comunitatea din care și noi facem parte.

Departamente    

Chirurgie bariatrica

Coordonator: Prof. univ. dr. Maghiar Adrian, medic primar 

Chirurgia bariatrica e cea mai revolutionara si mai precisa modalitate de a slabi pentru obezi. Chirurgia bariatrica (Chirurgia obezitatii / Chirurgia metabolica) ofera rezultate spectaculoase atat prin slabirea in greutate, cat si prin  reducerea (chiar vindecarea) comorbiditatilor asociate obezitatii.

Interventiile de bariatrie sunt recomandate obezilor care au epuizat orice metoda de a slabi, obezilor cu diabet zaharat de tip II, obezilor motivati sa scape definitiv de surplusul de greutate.

Interventiile operatorii de bariatrie sunt efectuate de catre echipe medicale supraspecializate din SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea cu peste zece ani de experienta si cu peste 1000 de cazuri rezolvate cu succes.
Profesionalismul medicilor chirurgi e sustinut de o tehnologie ultramoderna, care permite realizarea interventiilor chirurgicale bariatrice in mod non-invaziv: laparoscopic si robotic.

Cu incizii foarte mici, fara agresiune asupra tesuturilor implicate, interventiile operatorii de Bariatrie sunt executate cu cea mai mare precizie, fara risc major de infectii nosocomiale, fara dureri mari postoperatorii si cu recuperare rapida.

Metoda interventionala laparoscopica:

Laparoscopia este o metoda interventionala minim-invaziva, care permite interventia la nivelul stomacului si intestinelor fara lezarea muschilor. Inciziile mici cu ajutorul unui turn laparoscopic ultraperformant nu sunt influentate de grosimea peretelui abdominal, astfel incat metoda laparoscopica este recomandata pentru interventiile de Bariatrie tuturor persoanelor obeze, indiferent de gradul avansat de obezitate. Durerea post-operatorie este redusa la minim, iar recuperarea este mult mai rapida fata de cea data de interventia clasica.

Metoda interventionala robotica:

Robotica este cea mai noua si mai avansata metoda interventionala pe plan mondial, iar Centrul Integrat de Bariatrie dispune de robotul DA VINCI, considerat cel mai bun sistem medico-chirurgical HI-TECH.

Tehnica roboticii este aplicabila cu succes in interventiile operatorii de Bariatrie, atat pacientilor supraobezi, cat si diabeticilor cu obezitate morbida. Utilizarea metodei robotice in interventiile de bariatrie confera posibilitatea de vizualizare 3D, imaginea fiind marita de peste 10 ori.

Bariatria robotica permite un abord asupra structurilor anatomice extrem de precis, datorita instrumentelor robotice de cea mai mare finete, dar si o libertate mai mare a miscarilor. Bratele robotului chirurgical sunt articulate, se rotesc complet, permit o miscare naturala si mai ampla chiar decat cea realizata de mana umana, cu ajutorul unor instrumente minuscule. Durerile post-operatorii sunt in acest mod aproape inexistente, iar recuperarea este imediata.

SUPORT ATI

coordonator: Dr. Bimbo Erika, medic primar (poza + profil)

Aportul esential al medicilor de la sectia de Anestezie Terapie Intensiva in interventiile operatorii de mare precizie din cadrul Centrului Integrat de Bariatrie Pelican Oradea consolideaza reusita acestora.

Pregatirea superioara, experienta vasta a medicilor ATI, procedurile exacte de Anestezie si de Terapie Intensiva, cu strategii terapeutice speciale pentru obezii cu afectiuni asociate, inclusiv cardiace, toate contribuie la reusita  interventiilor operatorii de Bariatrie persoanelor obeze.

Gastroenterologie

Coordonator: Dr. Suta Alin, medic primar (poza+profil)

Compartimentul de Gastroenterologie constituie un pilon de baza in cadrul Centrului Integrat de Bariatrie al Spitalului Pelican. Medicii nostri gastroeneterologi asigura suport de diagnostic si tratament corecte, prin efectuarea unor serii de analize si teste, dar si proceduri medicale specifice pentru persoanele cu exces ponderal, care au esuat in alte incercari de diminuare a greutatii (miscare, diete si/sau medicatie).

Atat analizele pentru depistarea Helicobacter pylori sau a unor afectiuni digestive (la nivelul esofagului, vezicii biliare, stomacului, pancreasului sau la colon) ori hepatologice, cat si prin procedurile medicale de gastroenterologie (endoscopii, gastroscopii sau colonoscopii) ofera un tablou relevant in stabilirea exacta a tipului de tratament al obezitatii in cadrul Centrului Integrat de Chirurgie Bariatrica.

Procedurile chirurgicale non-invazive cat si interventiile chirurgicale minim-invazive (prin tehnica laparoscopica sau robotica) sunt realizate in cadrul Centrului Integrat de Bariatrie Pelican Oradea de catre chirurgi cu vasta experienta, cu suport de specialitate din partea medicilor de la Gasteroenterologie. Post-operator, pacientii nostri beneficiaza in continuare de monitorizare si supraveghere atenta din partea gastroenterologilor.

Nutritie, Boli Metabolice

Coordonator Dr. Cosma Dana, medic primar (poza+profil)

Diabet, Nutritie, Boli Metabolice

Importanta nutritiei pentru persoanele care beneficiaza de interventii chirurgicale de Bariatrie

Evaluarea obezitatii se face prin calculul indicelui de masa corporala: asa-numitul IMC (sau BMI), care reprezinta raportul dintre greutatea unei personae (masurata in kg) si inaltime, la puterea a doua (masurata in metri).

Exemplu : o persoana care cantareste 105 kg si are o inaltime de 1.8 m va avea un

IMC = 105 /1.8 X 1.8 = 32,4

 

Consultatia la cabinetul de diabet si nutritie se va efectua in 3 momente:

- o evaluare initiala preoperatorie

- un consult  perioperator

- consultul postoperator

 

In cadrul evaluarii initiale se calculeaza IMC si sunt evaluate bolile asociate. Vor fi evaluate:

- analiza comportamentului alimentar (cu numar de mese si calitatea acestora)

- tulburari de comportament alimentar cum ar fi mancatul compulsiv (“binge eating”) sau “night eaters” (mancatorii de noapte).

Se evalueaza data de debut a obezitatii si istoricul familial de obezitate, nivelul de activitate fizica si eventualele diete de slabit anterioare.

Pe termen lung, pacientul care a beneficiat de interventie chirurgicala de bariatrie necesita periodic recomandari calificate de dieta si obiceiuri alimentare.

Endocrinologie (descriere servicii cu privire la obezitate)

Coordonator: Dr. Zdrehus Alina, medic specialist (poza + profil)

Rolul medicului endocrinolog in Chirurgia metabolica

Obezitatea reprezinta astazi o problema importanta de sanatate publica, o problema a societatii moderne de proportii epidemice. Este o afectiune progresiva cauzata de factori genetici si de mediu.

Chirurgia bariatrica are avantajul major de a ameliora sau chiar trata bolile asociate obezitatii: diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, osteoartrita, sindromul de apnee in somn, problemele de infertilitate.

Este necesara formarea unei echipe multidisciplinare care are rol important atat in evaluarea preoperatorie a pacientilor candidati pentru acest tip de chirurgie, cat si in urmarirea postoperatorie imediata si pe termen lung.

Rolul endocrinologului este de a diagnostica patologia endocrina asociata obezitatii, de a face diagnosticul diferential al anumitor afectiuni endocrinologice si de colaborare cu intreaga echipa.

Psihologie

Coordonator: Luput-Vidican Cosmina (poza + profil)

Perceptia despre sine constituie un indicator important in evaluarea starii de bine a persoanei, modul de adecvare al acesteia la o lume dinamica, exigenta, dar adesea lipsita de empatie. Din aceasta perspectiva, interventiile cu specific bariatric nu se rezuma doar la actiunea chirurgicala, ci necesita un proces prealabil de investigare si evaluare din punct de vedere psiho-emotional. Ca ansamblu holistic, fiecare individ actioneaza, ia decizii si se comporta intr-un angrenaj specific psihic-somatic. Evaluarea psiho-emotionala este binevenita pentru ca lamureste circumstantele in care are loc interventia bariatrica: reprezentarile persoanei despre viata sa si nevoia de succes, impactul greutatii corporale asupra estimatiei de sine, capacitatea de a se adecva unei diete pentru a-si conserva greutatea, capacitatea de a se recupera post-operatoriu. Procedura chirurgicala trebuie sa aiba loc intr-o ambianta optimista, de incredere in resursele proprii, de climat psihic armonios, lipsit de angoase si stari alimentate de suspiciune si, foarte important, in baza unui suport motivational constant venit din partea familiei si a anturajului. De asemenea, schimbarea perceptiei privind regimul alimentar este o conditie a reusitei, cata vreme ceea ce mananci si cat mananci nu are consecinte doar asupra cresterii in greutate, ci afecteaza global starea de sanatate a persoanei.

Suportul psihologic este necesar atat inainte cat si dupa efectuarea operatiei, astfel incat monitorizarea efectuata sa poata fi eficienta. Un pacient sanatos este doar unul fericit, iar fericirea este un indicator sintetic al persoanei, unul ce tine de factori complecsi, printre care si o stare ponderala bine supravegheata. Un fizic de care suntem mandri, iata un postament psihologic pentru care merita sa ne batem!

Informatii utile

Circuitul pacientului:

Persoanele  cu obezitate excesiva se pot adresa la oricare dintre urmatoarele specialitati din cadrul Centrului de Bariatrie Pelican Oradea: Chirurgie generala, Diabetologie, Endocrinologie, Psihologie. De asemenea, persoanele cui obezitate excesiva se pot adresa și altor specialitati interconectate la Centrul de Bariatrie Pelican Oradea: Fizioterapie, Obstetrica-Ginecologie, Recuperare Medicala etc.

Pregatirea pacientului:

Persoanele cu obezitate excesiva beneficiaza de toate informatiile necesare si sunt instiintate permanent de catre echipele medicale specializate despre toate procedurile si tratamentele adecvate. Decizia asupra procedurilor medicale și asupra tratamentelor se ia de comun acord intre pacient si medic.

Pasi de urmat:

Rugam persoanele cu exces ponderal sa solicite un consult initial la oricare dintre specialitatile medicale incluse sau interconectate cu Centrul de Bariatrie. Se efectueaza analizele si investigatiile medicale si, in functie de particularitatile medicale (grad de obezitate, patologii asociate, antecedente medicale, istoric familial medical etc) se stabileste schema terapeutica adecvata.

Contact

Locatie: Oradea, str. Corneliu Coposu nr. 2-14B

Programari:
Pentru a beneficia de servicii medicale la CENTRUL INTEGRAT DE BARIATRIE AL SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, va rugam sa ne contactati 

telefonic:  

sau

email:

Centrul de Chirurgie Bariatrică

Centrul de Chirurgie Bariatrică
Str. Coposu, nr. 2
0259 444 444

Luni - Duminica: Non-stop