Solistul vocal Dan Ciotoi, operat cu succes la Spitalul Pelican

Prof. dr. Teofil Lung de la Cluj impreuna cu echipa de medici de la Spitalul Pelican l-au ajutat pe renumitul solist din formatia Generic, Dan Gheorghe Ciotoi. El a fost operat cu succes de o tumora benigna si va putea canta din nou, curand.

Dupa cum ne-a povestit, solistul din Targoviste a sesizat dintr-un selfie, acum vreo jumatate de an, ca o zona a gatului este proeminenta.
Acum trei luni, a mers la un control ORL si a facut o ecografie. „Apoi am cautat o clinica pentru operatie. Am fost si la Bucuresti, la facultatea de stomatologie, dar cei de acolo sunt prea ocupati. Apoi m-a sunat un prieten - si el cu probleme. Mi-a spus de domnul doctor Lung, de la Cluj. De circa trei saptamani am intrat in legatura cu domnul profesor Lung”, ne-a spus pacientul, care s-a internat luni, 11 decembrie 2017, la Spitalul Pelican, iar joi, 14 decembrie 2017, a fost supus unei interventii chirurgicale de catre o echipa operatorie complexa, condusa de prof. dr. Lung Teofil (fostul sef al sectiei Chirurgie Orala si Maxilo-faciala de la Spitalul Judetean din Cluj-Napoca, medic primar chirurgie oro-maxilo-faciala si doctor in stiinte medicale) si formata din medicii: dr. Tenţ Andrei (medic specialist chirurgie oro-maxilo-faciala si doctor in stiinte medicale, de la Clinica din Cluj Napoca si Spitalul Pelican Oradea), dr Pantor Mihail – medic oro-maxilo-facial si dr. Calina Tarau (medic primar anestezie terapie intensiva), tot de la spitalul nostru.

TUMORA BENIGNA

Pacientul prezenta asimetrie facială secundara unei formatiuni tumorale parotidiene (glanda salivara situata inaintea lobului urechii). In urma examinarii clinice si a unei ecografii efectuate in teritoriu, s-a ridicat suspiciunea unei formatiuni tumorale de natura benigna.
Intraoperator, formatiunea tumorala a fost bine delimitata, cu aspect caracteristic de tumora benigna (nu cancer) putandu-se exciza in totalitate. Totusi, diagnosticul final va fi stabilit numai la finalizarea examenului histopatologic la microscop (procedura ce dureaza doua - trei saptamani).

POATE CONTINUA CARIERA

Interventia chirurgicala la care a fost supus pacientul nostru e numita „parotidectomie superficiala, cu conservarea nervului facial”, excizandu-se intreg lobul glandular ce continea tumora.
Precizam ca un timp de maxima dificultate este izolarea si disectia ramurilor nervului facial. In cazul lezarii acestuia, pacientul poate oricand ramane cu hemipareza faciala. Totul a decurs exceptional, pacientul este in afara oricarui pericol, iar recuperarea va fi rapida si totala putand sa-si continue fara obstacole cariera de solist vocal.
Chirurgia glandelor salivare este pretentioasa, in Romania practicandu-se exclusiv in centrele mari medicale (Cluj Napoca, Bucuresti, Timisoara, Craiova, Iasi, Targu Mures) unde se realizeaza deja ca operatii de rutina.
Glanda parotida este cel mai frecvent afectata tumoral dintre toate glandele salivare, insa majoritatea patologiei tumorale de la acest nivel este benigna, rata de recidiva fiind foarte scăzuta.
Dan Ciotoi, care si-a inceput cariera muzicala in 1985 si, impreuna cu cei trei colegi ai sai din trupa Generic canta in toata tara, dar si in comunitatile de romani din strainatate, va putea reveni pe scena curand. El a fost externat sambata, in stare de sanatate mult ameliorata. Inainte de a pleca din spital, solistul ne-a spus ca nu i-a fost teama de operatie, ca nu i-au fost afectate corzile vocale.
Solistul ne-a spus ca are o parere foarte buna despre spitalul nostru, ca pana acum nu a mai fost intr-un spital privat si ca va recomanda unitatea noastra medicala gratie calitatii medicilor si a personalului, inclusiv pentru curatenia impecabila si pentru toate conditiile bune de aici.
Solistul, care este in recuperare timp de circa 10 zile, iar in timp de aproximativ patru – cinci luni va fi total refacut, transmite fanilor: „M-am facut bine si intr-o saptamana pot canta”.