GASTROENTEROLOGIE: Gestionarea infectiei cu hepatita B/C in sarcina si prevenirea infectarii nou-nascutului cu hepatita B/C de la mama
GASTROENTEROLOGIE: Gestionarea infectiei cu hepatita B/C in sarcina si prevenirea infectarii nou-nascutului cu hepatita B/C de la mama
Hepatita este o boala inflamatorie a ficatului de natura virala, autoimuna sau toxica, ce conduce la deteriorarea celulelor si tesutului hepatic. De cele mai multe ori, este o boala asimptomatica, iar pacientii isi dau seama ca sunt infectati cu virusul hepatitic B sau C cand ajung la stadiul de ciroza hepatica. Uneori se poate manifesta nespecific prin simptome ca: astenie, fatigabilitate, greturi, durere in hipocondrul drept.
Dr. UIOREAN ALEXANDRA, medic specialist gastroenterolog, ne ofera informatii despre infectia cu hepatita B sau C in sarcina si despre modalitati de prevenire a infectarii bebelusilor, daca mama este infectata cu virusul hepatitei B sau C.
Dr. UIOREAN ALEXANDRA, medic specialist Gastroenterologie, Spitalul Pelican:
“E bine ca viitoarele mamici sa efectueze screeningul hepatitelor B si C in primul trimestru de sarcina. De obicei aici apare rolul medicilor ginecologi care monitorizeaza gravida de la inceputul sarcinii si atunci, in primul trimestru de sarcina, pe langa analizele specifice pe care acestia le indica, i se sugereaza si verificarea infectiei cu virus B sau C. Daca mama nu e monitorizata de un ginecolog atunci in timpul travaliul trebuie facute aceste analize, iar daca mama este pozitiva trebuie invatata care este modalitatea de transmitere, cum poate minimaliza infectarea copilului”.
Daca mama este infectata cu virusul hepatitei B sau C poate pastra sarcina si este esential sa se informeze cu privire la tratamentul necesar in timpul sarcinii, modalitatile de prevenire sau de minimalizare a riscurilor de a transmite virusul catre copil.
Dr. UIOREAN ALEXANDRA, medic specialist Gastroenterologie, Spitalul Pelican: “In cazul in care mama este cu o boala hepatica incipienta este de preferat sa temporizeze tratamentul pana dupa nastere. In schimb, daca mama este cu o boala hepatica avansata sau activa, se recomanda initierea tratamentului cu Tenofovir si nu cu agentii nucleozidici de prima linie pe care noi ii folosim in general in hepatitele virale B pentru ca Tenofovir are siguranta in sarcina”.
Exista mai multe modalitati de transmitere a virusului. In uter - prin transmitere transplacentara, prin metode invazive prenatale de tipul amniocentezei, in timpul nasterii prin expunerea fatului la lichidele vaginale si sangele matern sau dupa nastere.
Dr. UIOREAN ALEXANDRA, medic specialist Gastroenterologie, Spitalul Pelican: “As vrea sa mentionez ca modalitatea prin care naste mama infectata cu virus B sau C nu influenteaza riscul de a transmite boala, adica cezariana nu se recomanda de rutina doar pentru ca suntem infectate cu virusul B sau C. Practic, riscul de infectare este acelasi. Alaptarea nu este contraindicata daca suntem infectate cu virus B sau C, singura mentiune este sa ingrijim foarte bine sanul sa nu apara ragadele mamare. Acum sunt tot felul de dispozitive din silicon care pot sa ne protejeze de acest lucru. Ceea ce nu poate face mama este sa doneze laptele altor bebelusi. In cazul pacientelor infectate cu virus B care urmeaza un tratament specific pentru hepatita B, acestea trebuie sa opreasca tratamentul daca doresc sa alapteze bebelusul pentru ca medicamentele se secreta prin laptele matern”.
La nou-nascut, in cazul mamelor infectate cu virus hepatitic B se face imunizarea atat activ cat si pasiv.
Dr. UIOREAN ALEXANDRA, medic specialist Gastroenterologie, Spitalul Pelican: “Imunizarea pasiva inseamana injectarea intravenoasa de imunoglobuline anti-virus hepatitic B in primele 12 ore de la nastere si cea activa este reprezentata de vaccinarea bebelusului. Tot din aceasta categorie poate face parte inclusiv tratamentul necesar mamei pentru hepatita B, dar acest lucru trebuie discutat cu medicul curant gastroenterolog pentru ca doar in anumite cazuri e necesar tratamentul specific pentru hepatita B la femeia insarcinata. In schimb, pentru virusul hepatitic C nu avem profilaxie nici activa, nici pasiva, insa rata de infectare perinatala in cazul virsului C este de 1-5%, mult mai mica decat in cazul virusului B”.
In cazul virusului B cand bebelusul are varsta intre 9 -18 luni sunt necesare analize de sange si testarea antigenului Ag HBs si anticorpilor Ac HBs.
Dr. UIOREAN ALEXANDRA, medic specialist Gastroenterologie, Spitalul Pelican: “Daca antigenul Ag HBs este negative, anticorpii Ac HBs ies peste 10 UI/ml, inseamna ca bebelusul este protejat. Daca anticorpii Ac HBs sunt sub 10 UI/ml inseamna ca bebelusul este neprotejat si necesita revaccinare, daca antigenul Ag HBs iese pozitiv atunci redirectionam mama cu copilul sa se adreseze unui pediatru pentru a vedea evolutia hepatitei bebelusului pe viitor”.
In cazul virusului C e necesar sa dozam viremia in doua ocazii diferite cand bebelusul are varsta intre 2 si 6 luni. “Anticorpii Ac HBs trebuie testati doar dupa ce bebelusul implineste 15 luni, pentru ca pana la aceasta varsta bebelusul va avea anticorpii HCV pozitivi din cauza transferului transplacentar de la mama infectata, dar acest lucru nu inseamna ca sunt infectati cu virus C”.
Informatii si programari:
Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, va puteti programa astfel:
• online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la sectiunea „Programari online” si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
• email: callcenter@spitalpelican.ro si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
• telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de asteptare (cateva minute)
Ambulanta Pelican poate fi solicitata la numarul de telefon direct: 0259.962.