Centrul Integrat Ortopedie-Traumatologie

Centrul Integrat Ortopedie-Traumatologie

Despre noi

Centrul Integrat Ortopedie-Traumatologie ofera solutii medicale integrate si complete pentru persoanele cu probleme de sanatate la nivelul membrelor, a soldului si umarului, reunind servicii de Ortopedie, Traumatologie, Imagistica medicala, Fiziokinetoterapie.

Misiunea noastra este sa oferim din nou funcționalitate locomotorie pacientilor nostri, reinsertie familiala si socio-profesionala in cel mai scurt timp posibil, redarea increderii în sine, cresterea calitatii vietii si prelungirea ei.

Pacientul este in centrul atentiei unei echipe multidisciplinare foarte bine dezvoltate uman și profesional, care lucreaza impreuna pentru a oferi cele mai bune solutii posibile fiecarui pacient. Echipa medicala este formata din specialisti cu vasta experienta, dobandita si in centre medicale de renume din strainatate.

Avand la dispozitie echipamente medicale ultramoderne si personal medical supraspecializat, abordam cele mai complexe cazuri de Ortopedie-Traumatologie atat la adulti cat si la copii și suntem preocupati sa gasim solutii pentru cazurile dificile care nu si-au gasit rezolvarea in alte centre medicale.

Pacientii nostri beneficiaza de programe personalizate atat în cadrul Ambulatoriului cat si in cadrul spitalului și oferim programe vizand controlul factorilor de risc si preventie a aparitiei afectiunilor degenerative.

Prin suport logistic de interconexiune, pacienții beneficiaza de consultatii de specialitate, investigatiile necesare in aceeasi locatie, rezultatele investigatiilor fiind transmise electronic intre departamente.

Interventiile chirurgicale sunt, în functie de afectiune, minim-invazive, ceea ce inseamna incizii mai mici, pierderi de sange restranse, pacientii resimt dureri mult mai mici, program de recuperare imediat postoperatoriu, posibilitatea ca pacientii nostri sa se ridice din pat mult mai repede si sa umble la foarte scurt timp de la operatie.

Departamente

Ortopedie – Traumatologie (Interventii chirurgicale de Ortopedie)

In cadrul Ambulatoriului si sectiei de Ortopedie - Traumatologie a Spitalului Pelican isi desfasoara activitatea medici cu experienta, personal auxiliar calificat, fiziokinetoterapeuti.
Dispunand de aparatura performanta (RMN, CT, CT cu reconstrucţie 3D, Angio CT), in sectie, dar mai ales in blocul operator, se confera actului chirurgical siguranta si calitate atat in Traumatologie cat si in Ortopedie. Purificarea aerului care intra in blocul operator prin fluxul laminar si numeroasele filtre scad la minimum riscul infectios.
In aceste conditii, in cadrul sectiei Ortopedie - Traumatologie a Spitalului Pelican se efectueaza urmatoarele tipuri de interventii chirurgicale:

Pentru patologia traumatica:
– este posibil tratamentul chirurgical al oricarui tip de fractura in regim de urgenta la nivelul membrelor si centurilor, beneficiind de materiale de osteosinteza de ultima generaţie de placi anatomice titan cu contact minim, alunecate, pe abord minim invaziv, cu tija Gamma, tije zavorate, toate aceste interventii chirurgicale realizandu-se fara deschiderea focarului de fractura, cu incizii mici, sub control radiologic intraoperator, cu recuperare mult mai rapida functional

Interventii chirurgicale la genunchi:
– interventie chirurgicala artroscopica (minim invaziva, cu camera video in articulaţie) la nivelul genunchiului, in scop terapeutic, cu spitalizare de 24 - 48 ore

– excizia sau sutura dupa caz a meniscurilor genunchiului, sutura meniscala utilizand ancore speciale. In cazul suturilor se pastreaza meniscurile care au rol in stabilitatea genunchiului

- transplant artroscopic de menisc cu menisc artificial sau alogrefa
– ligamento-plastie pentru rupturile de ligament incrucisat antero-extern al genunchiului prin tehnica artroscopica – tehnica minim invaziva care confera o recuperare rapida; se utilizeaza sisteme de fixare de ultima generatie
– ligamento-plastie de incrucisat anterior si posterior, cu ligamente artificiale
– transplantul de cartilaj articular prin tehnica "mozaic-plastie" pentru degradarea cartilajului articular genunchi, glezna etc. realizat artroscopic (trei sau patru incizii punctiforme)

- transplant de cartilaj cu grefe artificiale pentru leziuni extinse
– luxatie recidivanta de rotula sau instabilitati rotuliene cu sindrom femuro-patelar operate artroscopic, cu transplant ligamentar și transpozitii osoase

Interventii chirurgicale la umar:
– chirurgia artroscopica a umarului pentru luxatiile recidivante (repetate) scapulo-humerale, cu stabilizarea articulatiei prin ancorarea labrumului si / sau stabilizori anteriori ???????????
– rupturi ale coafei rotatorilor cu reinsertia tendoanelor rupte pe humerus utilizand ancore de titan sau resorbabile
– acromioplastia artroscopica pentru sindromul de impingement subacromial (PSH, "umar înghetat")
– ligamento-plastie cu allogrefa artificiala in disjunctia acromio-claviculara, tehnica minim invaziva, incizie de 3 cm, spitalizare doua zile, recuperare rapida, fara imobilizare
– tratamentul chirurgical al luxatiilor acromioclaviculare cu ligament artificial, tehnica minim invaziva
– protezarea umarului cu proteza partiala sau totala (anatomica sau inversata)

Protezare:
– protezarea soldului, genunchiului si umarului cu proteze cimentate sau necimentate, utilizand tehnici minim-invazive, spitalizare 5-6 zile, recuperare rapida
– proteze segmentare pentru pierderi masive de os de natura tumorala sau post-traumatice (defecte osoase mari, de 20 – 30 cm), la nivelul soldului sau la genunchi
- proteza anatomica inversata sau partiala de umar
– proteza necimentata si cimentata de glezna
– revizia protezelor de sold sau genunchi pentru decimentari septice
sau aseptice ori fracturi periprotetice
- proteza segmentara pentru fractura periprotetica de revizie genunchi
 

Alte categorii:
- Chirurgia artroscopica a soldului pentru impigementul femuro-acetabular:

– artrodeze, osteotomii
– tratamentul chirurgical al pseudartrozelor (esecuri in consolidarea oaselor) folosind pentru augmentare autogrefe osoase substituenţi ososi artificiali (substanţe osteo-inductoare)
– alungiri de membre sau tendoane
– tratamentul chirurgical al tumorilor osoase
– chirurgia diformitatilor articulare (osteotomii de varizare sau valgizare sold sau genunchi, tratamentul chirurgical pentru hallux valgus)
– tratamentul chirurgical ortopedic al afecţiunilor reumatismale cronice
– tratamentul chirurgical al mâinii

- tratamentul chirurgical al afectiunilor ortopedice secundare diabetului zaharat

- infiltratii intra-articulare, tendineale sau musculare cu PRP (plasma imbogatita cu trombocite / plachetare)

- aport de PRP si celule stem recoltate din creasta iliaca

De menţionat este faptul ca implanturile si materialele de osteosinteza sunt adaptate strict nevoilor pacientilor, Spitalul Pelican colaborand cu firme producatoare de prestigiu.
De asemenea, pacientii asigurati la Casa de Asigurari de Sanatate benficiaza de proteze decontate prin Programul National de Endoprotezare.

Imagistica medicala

Centrul de Imagistica medicala Pelican Oradea este nucleul activitatii din toate specialitatile medicale, in cadrul ambulatoriilor noastre, al spitalului nostru precum si al altor unitati medicale.

Investigatiile si interpretarile precise, realizate de catre echipa de medici ultraspecializati de la Centrul de Imagistica Pelican Oradea sunt in masura sa ajute pacientii sa beneficieze de diagnostic corect si rapid respectiv de tratament corect si eficient din partea medicilor specialisti.

Centrul de Imagistica al Spitalului Pelican Oradea ofera, pe baza de programare de la medici specialisti, servicii medicale tuturor persoanelor asigurate si neasigurate.

Centrul de Imagistica al Spitalului Pelican Oradea dispune de o gama larga de aparatura de inalta performanta, impartita in urmatoarele sase mari categorii:

A. Rezonanta Magnetica Nucleara (RMN):
Rezonanta Magnetica Nucleara este o metoda de investigatie de inalta performanta, neiradianta, care utilizeaza un camp magnetic puternic si pulsuri de radiofrecventa, generand imagini de inalta rezolutie cu utilitate mare in diagnostic, dupa cum urmeaza:

- RMN in bolile vertebro-spinale:
• traumatisme sau boli inflamatorii ale coloanei vertebrale
• hernie de disc, sciatica hiperalgica
• tumori si metastaze vertebrale sau tumori rahidiene, tumori medulare, stenoza de canal vertebral, compresiununi medulare etc.

- Sistem osteo-articular:
• permite diagnosticarea leziunilor traumatice musculo-ligamentare, tendinoase, meniscale si sinoviale, evidentiaza abcesele sau tumorile musculare etc
• diagnosticul in tumori osoase, osteonecroze, osteocondrite, osteite, fracturi etc.

B. Computer Tomografia (CT):
Computer tomografia este o investigatie de inalta performanta, iradianta, care genereaza imagini de mare calitate, bazate pe absorbtia diferita a radiatiei X in diferitele strucruri anatomice ale corpului uman.

Aparatele noastre au 128 de spire respectv 16 spire, permitand achizitia spirala a unor imagini de calitate superioara intr-un timp foarte scurt, cu reducerea dozei de iradiere, precum si posibilitatea reconstructiilor multiplanare si volumetrice 3D.

Computer Tomografia permite diagnosticul multiplelor afectiuni de la nivelul:
craniului: tumori cerebrale, hemoragii intracraniene, infarcte cerebrale, leziuni traumatice craniene, patologia sinusurilor paranazale, etc
examinarea scheletului axial (craniu, coloana vertebrala, cutie toracica) sau al membrelor pentru depistarea fracturilor, bolilor osoase degenerative, inflamatorii, a tumorilor osoase primare sau metastatice
mai multe regiuni simultan: examinarea CT efectueaza scanarea simultana a mai multor regiuni (3-4-5 regiuni) ale corpului ceea ce permite:
– la pacientii politraumatizati – o evaluare completa a tuturor leziunilor postraumatice

C. Ultrasonografia (Ecografia):
Ecografia este o metoda de diagnostic foarte utila, fiind rapida, complet neinvaziva si oricand repetabila, avantaje care o fac sa fie indicata la orice pacient. Ecografia se bazeaza pe proprietatile ultrasunetelor de a se reflecta diferit de catre diferitele structuri ale corpului producand astfel „ecouri” care sunt raspunzatoare de formarea imaginii.

Ecografia partilor moi:

- permite evaluarea zonelor superficiale: patologii ale tiroidei, sanului, globului ocular, sistemului muscular si articular, testicolelor, limfoganglionilor superficiali.

D. Radiografia conventionala:
Este cea mai utilizata metoda de diagnostic cu raze X, fiind dealtfel prima metoda de diagnostic din lume care a utilizat un flux de energie pentru a putea „vedea” in interiorul corpului uman.

Indicaţiile radiografiei:
• Examinarea scheletului axial si al extremitatilor utile in fracturi, afectiuni osteo-articulare degenerative sau inflamatorii, tumori osoase primare sau metastatice, evaluarea sinusurilor anterioare ale fetei, etc

E. Osteodensitometria DEXA
Osteodensitometria este investigatia paraclinica de masurare a densitatii osoase prin care se poate pune dignosticul de osteoporoza. Osteodensitometria DEXA este investigatia cea mai moderna pentru detectarea osteoporozei si foloseste raze X de mica putere ce strabat osul, permitind aprecierea gradului de reducere a densitatii structurii osoase. Nu este dureroasa si se poate efectua la mai multe nivele, cel mai frecvent la nivelul soldului (colul femural fiind cel mai expus fracturarii osteoporotice), coloanei vertebrale lombare si antebratului. Scorurile obtinute permit diagnosticarea osteopeniei sau osteoporozei, ce beneficiaza de abordare terapeutica diferita.

Osteoporoza este o boala care poate apare in conditii diferite (tuburari hormonale, metabolice, boli reumatismale inflamatorii cronice, posttraumatic etc) si care poate fi cauza de dureri osoase pana la fracturi pe os patologic. Detectata din timp, se instituie un tratament eficace evitandu-se astfel neajunsurile mentionate anterior.
Aparatul de osteodensitometrie achizitionat de Spitalul Pelican Oradea este unul de ultima generatie. Cu un soft de actualitate, pe langa o scanare de mare acuratete aparatul asigura o expunere minima la radiatiile X.

Anestezie Terapie Intensiva

Fiziokinetoterapie 

Departamentul de Fizioterapie al Spitalului Clinic Pelican Oradea ofera consultatii si tratamente atat la Spitalul Pelican Oradea cat si in ambulatoriile ce apartin de Spitalul Pelican Oradea.
Fizioterapia este o disciplina complexa, care completeaza tratamentul chirurgical sau non-chirurgical, pe diferite specialitati: Ortopedie-Traumatologie, Neurochirurgie, Neurologie, Chirurgie, Obstetrica-Ginecologie, Interne, Urologie etc. Astfel, fizioterapeutul elaboreaza si defineste programul terapeutic, atat autonom cat si in colaborare cu alti profesionisti din echipa medicala multidisciplinara.
In cadrul echipei medicale multidisciplinare diagnosticul clinic este stabilit de catre medicul specialist, iar pe baza acestui diagnostic, fizioterapeutul stabileste un diagnostic referitor la functionalitatea segmentului afectat, cerand informatii ulterioare altor specialisti in cazul in care se considera a fi necesar.
Scopul diagnosticului functional este de a ghida fizioterapeutul in identificarea disfunctiilor si a strategiilor de interventie cele mai potrivite pentru pacient, consultandu-se in permanenta cu colegii.
Fizioterapia incepe precoce, chiar in primele ore postoperator, in salon, la patul pacientului si are scopul de a creste sansele de recuperare astfel incat bolnavul sa-si poata relua activitatea cotidiana in timp cat mai scurt.

Echipa de specialisti

Echipa sectiei de Fizioterapie e formata din specialisti ai Facultatii de Medicina, cu experienta in domeniu, iar procedurile terapeutice utilizate atat in ambulatoriu cat si in spital sunt personalizate, in functie de nevoile fiecarui pacient, tinand cont inclusiv de bolile asociate ale fiecarui bolnav.
In cazul unui pacient internat, tratamentul de fizioterapie este aplicat pana la externare. Intai, fizioterapeutul informeaza pacientul despre abordarile terapeutice cele mai potrivite, prezinta obiectivele tratamentului si verifica rezultatul interventiilor.
Mobilizarea precoce a bolnavului si recastigarea autonomiei in activitatile cotidiene este obiectivul principal in tratamentele de recuperare medicala.
Inainte sa plece acasa, bolnavul primeste din partea fizioterapeutului recomandari scrise cu exercitiile si restrictiile pe care ar fi bine sa le aplice si sa le respecte acasa. Bolnavul poate alege si continuarea tratamentului de recuperare in cabinetul din ambulatoriul Pelican unde I se ofera atat tratament cat si consultanta. Tot fizioterapeutul propune utilizarea de proteze, orteze, alte materiale auxiliare si il ajuta pe pacient sa le utilizeze corect pentru o eficienta maxima.
Incercam sa cream intre fizioterapeut si pacient o relatie constructiva si pe termen lung astfel incat bolnavul sa prinda incredere in serviciile pe care le oferim si, odata recuperat, sa revina la Spitalul Pelican sau la ambulatorii ori la centrul de imagistica sau laboratoare, de cate ori va avea nevoie.
In cadrul Spitalului Pelican functioneaza un cabinet unde pacientii pot beneficia in regim ambulator Astfel, in spital, dar si in ambulatoriu realizam urmatoarele proceduri:

  • evaluari postural globale (in principal copiilor, pentru o dezvoltare sanatoasa, dar si tinerilor, adultilor si altor persoane)

  • recuperare segmentara postoperatorie (recuperarea soldului, a umarului, la orice pacient cu probleme, nu doar celor care au suferit interventii chirurgicale)

  • tratament Shockwave cu un aparat modern, folosit in diferite afectiuni, la recomandarea medicului specialist (ortoped, neurochirurg etc)

  • tratament pentru drenaj limfatic pentru persoanele cu afectiuni ce tin de oncologie, interne, dermatologie

  • consultanta si ajutor pre si post natal

  • NOU: evaluari ale articulatiei temporo-mandibulare (ATM) cu aparat ce poarta aceeasi denumire. Este o metoda noua de tratament ce necesita colaborarea multidisciplinara intre echipe formate din medici ORL, de la Oftalmologie, Ortodontie, fizioterapeuti si psihoterapeuti.

Informatii utile

- Circuitul pacientului:

Pacientii se pot adresa Spitalului Pelican în urmatoarele modalitati:

- programare în vederea unei prime consultatii

- direct, atunci cand e vorba despre o urgenta medicala.

Serviciile medicale din ambulatoriu si spital, inclusiv cele acordate în cadrul Centrului integrat de Ortopedie – Traumatologie, se acorda si în contract cu CAS Bihor, pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie/medic specialist.

- Pregatirea pacientului:

Pacientii beneficiaza de consultatii, investigatii de laborator și imagistice, diagnostic și tratament. In cadrul procesului asigurarii serviciilor medicale integrate, pacientul este informat despre tipul de serviciu necesar, motivul acestuia, etapele ce urmează sa le parcurga pentru a se vindeca (analize de laborator si imagistica medicala, tratament, fiziokinetoterapie, interventie/interventii chirurgicale, dupa caz, consultatii pre și postoperatorii)

- Pasi de urmat:

Pacientii au la dispozitie o echipa de medici ortopezi foarte bine pragatiti si pot alege, daca se programeaza din timp, sa beneficieze de servicii medicale de specialitate la oricare dintre doctori.
 

Contact

Locatie: Oradea, str. Corneliu Coposu nr. 2-14B

Programari:
Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, va puteti programa astfel:
online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la sectiunea „Programari online” si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
email: callcenter@spitalpelican.ro si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de asteptare (cateva minute)
Ambulanta Pelican poate fi solicitata la numarul de telefon direct: 0259.962.

Centrul Integrat Ortopedie-Traumatologie

Centrul Integrat Ortopedie-Traumatologie
Str. Corneliu Coposu, nr. 2
0259 444 444

Luni - Duminica: Non-stop