NEONATOLOGIE: Tahipneea tranzitorie la nou-nascut

NEONATOLOGIE: Tahipneea tranzitorie la nou-nascut

Tahipneea tranzitorie a nou-nascutului este o afectiune benigna si autolimitanta, care apare ca urmare a unei reabsorbtii incomplete sau inadecvate a lichidului pulmonar, care duce la un schimb insuficient de gaze (oxigen si dioxid de carbon). Toate acestea duc la o suferinta respiratorie pulmonara.

Dr. LAZAR STEFANIA, medic specialist NEONATOLOGIE, explica aceasta afectiune sub toate aspectele: varsta aparitiei, diagnostic, metode de investigatii si tratament, complicatii si prevenire a acestora.

 

 

Dr. LAZAR STEFANIA, medic specialist NEONATOLOGIE:

„Tahipneea tranzitorie poate sa apara la orice varsta, la nou-nascutii prematuri, la nou-nascutii termen si la nou-nascutii post-termen.

Bineinteles, procentul creste cu cat copilasul este mai mic si mai prematur pentru ca exista o resorbtie incompleta si inconstanta a lichidului pulmonar.

In mod normal, plamanii sunt plini de lichid in timpul vietii intrauterine. Atunci cand ne apropiem de termen, cand exista actiunea anumitor hormoni, acest lichid incepe incet-incet sa se resoara pentru ca sa pregateasca plamanul pentru a fi umplut de aer si sa ajunga sa se faca un schimb de gaze adcvat la nivelul acestuia.

Din anumite motive, factori de risc, acest lucru nu se intampla si atunci apare aceasta  tahipnee tranzitorie a nou-nascutului”.

 

Care sunt simptomele?

„Simptomele sunt in general nespecifice si variaza de la o tahipnee, adica o frecventa respiratorie crescuta, numarul respiratiilor creste la peste 60 respiratii/minut la tahicardie, cianoza, la efort respirator si anume: batai ale aripioarelor nazale, balans toraco-abdominal, tiraj supra, subsemnal intercostal, depinde de la caz la caz”.

 

Au nevoie nou-nascutii de supraveghere permanenta?

„Neonatologia e o specialitate destul de tacuta, pentru ca bebelusii au niste nevoi speciale si ne bazam foarte mult pe limbajul non-verbal. Bebelusii nu pot sa ne zica ce ii doare, ce ii supara si atunci trebuie sa fim tot timpul pregatiti, sa avem o echipa special pregatita in acest sens si avem Terapia neonatala care ne permite o supraveghere si o monitorizare adecvata a acestora”.

 

Cum se pune diagnosticul?

„Diagnosticul se pune pe baza mai multor criterii. Primul e anamnestic, care ne ajuta sa identificam factori de risc si aici vorbim de factorii  maternali – diabetul zaharat la mama, astm bronsic, medicatie luata in timpul sarcini, ruperea prematura a membranelor, nasterile multiple sau unice, un travaliu precipitat sau foarte prelungit si factorii de risc fetal, care pot sa ne arate greutate in crestere intrauterina, o prematuritate, o postmaturitate.

Aceste e criteriul anamnestic foarte important,  urmat de criteriul clinic – si aici vorbim de simptomele si semnele care apar la nou-nascut.

Criteriul paraclinic: facem niste analize de laborator hemoleucograma, probe inflamatorii, ca sa excludem intotdeauna o alta afectiune, radiografie, ecografie si investigatii suplimentare bineinteles in functie de caz”.

 

Care sunt metodele de tratament?

„Tratamentul este unul complex si il impartim in doua mari criterii: medical si suportiv si emotional.

Cel medical presupune confort termic, oxigenoterapie in diferite grade si aici vorbim oxigen in incubator in flux divers sau nevoia de suport respirator de tip CPAP care sunt niste canule care se pun la nasucul copilasului sau, in cazurile foarte grave - intubare si ventilatie mecanica”.

 

In cat timp isi revin copilasii?

„De obicei, tahipneea tranzitorie este autolimitata si benigna, adica e obicei e autolimitata si benigna, are o variabilitate intre 2 si 5 zile. Bineinteles ca pot exista si complicatii o tahipnee prelungita peste 72 de ore, pneumotorax, pneumodiastin, hipertensiune pulmonara, sindrom de persistenta a sontului dreapta/stanga.

Toate acestea influenteaza durata si evolutia acestei boli, dar in general cam intre 2-3 zile”.

 

Ce afectiuni pot dezvolta sugarii cu tahipnee tranzitorie?

„In general, aceasta nu duce la afectiuni ulterioare, au prognostic destul de bun, cu vindecabilitate de 100%. Totusi exista niste studii care ne arata ca exista situatii care tin de factorii de mediu, factorii genetici, care pot sa ne indice sindroame de weezing recurente in primul an de viata, bronsite acute, bronsite cronice sau chiar aparitia astmului, dar toate acestea tin foarte mult de factorii de mediu si genetici.

Niciodata atunci cand avem vom avea copil care a prezentat anumite afectiuni la nastere si chiar daca nu prezinta, nu-l vom duce in spatii supraaglomerate, unde nu avem o igiena corespunzatoare, unde exista un contact infectios crescut pentru ca tot timpul trebuie sa avem grija la factorii de mediu”.

 

INFORMATII SI PROGRAMARI:

Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, va puteti programa astfel:
online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la sectiunea „Programari online” si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale  dorite
email: callcenter@spitalpelican.ro si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de asteptare (cateva minute)