Importanța examinării Angio-CT coronarian
Ne permite să evaluăm coronarele (arterele care vascularizează cordul) pentru depistarea eventualelor anomalii congenitate sau a modificărilor degenerative (și anume dacă acestea sunt îngustate prin depuneri de plăci parietale intralumenale (calcare sau non-calcare adică depozite de colesterol).
Această investigație este recomandată de către medicul cardiolog în mod special în următoarele condiții:
- când se suspectează o anomalie anatomică a arterelor coronare (anomalie de origine sau de traiect)
- la pacienții care se prezintă cu durere toracică atipică sau o altă simptomatologie cardiacă, pentru a se determina dacă originea durerii sau a simptomatologiei evocate este una coronariană sau de altă natură (la pacienți cu risc scăzut sau intermediar pentru o boală coronariană)
- verificarea permeabilității unui bypass aorto-coronarian
- în cadrul bilanțului preoperator sau preterapeutic cardiac necesar unor anumite afecțiuni.
Există anumite limitări ale examinării:
- pacientul cu anumite aritmii cardiace care ar putea genera imagini CT mișcate, suboptimale pentru a fi interpretate
- examinarea este strict diagnostică (comparativ cu angiografia, care este diagnostică și terapeutică, dacă se consideră necesar)
- prezența unui aterom calcificat important poate îngreuna aprecierea lumenului circulant al arterelor respective
- insuficiența renală severă deoarece examinarea presupune injectarea de contrast iodat.
Este de precizat că examinarea poate fi realizată și interpretată doar pe aparate CT moderne foarte performante (cu numărul de spire de achiziție simultană foarte mare și extrem de rapide, deoarece este vorba de examinarea unor structuri foarte fine de la câțiva milimetri la sub 1 mm, în continuare și importantă mișcare si de importanță vitală pentru starea pacientului) și cu ajutorul unui personal medical și paramedical foarte calificat și specific antrenat (necesitatea unei realizări a examinării și a unei interpretări radiologice foarte riguroase).
Pregătirea pacientului:
Pacientul este consultat de catre medicul cardiolog, care va decide asupra oportunității realizării angioCT-ului coronarian, îi va administra pacientului o medicație pentru ca frecvența cardiacă să fie controlată în timpul examinării CT și va completa cererea de examinare astfel încât radiologul responsabil cu realizarea șii interpretarea examinării să fie informat asupra motivului precis al examinării, al antecedentelor medicale și chirurgicale și a stării clinice și a tratamentului actual al pacientului.
La nevoie, anumite medicamente cu efect rapid pot necesare a fi injectate suplimentar chiar înaintea realizării examinării la pacientul deja instalat în aparat.
Beneficiile examinării:
- examinarea este non-invazivă
- examinarea este rapidă
- examinarea ajută la stratificarea pacienților în funcție de riscul de apariție a unui eventual eveniment cardiovascular major, aducând informații importante medicului cardiolog
Riscuri:
- examinarea este iradiantă, utilizează raze X, însă doza administrată este una relativ mică
- posibile reacții alergice la substanța de contrast administrată intravenos
Angio-CT pentru planning pre-procedura TAVI
Această examinare se adresează pacientilor cu stenoză severă de valvă aortică și care, din cauza unor comorbidități, nu pot fi candidați pentru chirurgia clasică datorită riscurilor crescute.
TAVI (transcatheter aortic valve implantation) este o metodă intervențională, care presupune un dispozitiv implantabil la nivelul valvei aortice prin abord arterial la distanță.
Implantul valvular aortic este configurat în mod individual pentru fiecare pacient, în funcție de măsurătorile realizate prin această examinare angio-CT. Astfel, se realizează multiple măsurători la nivelul rădăcinii aortice, ale valvei și inelului aortic, a aortei toracice ascendente și descendente, a aortei abdominale și a ramurilor sale pentru a permite alegerea materialului optimal precum și pentru a facilita alegerea locului de abord.
De asemenea, această investigație permite în același timp caracterizarea arterelor coronariene.
Printr-o explorare angio-CT similară se poate caracteriza aorta și ramurile sale, în contextul altor patologii cum ar fi dilatare sau anevrisme, stenoză, disecție, aterom parietal exuberant sau ulcerat, interesare post-traumatică, boală ischemică acută sau cronică renală, digestivă, a membrelor inferioare și altele.
Riscurile aceste examinări sunt restrânse, aceleași cu cele ale angio-CT-ului coronarian iar limitările sunt mai reduse mai ales în ceea ce privește frecvența cardiacă; e necesară cunoașterea funcției renale pentru că se realizează cu injectare de contrast iodat.