Cancer de col uterin: Cauze, simptome, diagnostic

Cancer de col uterin: Cauze, simptome, diagnostic

Cancerul de col uterin este reprezentat de 15 la sută din totalitatea tumorilor maligne la femeie, fiind principala cauză a cancerelor genitale la femeie și reprezintă a doua cauză de deces cauzat de cancer la femeie.

Din păcate, România este principala țară a Uniunii Europene cu incidență și mortalitate crescute din cauza cancerului de col uterin.

Incidența cancerului de col uterin este semnificativ crescută la pacientele care aparțin următoarelor grupe de risc:

  • statusul socio-economic scăzut, debutul precope al vieții sexuale, numărul multiplu de parteneri sexuali, sarcini și nașteri multiple, fumătoarele, utilizatoarele de contraceptive orale, anumite boli autoimune.

Principalul factor etiologic al cancerului de col uterin este infecția cu tulpini cu risc crescut ale virusului papiloma uman. Virusul HPV detectat prin tehnologie moleculară se regăsește în aproximativ 90 la sută din formele invazive ale cancerului de col uterin.

Cancerul de col uterin este o boală tăcută, multe dintre formele sale sunt asimptomatice, leziunile precanceroase sunt asimptomatice. Principalul simptom al cancerului de col uterin este reprezentat de sângerare anormală, definită ca sângerare care apare în afara perioadei menstruale la femei în premenopauză și orice sângerare care apare la femei în postmenopauză.

De foarte multe ori sângerarea din timpul contactului sexual este singurul simptom al cancerului de col uterin. Riscul de infectare cu virusul HPV cu tuplini cu risc înalt apare la primul contact sexual și durează pe toată perioada vieții sexuale a femeii. Este necesară persistența infecției cu tulpini cu risc înalt aproximativ între 5 și 15 ani pentru a apărea cancerul de col uterin, astfel cancerul de col uterin poate să apară la orice vârstă. Sunt diagnosticate pacientele care aparțin grupei 22-45 de ani , iar incidența maximă a mortalității și a diagnosticului este la grupa de vârstă cuprinsă între 45 și 65 de ani.

Screeningul prin test convențional Babeș-Papanicolau în mediul clasic sau lichid poate detecta leziunile precanceroase și poate detecta cancerul de col uterin. Screeningul se realizează doar prin citologie Babeș- Papanicolau, doar prin testare HPV pentru tulpini cu risc înalt sau cu o testare prin test Babeș-Papanicolau și testare HPV. Legătura strânsă între infecția cu virus HPV și cancerul de col uterin a dus la premisele includerii în screeningului de masă a testării virusului HPV și a constituit de asemenea, premisa pentru vaccinarea anti-HPV.

La Spitalul Pelican prin Programul Național de Screening al cancerului de col uterin, în colaborare cu Institutul Oncologic Cluj-Napoca se recoltează gratuit pacientelor cu vârsta cuprinsă între 24 și 29 de ani test Babeș-Papanicolau pe lamă și femeilor cu vârsta cuprinsă între 30-64 de ani - test HPV. În cazul în care testul HPV este pozitiv pacientele beneficiază și de test screening Babeș-Papanicolau. Citologia cervicală prin test Babeș-Papanicolau se recomandă pacientelor cu vârsta cuprinsă între 22 și 64 de ani o dată la trei ani dacă două teste anterioare consecutive au fost negative.

Citologia Babeș-Papanicolau se recomandă și pacientelor sub 21 de ani dacă acestea sunt simptomatice, prezintă disconfort sau sunt detectate la un examen de rutină cu leziune cervicală. Citologia Babeș-Papanicolau se recomandă de asemenea, tuturor pacientelor care doresc sa vină la controale de rutină, o dată pe an.

Testul HPV se recomandă pacientelor care au rezultate anormale detectate la screening prin test Babeș-Papanicolau, testul HPV se recomandă pacientelor cu debut precoce al vieții sexuale și cu număr de parteneri multipli. Testul HPV se recomanda pacientelor cu vârsta cuprinsă între 30 și 65 de ani o dată la cinci ani.

 

INFORMATII SI PROGRAMARI:

Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, va puteti programa astfel:
online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la sectiunea „Programari online” si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale  dorite
email: callcenter@spitalpelican.ro si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de asteptare (cateva minute)