PEDIATRIE: Copiii infectati cu SARS-CoV-2 beneficiaza de spitalizare gratuita la Spitalul Pelican

PEDIATRIE: Copiii infectati cu SARS-CoV-2 beneficiaza de spitalizare gratuita la Spitalul Pelican

Dr. Cladovan Claudia, medic primar pediatru, supraspecializat in Pneumologie pediatrica, explica la ce sa fie atenti parintii in cazul in care copilul este infectat cu SARS-CoV-2, care sunt simptomele infectiei cu SARS-COV-2 la copii, cand este nevoie de spitalizare si cum se trateaza COVID-19.

Centrul de evaluare al Spitalului Pelican are alocate paturi destinate copiilor cu infectia SARS-COV-2 pentru evaluare la sectia de zi, cat si paturi pentru spitalizare continua, spitalizarea fiind gratuita.

O multime de copii au fost diagnosticati recent ca fiind infectati cu SARS-CoV-2, care sunt simptomele?

Intr-adevar s-a constatat in ultima luna o crestere a numarului de cazuri, de prezentari la care s-a confirmat infectia cu COVID-19. In general, la copii simptomele sunt minore. Predomina febra, cu durata de 2-3 zile, tabloul clinic de faringita sau de infectie respiratorie comuna: laringita, in cel mai rau caz, bronsiolita acuta.

Ce ar trebui sa facem in cazul in care copilul nostru prezinta simptome de Covid-19?

In primul rand, pe parinte il alarmeaza febra, majoritatea pacientilor se prezinta din acest motiv. Noi am hotarat ca la fiecare copil febril sa propunem testarea, desigur daca si parintele accepta. In aceasta situatie nu prea am avut probleme, in general, am facut testarea de comun acord. In caz de confirmare, pacientul daca are simptome minore se izoleaza la domiciliu cu tratament simptomatic, antitermice, paracetamol, nurofen si doar supraveghere. Deci formele usoare nu necesita spitalizare. Doar in cazul refuzului alimentatiei, deshidratarii secundare, alterarii starii generale, a persistentei febrei, pacientul este reevaluat prin Centrul de evaluare destinat infectiei SARS-CoV-2, unde beneficiaza de evaluare paraclinica si imagistica, fara costuri.

Este indicat tratamentul cu aerosoli?

Nu, aerosoloterapia este o stiinta in sine, nu orice lichid care se pune in acest aparat are indicatii precise in anumite patologii. Nu are nicio legatura aerosoloterapia cu infectia SARS-COV-2. Se trateaza practic patologia subiacenta, manifestarile respiratorii, infectia SARS-CoV-2 nu se trateaza cu aerosoli.

La ce mai trebuie sa fie atenti parintii acasa?

In afara de monitorizarea si combaterea febrei, hidratare, alimentatie corespunzatoare, suplimentare cu vitamina C, D, urmarirea starii generale a copilului si sesizarea unor simptome care apar: tuse mai frecventa, respiratie dificila, scaune diareice, refuzul alimentatiei. Acestea ar fi simptome care ar impune reevaluare si ulterior, decizie de spitalizare.

Covid-19 se trateaza ca si o viroza obisnuita?

Da, cu tratament simptomatic la copii. Noi nu avem indicatii de antivirale specifice sau o anumita terapie, in general tratament simptomatic, avand in vedere ca ei au forme usoare. Practic, noi tratam in functie de tabloul clinic. Daca are manifestarile de faringita, laringita, bronsiolita, enterocolita, deshidratare, tratamentul se adapteaza in functie de simptome.

Spitalul Pelican are paturi destinate copiilor cu Covid-19?

Da, s-au aprobat atat paturi in CENTRUL DE EVALUARE pentru evaluare la sectia de zi, cat si paturi pentru spitalizare continua. Din punct de vedere al costurilor, spitalul asigura spitalizarea gratuit.

Sunt deja internati copii pe sectie?

In acest moment nu, dar in conditiile in care creste adresabilitatea exista conditii pentru a-i spitaliza si a-i trata corespunzator.