NEUROCHIRURGIE: Avantajele neuroendoscopiei spinale în cazul pacienților cu hernie de disc lombară

NEUROCHIRURGIE: Avantajele neuroendoscopiei spinale în cazul pacienților cu hernie de disc lombară

Hernia de disc lombară este reprezentată de afectarea discului intervertebral cu interesarea structurilor nervoase de la nivelul respectiv.

Cauzele responsabile de hernierea discului intervertebral sunt: vârsta pacientului (odată cu înaintarea în vârstă are loc o degenerare discală cu scăderea rezistenței), traumatismele vertebrale repetate și încărcarea coloanei vertebrale cu greutate, un factor important fiind obezitatea.

Traumatismele vertebrale și încărcarea coloanei cu greutate explică apariția acestei patologii și la vârstele tinere.

Simptomele reprezentative pentru hernierea discului intervertebral lombar sunt: durerea lombară, cu sau fără iradiere în membrul inferior, tulburările de sensibilitate sau paresteziile și deficitele motorii, în funcție de rădăcina nervoasă afectată. De aceea, examenul clinic neurologic este esențial ca o primă etapă în diagnosticul acestei afecțiuni. Pe lângă examenul clinic, un rol important îl au investigațiile neuroimagistice - RMN, CT - rezonanța magnetică nuleară fiind metoda de elecție.

SPITALUL PELICAN dispune de aparatură modernă care permite un diagnostic rapid și precis. Tratamentul herniei de disc este chirurgical, făcând referire exclusiv la hernia de disc și nu în cazul altor afecțiuni ale discurilor intervertebrale care intră în categoria mare a discopatiilor.

Dr. CONSTANTINESCU DAN, șef de lucrări, medic specialist NEUROCHIRURGIE:
“În anul 2009, am studiat la Bordeaux o nouă metodă de tratament chirurgical, respectiv neuroendoscopia. După terminarea stagiului de pregătire cu concursul direct al conducerii de atunci, dr. Cacuci Ovidiu-Gogu, prof. dr. Adrian Maghiar, prof. dr. Teodor Maghiar, Spitalul Pelican a achiziționat sistemul de neuroendoscopie spinală astfel încât în 6 ianuarie 2010 am efectuat prima neuroendoscopie în tratamentul herniei de disc lombare.

Avantajele metodei sunt: incizie mică care reduce trauma musculaturii paravertebrale și scade durerea postoperatorie favorizând astfel reluarea relativ rapidă a activităților fizice. Pacientul este externat a doua zi postoperator, cicatrice postoperatorie mică.

Prezența camerei de luat vederi permite o bună vizualizare a structurilor anatomice: lama vertebrală, ligamentul galben, dura mater, rădăcina nervoasă, circulația periradiculară, discul herniar.

Defectul osos minim, efectuându-se o fenestrație are un risc scăzut de a se produce o destabilizare a coloanei postoperator. Scăderea ratei de infecții postoperatorii deoarece instrumentele nu vin în contact direct cu tegumentul, ele introducându-se prin intermediul unui trocar.

Un element important în calitatea vieții pacientului postoperator este recuperarea medicală care în acest spital începe imediat după intervenția neurochirurgicală cu ajutorul colegilor din depatamentul de fiziokinetoterapie. Pacienții noștri sunt încurajați să adopte postoperator un stil de viață activ”.

 

INFORMAȚII ȘI PROGRAMĂRI:
Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, vă puteți programa astfel:
online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la secțiunea „Programări online” și veți fi contactat în cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriți să beneficiați de serviciile medicale dorite
email: callcenter@spitalpelican.ro și veți fi contactat în cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriți să beneficiați de serviciile medicale dorite
telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de așteptare (câteva minute)