Afecțiunile cardiovasculare se pot agrava pe timp de căldură excesivă

Afecțiunile cardiovasculare se pot agrava pe timp de căldură excesivă

Temperaturile ridicate și umiditatea ridicată sunt factori care pot determina complicații ale afecțiunilor cardiovasculare (ex. accident vascular cerebral, infarct miocardic) și presupun un efort în plus pentru corp, aparatul cardiovascular fiind solicitat mai intens pentru adaptarea la mecanismele de termoreglare și menținerea constantă a temperaturii organismului la un nivel optim. Este cunoscut faptul că mortalitatea cardiovasculară crește în condiții de temperatură extremă (caldură extremă / frig extrem).

Procesul de termoreglare a organismului implică anumite modificări asupra sistemului circulator (vase mari, microcirculatie), dar și un efort mai mare din partea organelor interne precum: inimă, plămâni și rinichi.

Mecanismele adaptative (dilatarea vaselor de sange, stimularea transpiratiei) ale corpului în condiții de temperaturi extreme duc la tahicardie și implicit la scăderea tensiunii arteriale. Aceste mecanisme compensatorii pot duce la modificări extrem de grave, inclusiv la deces din cauza complicațiilor afecțiunilor cardiovasculare (ex. accident vascular cerebral, infarct miocardic).

Cu cât prezentarea la medic este mai timpurie, cu atât se reduce riscul complicațiilor secundare care ar putea surveni unui accident vascular cerebral.

AVC se manifestă prin: apariția bruscă a unei slăbiciuni a feței, a brațului sau a piciorului, amorțeală bruscă pe o parte a corpului; dificultăți bruște de a vedea, de a vorbi sau de a-i înțelege pe ceilalți; instabilitate bruscă sau o durere de cap bruscă și severă, diferită de orice ați mai avut vreodată.

Dintre simptomele importante amintim formula FAST:

☑️ Face - deficit care apare la nivelul feței, deficitul motor, apar parestezii, asimetrie facială;
☑️ Arms - deficit la nivelul brațelor, la nivelul picioarelor;
☑️ Speak - afectarea limbajului;
☑️ Time - timpul.

Persoanele care suferă de afecțiuni cardiovasculare sunt mai expuse riscului de complicații sau de agravare a bolii cardiovasculare preexistente. 

De aceea, în conditii de caldură extremă este recomandat ca pacienții cu afecțiuni cardiovasculare să evite expunerea la temperaturi ridicate (la orele amiezii), este de preferat să se deplaseze la primele ore ale dimineții sau seara; este necesară hidratarea corespunzătoare, este necesară evitarea eforturilor fizice excesive, precum și evitarea băuturilor alcoolice.

În cazul în care suferiți de boli cardiovasculare și vă confruntați cu agravarea simptomatologiei ( respirație dificilă, palpitații, leșin, pierderea cunoștinței, amețeli, grețuri, dureri de cap ) sau în eventualitatea apariției unei simptomatologii noi este foarte important să contactați medicul de familie și/sau medicul cardiolog/neurolog pentru o consultație.

INFORMATII SI PROGRAMARI:

Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, va puteti programa astfel:
- online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la sectiunea „Programari online” si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale  dorite
- email: callcenter@spitalpelican.ro si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
- telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de asteptare (cateva minute)