Intervenție de transplant osos de la un donator prin bancă osoasă din Franța, efectuată cu succes la Spitalul Pelican Medicover Oradea

Intervenție de transplant osos de la un donator prin bancă osoasă din Franța, efectuată cu succes la Spitalul Pelican Medicover Oradea

 

          Vineri, 12.07.2024, în cadrul Secției de Ortopedie-Traumatologie a Spitalului Pelican Medicover Oradea a avut loc o intervenție chirurgicală deosebit de complexă: rezecția unei tumori extensive la nivelul femurului și reconstrucția femurului cu alogrefă osoasă masivă prelevată de la un donator prin Banca de Țesut Osos, în cazul unei tinere din Mediaș.

         Intervenția operatorie a durat aproximativ 7 ore și a fost realizată de o echipă condusă de către dr. ADYB KHAL, medic chirurg ORTOPEDIE-TRAUMATOLOGIE și ORTOPEDIE ONCOLOGICĂ, referent național tumori osoase regiunea Sud (PACA), Franța, alături de dr. MAGHIAR OCTAVIAN, medic rezident CHIRURGIE GENERALĂ și dr. ȚAPOȘ CĂTĂLIN, medic rezident ORTOPEDIE-TRAUMATOLOGIE. Pregătirea preoperatorie și anestezia au fost coordonate de dr. BIMBO-SZUHAI ERIKA, medic primar Anestezie și Terapie Intensivă.

Dr. ADYB KHAL, medic chirurg ORTOPEDIE-TRAUMATOLOGIE și ORTOPEDIE ONCOLOGICĂ:
“Este prima dată când folosim un os întreg pentru reconstrucția unei situații ortopedice particulare și anume o patologie tumorală, ba mai mult, pentru reconstrucția femurului s-a folosit o alogrefă masivă (un os întreg) și datorită acordurilor bilaterale care există între instituțiile din Franța și Spitalul Pelican Medicover această alogrefă a venit din Franța. În ceea ce privește reconstrucția osoasă masivă există în general două mari posibilități: reconstrucțiile protetice tumorale sau reconstrucțiile biologice, cele din urmă fiind alogrefe sau autogrefe vascularizate sau nevascularizate.

Dacă este să comparăm cele două mari posibilități, un transplant osos oferă avantaje net superioare reconstrucțiilor protetice, în primul rând, salvăm capital osos, fiind o reconstrucție biologică se integrează mult mai bine în scheletul uman, este o reconstrucție durabilă și este o reconstrucție anatomică, care pe lângă partea de schelet osos ne permite și reinserția mușchilor, tendoanelor, adică pacientul va fi perfect funcțional”.

        Pacienta a fost în evidență ortopedică de la vârsta copilăriei, fiind la 9 ani diagnosticată cu o patologie tumorală osoasă complexă, care nu este în sfera oncologică, dar se încadrează în chirurgiile complexe asemănătoare chirurgiilor de salvare a membrelor în cazuri oncologice.

Dr. ADYB KHAL, medic chirurg ORTOPEDIE-TRAUMATOLOGIE și ORTOPEDIE ONCOLOGICĂ:
“Este vorba despre o rezecție extensivă a femurului. S-au rezecat aproximativ 28 cm de femur, iar chirurgia în sine, abordurile chirurgicale și tehnica chirurgicală sunt similare celor utilizate în cazul unei formațiuni tumorale oncologice, diferența este că nu am avut constrângerea de a rezeca și părțile musculare ca să fim la distanță de formațiunea tumorală oncologică, dar am avut aceleași obligații de a reconstrui masiv scheletul”.

           Această intervenție chirurgicală deschide calea unor noi intervenții de transplant osos în zona de nord-vest a țării și completează arsenalul terapeutic necesar salvării membrelor după traumatisme, infecții sau patologie tumorală, Spitalul Pelican Medicover având o gamă largă de servicii medicale care tratează toate afecțiunile ortopedice.
          Prin apartenența doctorului Adyb-Adrian Khal la societățile științifice de profil, EMSOS (Societatea Europeană de Oncologie Musculoscheletală), SOFCOT (Societate Franceză de Chirurgie Ortopedică și Traumatologie), GSF-GETO (Grupul francez de Sarcoame – Grupul de studiu al tumorilor osoase) și FOSTER (Consorțiul European de luptă împotriva Osteosarcomului) s-a creat o colaborare importantă la nivel european astfel încât pacienții din România au acces la soluții optime pentru a obține un diagnostic și un tratament adecvat.

Tumorile osoase sunt rare şi pot deveni extrem de agresive. Pe de-o parte, tumorile benigne sunt frecvente, deși nu pun viața pacientului în pericol îi pot afecta calitatea vieții. De cealaltă parte, tumorile osoase maligne sunt rare și reprezintă aproximativ 1% din toate leziunile maligne existente. Sarcoamele osoase au o incidență de un caz nou la 100.000 de locuitori pe an, iar 40-45% din cazuri apar la tineri sub 18 ani. Dintre acestea, cele mai des întâlnite sunt osteosarcoamele, condrosarcoamele și sarcoamele Ewing, care pot fi fatale dacă nu sunt diagnosticate și tratate corect.

INFORMATII SI PROGRAMARI:

Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, va puteti programa astfel:
- online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la sectiunea „Programari online” si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale  dorite
- email: callcenter@spitalpelican.ro si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
- telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de asteptare (cateva minute)