NEONATOLOGIE: Tahipneea tranzitorie la nou-nascut

NEONATOLOGIE: Tahipneea tranzitorie la nou-nascut

Tahipneea tranzitorie a nou-nascutului este o afectiune benigna si autolimitanta, care apare ca urmare a unei reabsorbtii incomplete sau inadecvate a lichidului pulmonar, care duce la un schimb insuficient de gaze (oxigen si dioxid de carbon). Toate acestea duc la o suferinta respiratorie pulmonara.

Dr. LAZAR STEFANIA, medic specialist NEONATOLOGIE, explica aceasta afectiune sub toate aspectele: varsta aparitiei, diagnostic, metode de investigatii si tratament, complicatii si prevenire a acestora.

 

 

Dr. LAZAR STEFANIA, medic specialist NEONATOLOGIE:

„Tahipneea tranzitorie poate sa apara la orice varsta, la nou-nascutii prematuri, la nou-nascutii termen si la nou-nascutii post-termen.

Bineinteles, procentul creste cu cat copilasul este mai mic si mai prematur pentru ca exista o resorbtie incompleta si inconstanta a lichidului pulmonar.

In mod normal, plamanii sunt plini de lichid in timpul vietii intrauterine. Atunci cand ne apropiem de termen, cand exista actiunea anumitor hormoni, acest lichid incepe incet-incet sa se resoara pentru ca sa pregateasca plamanul pentru a fi umplut de aer si sa ajunga sa se faca un schimb de gaze adcvat la nivelul acestuia.

Din anumite motive, factori de risc, acest lucru nu se intampla si atunci apare aceasta  tahipnee tranzitorie a nou-nascutului”.

 

Care sunt simptomele?

„Simptomele sunt in general nespecifice si variaza de la o tahipnee, adica o frecventa respiratorie crescuta, numarul respiratiilor creste la peste 60 respiratii/minut la tahicardie, cianoza, la efort respirator si anume: batai ale aripioarelor nazale, balans toraco-abdominal, tiraj supra, subsemnal intercostal, depinde de la caz la caz”.

 

Au nevoie nou-nascutii de supraveghere permanenta?

„Neonatologia e o specialitate destul de tacuta, pentru ca bebelusii au niste nevoi speciale si ne bazam foarte mult pe li