Spitalul Clinic Pelican ofera pacientilor asigurati accesul la dispozitive medicale, prin Programul National de Boli Cardiovasculare

Spitalul Clinic Pelican ofera pacientilor asigurati accesul la dispozitive medicale, prin Programul National de Boli Cardiovasculare

Pacientii asigurati beneficiaza de dispozitive medicale la Centrul pentru Interventii Cardiovasculare, prin Programul National de Boli Cardiovasculare. Spitalul Pelican este parte din Programul National de Boli Cardiovasculare pentru defibrilatoare interne si stimulatoare cu resincronizare cardiaca. Acest lucru presupune ca pacientul sa fie asigurat in sistemul national de sanatate si sa se prezinte cu un bilet de trimitere de la medicul de familie.

Care sunt dispozitivele complexe de care pacientul poate beneficia in Departamentul de Cardiologie al Spitalului Pelican?

In cadrul Departamentului de cardiologie al Spitalului Pelican se implanteaza toate tipurile de dispozitive cardiace implantabile: stimulatoare cardiace monocamerale, bicamerale si tricamerale, defibrilatoare cardiace monocamerale, bicamerale si tricamerale, precum si loop recordere.

Ce proceduri pentru tulburarile de ritm cardiac se efectueaza in departamentul nostru?

In cadrul departamentului nostru se efectueaza studii electrofiziologice si ablatii de flutter atrial tipic, tahicardie paroxistica supraventriculara si cai accesorii (sindrom WPW).

In cazul caror patologii pacientii au nevoie de defibrilatoare cardiace sau stimulatoare?

Stimulatoarele cardiace mono si bicamerale sunt dispozitive dedicate tratamentului tulburarilor de generare si/sau conducere a impulsului electric la nivel cardiac. Ele se indica pacientilor cu Boala de nod sinusal, Bloc atrioventricular de grad 2 si 3, precum si celor cu sincopa reflexa prin mecanism cardioinhibitor. Stimulatoarele tricamerale sunt indicate pacientilor cu insuficienta cardiaca care au tulburari de conducere la nivel ventricular (de tipul blocurilor de ramura) pentru a imbunatati performanta cardiaca (functia de pompa a inimii). Defibrilatoarele cardiace sunt dispozitive mai complexe care pe langa functiile unui stimulator cardiac sunt capabile sa detecteze si sa trateze imediat tulburarile de ritm cardiac amenintatoare de viata, salvand practic viata pacientului. Ele se indica supravietuitorilor de moarte subita cardiaca prin mecanism aritmic (profilaxia secundara a mortii subite cardiace) si pacientilor care au functie cardiaca depreciata sau boli genetice care predispun la aritmii mortale (profilaxia primara a mortii subite cardiace).

Caror pacienti se recomanda defibrilatorul cardiac intern?

Ele se indica supravietuitorilor de moarte subita cardiaca prin mecanism aritmic (profilaxia secundara a mortii subite cardiace) si pacientilor care au functie cardiaca depreciata sau boli genetice care predispun la aritmii mortale (profilaxia primara a mortii subite cardiace).

Care sunt beneficiile pe care implantarea unor astfel de dispozitive le aduc pacientilor?

Implantarea unui defibrilator cardiac previne decesul pacientului prin tulburari de ritm cardiac (atat tahicardii cat si bradicardii). Implantarea unui stimulator cardiac previne pierderea starii de contienta datorate unui puls prea scazut si de asemenea permite administrarea unui tratament medicamentos optim pacientilor predispusi la bradicardii.

In ce consta evaluarea si pregatirea procedurii de implantare a dispozitivelor medicale?

Inainte de implantarea unui dispozitiv cardiac orice pacient trebuie evaluat de catre un medic cardiolog (consult, ECG, ecocardiografie +/- holter ECG) care sa stabileasca indicatia pentru un asemenea dispozitiv. Odata stabilita indicatia pacientul este internat si se efectueaza analize de sange uzuale. Dupa obtinerea analizelor se poate efectua procedura care presupune doar anestezie locala, pacientul fiind constient pe toata durata interventiei.