FIZIOTERAPIE: Dezvoltarea piciorului copilului și tipul de încălțăminte recomandat pentru primii pași

FIZIOTERAPIE: Dezvoltarea piciorului copilului și tipul de încălțăminte recomandat pentru primii pași

- Manuela Lalu, fizioterapeut, ne spune la ce vârstă a copilului este indicată prima evaluare a piciorului. Pentru primii pași, mersul desculț este încurajat fiindcă are beneficiul de a tonifia musculatura din jurul gleznelor.

Manuela Lalu, fizioterapeut:
“În primul rând copilul trebuie să meargă independent ca să fim atenți la piciorul copilului. Dacă nu merge independent atunci nu avem cum să ne dăm seama că acel picior se va așeza, cum se va așeza pe sol. Exceptând patologiile cogenitale unde de cele mai multe ori se pune diagnosticul de către medicul neonatolog, acolo vorbim despre altă încadrare. Dar pentru un copil care se naște sănătos și tinde să se dezvolte sănătos, evaluarea piciorului se face oricum după vârsta de 4 ani pentru că abia atunci este dezvoltat cât de cât din punct de vedere biomecanic, dezvoltarea piciorului fiind destul de vastă și dezvoltarea lui fiziologică se finalizează în jurul vârstei de 9-10 ani la fetițe, 10-11 ani la băieți, când se definitivează bolta plantară.
Piciorul fiind unul din receptorii creierului este în timp, dar o evaluare inițială și niște noțiuni inițiale pe care părintele poate să le primească ar fi undeva între vârsta de 3-4 ani”.

- Ce tip de încălțăminte este indicat pentru copilul care învață să meargă?
Manuela Lalu, fizioterapeut:
“Ce ne învață podiatria la nivel internațional este că primii pași este extrem de important să meargă copilul cât mai mult timp desculț și încălțămintea să imite cât mai mult piciorul, o încălțăminte cât mai flexibilă, în niciun caz nu avem nevoie de o încălțăminte care să țină glezna pentru că noi avem nevoie de gleznă din punct de vedere biomecanic în momentul în care executăm pasul. Nu avem nevoie de o încălțăminte rigidă care să țină glezna, nu pleacă nicăieri, avem nevoie de musculatură ca să se definitiveze, de cele mai multe ori copiii în prima etapă calcă spre interior din cauza faptului că există o laxitate ligamentară specifică vârstei”.

 

INFORMAȚII ȘI PROGRAMĂRI:
Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, vă puteți programa astfel:
online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la secțiunea „Programări online” și veți fi contactat în cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriți să beneficiați de serviciile medicale dorite
email: callcenter@spitalpelican.ro și veți fi contactat în cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriți să beneficiați de serviciile medicale dorite
telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de așteptare (câteva minute)