OFTALMOLOGIE Cataracta - cauze, simptome, tratament

OFTALMOLOGIE Cataracta - cauze, simptome, tratament

Dr. RUJAN MAN MIHAELA, medic primar oftalmolog, sef Compartiment OFTALMOLOGIE, vorbeste depre factorii care determina cataracta, simptomele si explica modul in care se desfasoara interventia chirurgicala.

Care sunt factorii care determina cataracta?
Cataracta in primul rand e legata de varsta, dar poate fi congenitala, o putem gasi si la copii sau dobandita, legata de varsta, cea mai frecventa sau legata de anumite boli pe care pacientul le prezinta, cum sunt bolile metabolice, endocrine. Nu trebuie sa minimalizam un traumatism care si el poate determina cataracta, dar cea mai frecventa este cea legata de varsta unde uneori si un factor genetic poate sa vina sa determine aparitia cataractei.
Cataracta legata de varsta va fi intalnita, in general, la persoane peste 50 de ani, dar mai nou statistica arata ca poate aparea si mai devreme tinand cont de comorbiditatea pacientului.

Care sunt simptomele cataractei?
Primul simptom este scaderea acuitatii vizuale – vederea in ceata. In momentul in care pacientul este nemultumit cu acuitatea vizuala se adreseaza medicului. Noi constatam prezenta cataractei, iar decizia, cand este momentul interventiei chirurgicale pentru ca acesta este tratamentul cataractei la urma urmei pacientul o decide. Cand nu se mai simte confortabil cu acuitatea vizuala, el se hotaraste sa se adreseze oftalmologului in vederea interventiei chirurgicale.

Cum se desfasoara operatia?
Modern, mai nou este o interventie chirurgicala minim-invaziva, iar la noi in Departamentul de Oftalmologie interventia chirurgicala se face prin fragmentarea acestei cataracte, acestui cristalin opacifiat cu un aparat care emite ultrasunete, uneori combinat si cu laser. Prin fragmentarea si aspirarea acestor opacitati cataracta este curatata dupa care urmeaza implantarea unui cristalin care are valoare dioptrica asa cum are si cristalinul initial al globului. De mentionat ca anestezia se face topic numai cu niste picaturi, fara injectii, fara trauma pentru pacienti. Cristalinul poate fi monofocal asigurand vederea permanent buna la distanta, iar la citit vor fi recomandati ochelari sau poate fi un cristalin multifocal, iar atunci pacientul va castiga o independenta fata de ochelari deci nu va mai purta ochelari niciodata.

Cat dureaza recuperarea?
Recuperarea este imediata, doar o saptamana este mai sustinut tratamentul, mai frecvent puse picaturile postoperator, dar pacientul are libertatea sa se uite la televizor, sa conduca o masina, sa aiba activitati, nu e obligatoriu ca ochiul sa fie pansat sau sa stea la pat, este o recuperare rapida.

Cum putem preveni aparitia cataractei?
Din pacate, preventia nu-si are rolul pentru ca in contextul cauzelor aparitiei cataractei nu putem lucra. Daca e legata de varsta, varsta este cea care determina aparitia opacitatilor. Daca e legata de un traumatism atunci traumatismul. Daca e o boala metabolica, diabet, la randul lor acestea induc aparitia cataractei. De multe ori noi initiem un tratament de imbunatatire a metabolismului ochilor la formele incipiente. Uneori cu rezultate bune, alteori mersul ei va fi in final tot la operatia de cataracta.

 

INFORMATII SI PROGRAMARI:

Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, va puteti programa astfel:
online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la sectiunea „Programari online” si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale  dorite
email: callcenter@spitalpelican.ro si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de asteptare (cateva minute)