CHIRURGIA ROBOTICĂ în tratamentul cancerului de vezică urinară

CHIRURGIA ROBOTICĂ în tratamentul cancerului de vezică urinară

Tumorile maligne ale vezicii urinare sunt extrem de agresive, impun tratament cât mai aproape de momentul diagnosticului.

Conf. univ. dr. PETRUȚ BOGDAN, medic primar Urologie:
“Tratamentul chirurgical presupune îndepărtarea vezicii urinare, îndepărtarea stațiilor limfatice zonelor ganglionare care drenează din micul bazin din zona vezicii urinare, după care avem două uretere, conductele care aduc urina de la rinichi înspre vezică, vezica fiind îndepărtată și rămâne uretra adică acel conduct care scoate urina înspre exteriorul corpului pentru eliminare. E de la sine înțeles că această procedură de îndepărtare chirurgicală a vezicii urinare afectează extrem de mult calitatea vieții pacientului.

Pacientul rămâne cu două uretere care trebuie integrate astfel încât calitatea vieții sale să fie cât mai apropiată de normal. Nu va fi niciodată cum a fost înainte, dar ne străduim să facem această intervenție chirurgicală, să reconfecționăm o altă vezică din intestinul pacientului, în situația respectivă, din intestinul subțire și acest lucru este enorm de mult facilitat de robotul chirurgical da Vinci”.

Prof. univ. dr. MAGHIAR TEODOR, medic primar Urologie:
“Operația robotică, deschisă sau laparoscopică pentru o tumoră de vezică se face după ce aceasta este într-un stadiu infiltrativ, nu orice tumoră de vezică înseamnă neapărat o intervenție chirurgicală radicală. De aceea după un examen histopatologic bine definit se procedează la acest tip de intervenție care înseamnă doi timpi, în primul timp se face partea de excizie a tumorii, prostatei și a stațiilor ganglionare, urmând ca în timpul doi să se procedeze la partea de chirurgie plastică urologică, practic, la reconstrucția unei noi vezici dintr-o ansă intestinală care este exclusă din circuitul digestiv, refacerea circuitului digestiv și anastomoza celor două uretere în noua vezică pe care noi o confecționăm”.

Conf. univ. dr. PETRUȚ BOGDAN, medic primar Urologie:
“Operația este structurată în două faze, în ambele robotul având o contribuție absolut majoră. În faza de excizie, în momentul în care trebuie culese toate elementele susceptibile de a fi încărcate tumoral, respectiv nodulii limfatici, trebuie făcută excizia, precizia robotului chirurgical își spune cuvântul în această fază, dar și în faza de reconstrucție când intestinul trebuie detubularizat și trebuie confecționată efectiv acea neovezică. Inițial, am început să facem laparoscopic această operație, dar calitatea suturilor și riscul unei evoluții nefavorabile este semnificativ mai ridicat, astfel că am abandonat laparoscopia în această direcție, o folosim în alte direcții foarte bine, dar pentru confecționarea neovezicii robotul are o contribuție majoră.

Este o operație care ne este foarte dragă, prefer să o practic doar alături de profesorul Maghiar Teodor pentru că am dezvoltat un tandem în timp și funcționează, o simbioză urologică, cu rezultate absolut remarcabile. Este o operație extrem de grea, atât în faza de excizie, cât și în faza de reconstrucție deoarece calitatea actului chirurgical trebuie să fie la superlativ, orice mică scăpare poate să aibă rezultate dezastruoase în evoluția postoperatorie a pacientului, echipa noastră reușind să ofere pacienților cele mai bune rezultate.

Orice cancer se tratează multidisciplinar, avem contribuția colegilor oncologi, colegilor radioterapeuți, un examen histopatologic de bună calitate este absolut crucial, ajutorul medicilor de la imagistică este extraordinar, alături de o echipă de anestezie și terapie intensivă bine pregătită sunt elementele cheie în evoluția favorabilă a pacientului”.

 

INFORMAȚII ȘI PROGRAMĂRI:

Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, vă puteți programa astfel:
online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la secțiunea „Programări online” și veți fi contactat în cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriți să beneficiați de serviciile medicale dorite
email: callcenter@spitalpelican.ro și veți fi contactat în cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriți să beneficiați de serviciile medicale dorite
telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de așteptare (câteva minute)