Centrul de excelenta in chirurgia colorectala

Centrul de excelenta in chirurgia colorectala

Centrul de Excelență în Chirurgie Colorectală vine în întâmpinarea pacienților cu cele mai moderne metode de tratament, echipamente medicale pentru screening, diagnostic și urmărirea pe termen lung a tuturor afecțiunilor de la nivelul colonului, rectului și anusului.

În România, cancerul colorectal este a doua cauză de deces prin cancer, iar ca incidență este al doilea cel mai întâlnit tip de cancer diagnosticat.

Este importantă inițierea screeningului cancerului colorectal începând cu vârsta de 50 de ani sau mai devreme dacă situația o impune

Cu ajutorul screeningului pacienții pot depista precoce leziuni care, în absența testării ar fi depistate mai târziu și în stadii avansate.

Scopul screeningului cancerului colorectal îl reprezintă depistarea polipilor colonici și prin realizarea polipectomiei endoscopice se face profilaxia cancerului colonic, respectiv, depistarea cancerelor colorectale incipiente, asimptomatice.

Echipa noastră de gastroenterologi recomandă teste specifice astfel încât cancerul colorectal să fie descoperit într-un stadiu incipient pentru ca pacienții să aibă posibilități terapeutice adecvate.

Modalități de screening și diagnostic:

  • teste pentru detectarea hemoragiilor oculte din scaun

  • colonoscopie

Ne adresăm pacienților cu următoarele afecțiuni:

  • cancer de colon, rect, anus
  • patologie benignă a colonului și rectului - polipi, diverticuloză
  • boli inflamatorii intestinale: Boala Crohn, rectocolită ulcerohemoragică
  • afecțiuni anorectale: hemoroizi, fistule, fisuri, abcese anale și sângerări în scaun

După stabilirea diagnosticului, pacientul este îndrumat către un medic oncolog care va stabili în urma stadializării bolii și evaluării preterapeutice dacă pacientul va urma un tratament curativ sau paleativ. Acesta poate indica rezecția tumorii: endoscopic/chirurgical, chimioterapie sau radioterapia, în funcție de caz.

Tratamentul chirurgical al cancerului colorectal se poate face prin abord laparoscopic sau robotic.

Laparoscopia 3D permite chirurgului să efectueze disecții de mare finețe adecvate principiilor oncologice moderne.

Disecția tumorilor pe cale laparoscopică se efectuează prin câteva incizii de mici dimensiuni, de 5-10 mm, iar rezecția tumorii se realizează printr-o incizie minimă, de aproximativ 5 cm.

Cel mai mare avantaj al chirurgiei laparoscopice 3D este acela că medicul poate opera în trei dimensiuni. Imaginea 3D permite o apreciere excelentă a profunzimii câmpului operator, ceea ce pentru chirurg înseamnă acuratețe mai mare, precizie a gesturilor operatorii și un timp de operare mai scurt. De asemenea, sistemul de operare îi permite să navigheze mai ușor către organul țintă și să manipuleze țesuturile cu finețe.

Pentru pacient, înseamnă o mai mare siguranță, deoarece dincolo de expertiza medicului, acesta este echipat cu un sistem de operare care îi permite să navigheze mai ușor către organul țintă și să manipuleze țesuturile mai blând.

Principala indicație a abordului robotic este reprezentat de cancerul de rect, fiind posibilă prin această metodă de tratament chirurgical minim invaziv, prezervarea nervilor pelvini, fapt ce duce la o incidență scăzută a complicațiilor urinare și sexuale, însă majoritatea cancerelor colorectale au indicație de abord robotic, exceptând tumorile extinse la organele din jur care implică o rezecție multiorgan și carcinomatoza peritoneală ce dispune de protocoale specifice de tratament. 

AVANTAJELE PENTRU PACIENT:

  • recuperare rapidă postoperatorie
  • durată redusă de spitalizare
  • sângerare intraoperatorie redusă
  • durere postoperatorie redusă
  • rezultat cosmetic apreciat de pacienți
  • inițierea unui tratament oncologic (citostatic, radioterapic) la scurt timp postoperator
  • rezultate la distanță favorabile: aderențe postoperatorii reduse, număr redus de eventrații postoperatorii, reducerea disfuncțiilor sexuale/ urinare

“De 15 ani, în cadrul Spitalului Pelican practicăm intervențiile chirurgicale minim-invazive, care se adresează patologiei canceroase a regiunii colorectale. Avem posibilitatea de a face operațiile laparoscopic sau robotic. Avem o experiență foarte mare, peste 80% dintre operatiile pe care le practicăm sunt făcute minim-invaziv (laparoscopic sau robotic) și ne putem mândri cu faptul că, pentru tumorile foarte jos situate, ne întindem până în vecinătatea orificiului anal practicând anastomoze coloanale. Operatiile adresate patologiei minim-invazive s-au dovedit a fi superioare sau cel puțin la fel de benefice ca și operațiile clasice. Avantajul mare care există este recuperarea pacientului mult mai rapidă. În general, dupa o operație colorectală facută minim-invaziv durata de spitalizare postoperatorie este de 3-4 zile”, prof dr. Maghiar Adrian, medic primar Chirurgie Generală.

Cancerul de colon drept se manifestă de obicei prin hemoragii oculte, în timp ce cancerul de colon stâng sau rectal se manifestă prin stenoze și prin ocluzii. De asemenea, pot să apară semne și simptome generale: inapetență, scădere ponderală, febră de cauză neprecizată.

La apariția unei anumite simptomatologii este indicată prezentarea cât mai rapidă la medic pentru a face investigațiile medicale necesare și a afla diagnosticul.

Centrul de excelenta in chirurgia colorectala

Centrul de excelenta in chirurgia colorectala
Str. Corneliu Coposu, nr. 14A-14B
0259 444 444