Chirurgie cardiovasculară

Chirurgie cardiovasculară

Sustinut de o platforma tehnologica de nivel european, serviciul de Chirurgie cardiovasculara al Spitalului Pelican abordeaza intregul spectru al patologiei cardiace a adultului, de la revascularizari miocardice si plastii valvulare pana la tratamentul chirurgical complex al formelor severe de insuficienta cardiaca.

Chirurgia cardiaca beneficiaza de un corp de cladire nou construit, cu saloane confortabile, care au grad ridicat de siguranta si cu sectie de Terapie Intensiva dedicata precum si doua sali de operatie.

Blocul operator, prin circuite si dotari, asigura o siguranta microbiologica maxima. Este dotat cu aer conditionat cu flux laminar, fiecare sala avand propria centrala de purificare a aerului. Salile de Chirurgie cardiaca sunt dotate cu mese de operatie cu comanda electrica si lampi chirurgicale scialitice cu lumina rece, completate cu lampi frontale si sisteme de magnificatie optica personalizata. Ofera conditii de monitorizare hemodinamica complexa permitand si monitorizarea debitului cardiac sau a perfuziei cerebrale.

Dotarea tehnologica a blocului operator cuprinde masini de circulatie extracorporeala, dispozitive de asistare circulatorie, balon de contrapulsatie aortica, recuperatoare de sange de tip cell saver permitand utilizarea sangelui autolog al pacientului si evitarea transfuziei de sange, instalatie pentru chirurgie toracoscopica (model STORZ), Robot chirurgical Da Vinci, ecografie transesofagiana intraoperatorie, truse de instrumente chirurgicale adaptate fiecarui tip de interventie provenind de la cei mai buni producatori (Scanlan, Fehling, Aesculap).

Chirurgii nostri se numara printre cei mai experimentati din tara, avand un portofoliu operator larg, in serviciul nostru realizandu-se urmatoarele proceduri:

- chirurgia coronariana exclusiv arteriala (by-pass aorto-coronarian cu doua artere mamare sau cu artera radiala), realizat clasic sau pe cord batand

- revascularizare miocardica prin minitoracotomie MIDCAB

- tratamentul chirurgical al complicatiilor mecanice ale infarctului miocardic acut: anevrismul de ventricul stang, insuficienta mitrala ischemica, defectul septal interventricular

- plastia de valve mitrala realizata toracoscopic, prin incizii mici intercostale sau perimamelonare permitand recuperarea pacientului in 2 – 3 zile si reluarea activitatii profesionale sau chiar sportive

- plastia de valve aortica in bicuspidia aortica

- tratamentul anevrismelor radacinii aortice - operatiile Tirone David, Yacoub, Bentall si Wheat

- inlocuiri valvulare cu toate tipurile de inlocuitori valvulari, in functie de nevoile pacientului.

Clinica pune la dispozitie cele mai noi generatii de valve mecanice si biologice precum si valve stentless, sutureless, homogrefe sau valve cu insertie percutana TAVI.

- protezare valvulara aortica prin ministernotomie sau minitoracotomie

- tratamentul chirurgical al cardiomiopatiei hipertrofice obstructive

- inchidere defect septal interatrial prin minitoracotomie

- corectia malformatiilor congenitale la adult

- excizie toracoscopica de mixom atrial stang

- tratamentul chirurgical al endocarditei bacteriene

- tratamentul chirurgical al anevrismelor de aorta toracica, abdominala sau toraco - abdominala

- tratamentul chirurgical al disectiilor acute si cronice de aorta ascendenta si crosa aortica

- tratamentul endovascular al anevrismelor de aorta abdominala prin montare stent graft

- tratamentul endoluminal al anevrismelor si disectiilor de aorta toracica (stent graft)

- tratamentul endoluminal complex sau hibrid al anevrismelor de aorta toraco - abdominala

- tratamentul chirurgical izolat al fibrilatiei atriale sau asociat altor proceduri

- tratamentul chirurgical al pericarditelor exudative si constrictive

- abordarea chirurgicala a anumitor categorii particulare de pacienti (boala Marfan, boala Ebstein, chirurgia cardiaca in sarcina).

Contact Chirurgie cardiovasculara:

- dr. Cocora Mioara, medic primar Chirurgie cardiovasculara: 0722.824703

-dr. Nechifor Dan, medic primar Chirurgie cardiovasculara: 0723.231682

Anestezie Terapie Intensiva Cardiaca

Cioloca Horia - medic primar ATI

In perioada postoperatorie, pacientii sunt monitorizati 24 – 48 de ore in compartimentul de Terapie Intensiva cardiaca.

Terapia intensiva este un spatiu care ofera acelasi nivel de siguranta bacteriologica la fel ca blocul operator.

Sectia beneficiaza de monitoare hemodinamice complexe, dispuse pe rampe tehnologice suspendate in tavan, conectate la statia de monitorizare centrala (realizandu-se astfel urmarirea permanenta a pacientului 24 din 24 de ore), ventilatoare care permit multiple moduri de ventilatie mecanica pentru pacientii cu patologie pulmonara, console de gaze medicinale. Este posibil accesul permanent la analizoare rapide de gaze si biochimie, la punctul de transfuzie, se poate realiza hemodializa si hemofiltrare de urgenta sau asistare circulatorie. Exista o garda permanenta dedicata, de Terapie intensiva cu medic si asistenti specializati in patologia cardiovasculara. Asociat exista posibilitatea efectuarii permanente de ecografie transtoracica si transesofagiana precum si radiologie mobila.

Echipa medicala:
 

CHIRURGIE CARDIOVASCULARA:

Cocora Mioara – medic primar Chirurgie cardiovasculara
Nechifor Dan – medic primar Chirurgie cardiovasculara
 

ANESTEZIE TERAPIE INTENSIVA CARDIACA

Cioloca Horia - medic primar ATI

Informatii utile

Pentru a beneficia de serviciile medicale acordate la Centrul pentru interventii cardiovasculare, pacientii au la dispozitie urmatoarele cai de acces:

- consultatie directa la oricare dintre domeniile specializate:

Chirurgie cardiaca si vasculara:

dr Cocora Mioara (0722.824703)

dr Nechifor Dan (0723.231682)

Indiferent de calea de acces, pacientul beneficiaza in cadrul Centrului pentru interventii cardiovasculare, de investigatii speciale, care evidentiaza diagnosticul pe baza caruia se stabileste conduita terapeutica adecvata (tipul de interventie cardiovasculara).

Pacientul si apartinatorii acestuia sunt informati constant de catre medicul curant despre serviciile medicale acordate, despre investigatii/analize, diagnostic, tratament si evolutia starii de sanatate a pacientului.

Pacientul beneficiaza de consiliere si indrumare in vederea intelegerii conduitei terapeutice, pentru a parcurge pasii in procesul medical de consult – investigatii - tratament si a colaborarii cu medicii.

Pacientii sunt spitalizati in saloane cu unul sau doua paturi (cu baie proprie) iar ambianta saloanelor este placuta, oferind siguranta maxima pacientului. Saloanele sunt prevazute cu televizor, internet, produse de igiena personala de unica folosinta.

Paturile, cu comanda electrica, dotate cu saltele antidecubit si instalatii de termoreglare, permit pozitionarea variabila si confort maxim pentru pacient.

Fiecare pat este utilat cu monitoare hemodinamice complexe, dispuse pe rampe tehnologice suspendate in tavan, ventilatoare care permit multiple moduri de ventilatie mecanica pentru pacientii cu patologie pulmonara. Meniul este personalizat de dieteticienii nostri, adaptat patologiei fiecarui bolnav.

Exista o garda permanenta dedicata, cu medic si asistenti specializati in patologia cardiovasculara.

In perioada postoperatorie, pacientii beneficiaza si de servicii de Kinetoterapie.

Contact

Locatie: Oradea, str. Corneliu Coposu nr. 14B