OBSTETRICA – GINECOLOGIE/CARDIOLOGIE INTERVENTIONALA: embolizare de fibrom uterin prin angiografie pentru o pacienta din Timisoara

OBSTETRICA – GINECOLOGIE/CARDIOLOGIE INTERVENTIONALA: embolizare de fibrom uterin prin angiografie pentru o pacienta din Timisoara

In cadrul sectiei de OBSTETRICA – GINECOLOGIE si a LABORATORULUI DE ANGIOGRAFIE din cadrul CENTRULUI PENTRU INTERVENTII CARDIOVASCULARE s-a efectuat cu succes o procedura medicala speciala, realizata de catre o echipa medicala complexa coordonata de OBSTETRICA – GINECOLOGIE si CARDIOLOGIE INTERVENTIONALA: dr. SLOVENSKI MILOVAN (Timisoara), dr. MUT-VITCU BOGDAN (coordonatorul Compartimentului de Cardiologie interventionala din cadrul Centrului pentru interventii cardiovasculare Pelican Oradea) si dr. ANTON REMUS, medic primar OBSTETRICA – GINECOLOGIE.

Pacienta are 45 de ani, este din Timisoara si ne-a spus ca, in urma cu 7 ani, a descoperit ca are un fibrom uterin. Pacienta a beneficiat de consult si indrumare din partea medicului ginecolog de la Timisoara si a intrat in grija medicului de Cardiologie interventionala, dr. SLOVENSKI MILOVAN, din acelasi oras, dar a ales sa beneficieze de procedura medicala de embolizare la Spitalul Pelican Oradea.

Procedura de embolizare a fibromului uterin prin angiografie este o solutie terapeutica minim-invaziva, net superioara celei radiologice (cu risc mult redus de iradiere) prin care sunt tratate fibroamele fara a fi lezat/extirpat uterul, evitandu-se astfel interventiile chirurgicale de miomecomie sau histerectomie. Procedura a fost realizata in sala de Angiografie a spitalului nostru, de catre medicii interventionisti dr. SLOVENSKI MILOVAN si dr. MUT-VITCU BOGDAN.

Fiind minim-invaziva, procedura medicala s-a efectuat fara incizii, doar cu anestezie locala, cu risc de infectie redus la minim. Postpoperator, pacienta nu a necesitat sonda, astfel ca s-a putut deplasa, recuperarea fiind astfel rapida.

Inainte de a se externa, pacienta ne-a relatat din experienta traita in spitalul nostru.

PACIENTA: “Imi era teama de operatie si anul trecut am aflat ca domnul doctor Slovenski face operatii aici, la Spitalul Pelican Oradea. Anul acesta l-am contactat pe domnul doctor Slovenski si am decis sa vin aici. Am intrat in grija domnului medic ginecolog Anton Remus, a domnului doctor de Cardiologie interventionala Mut-Vitcu Bogdan si a domnului doctor Slovenski Milovan. Sunt foarte multumita. Domnul doctor Slovenski e de nota 20. Domnul doctor Mut a fost foarte grijuliu cu mine. Domnul doctor Anton a venit la mine in salon de mai multe ori pe zi. Aduc aprecieri si personalului de la investigatiile RMN. Stiti, eu aveam o teama de aceasta investigatie, dar doamna de acolo m-a incurajat si a avut foarte multa rabdare asa ca a fost foarte bine totul”.

Dr. SLOVENSKI MILOVAN, medic primar, Cardiologie interventionala Timisoara, colaborator al Spitalului Pelican:

“Pacienta avea sangerari abundente si dureri severe. Embolizarea arterelor uterine se adreseaza in primul rand acestei categorii de paciente, beneficiul pentru ele este maxim, dispar durerile si 90 la suta din sangerari. Pacienta lucreaza deja, dupa 24 de ore a fost externata si si-a reluat viata de zi cu zi.

Embolizarea arterelor uterine e o procedura terapeutica care se adreseaza pacientelor cu fibroame uterine. Embolizarea consta in trimiterea unor microsfere la nivelul ramurilor arterei uterine blocand circulatia la nivelul uterului, mai ales in zona in care s-au dezvoltat aceste tumori benigne. Sferele inchid vasele de sange producand o ischemie, o lipsa de hranire si oxigenare a zonei respective care se soldeaza in timp cu infarctizarea fibroamelor, degenerarea lor, micsorarea in volum, uneori eliminarea lor completa de la nivelul uterin. Avantajele embolizarii arterelor uterine fata de chirurgia clasica constau in faptul ca e o procedura minim-invaziva, o procedura care nu invalideaza pacienta, dupa 24-48 ore poate sa-si reia activitatea normala, fara niciun fel de problema. De asemenea prezinta un avantaj psihologic, pacienta se simte completa.”

Dr. ANTON REMUS, medic primar Obstetrica-Ginecologie, Spitalul Pelican:

“Suntem bucurosi să anuntam ca incepand cu luna septembrie, pacientele diagnosticate cu fibrom uterin sau adenomioza, pot beneficia de o noua metoda de tratament minim-invaziva si anume embolizarea arterelor uterine. Pana acum, pentru a beneficia de aceasta procedura inovatoare de tratament, pacientele erau nevoite sa se deplaseze in Capitala sau chiar in afara tarii; insa, odata cu lansarea departamentului de Cardiologie interventionala si angiografie, de aceasta metoda terapeutica se poate beneficia si in cadrul Spitalului Pelican. Interventiile vor fi efectuate de catre doctorul Milovan Slovenski, medic primar de Cardiologie interventionala, care este unul dintre promotorii acestei proceduri in tara noastra, avand o experienta bogata in acest domeniu terapeutic.

Procedura se adreseaza cu predilectie pacientelor suferinde de menstruatii abundente, dureroase sau dureri pelvine, cauzate de prezenta fibromului sau fibromatozei uterine, aflate in premenopauza sau care si-au încheiat planul reproductiv. Pacientele care isi doresc un tratament minim-invaziv, dar nu sunt eligibile pentru embolizarea arteriala uterine, pot beneficia de tratament laparoscopic sau hysteroscopic, in cadrul sectiei de Ginecologie.  Pacientele interesate se pot programa in cadrul ambulatoriului de specialitate al Spitalului Pelican la cabinetele de Ginecologie pentru evaluarea initiala si stabilirea conduitei terapeutice”.

PACIENTA: “Recomand cu toata increderea Spitalul Pelican din Oradea, in primul rand pentru serviciile medicale de calitate pe care le ofera, pentru profesionalismul medicilor, pentru felul in care esti primit si ingrijit, pentru amabilitatea asistentelor, pentru dotarile de exceptie, dar si pentru curatenie si mancare. Toata lumea vorbeste frumos aici si asta e un punct bun in plus”.

Informatii si programari:

  1. Pentru a beneficia de servicii medicale speciale de Cardiologie interventionala, in cadrul Centrului pentru interventii cardiovasculare, va puteti programa la numarul de telefon: 0722104245 – Daniela Gavruta.

  2. Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, va puteti programa astfel:

• online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la sectiunea „Programari online” si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
• email: callcenter@spitalpelican.ro si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
• telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de asteptare (cateva minute)
Ambulanta Pelican poate fi solicitata la numarul de telefon direct: 0259.962.