Derulam proiectul Institutului Oncologic din Cluj pentru depistarea cancerului de col uterin si la Directia de Asistenta Sociala Oradea

Derulam proiectul Institutului Oncologic din Cluj pentru depistarea cancerului de col uterin si la Directia de Asistenta Sociala Oradea

Spitalul Pelican Oradea sustine proiectul “Fii responsabila de sanatatea ta!” initiat de Institutul Oncologic “Prof. Dr. Ion Chiricuta” din Cluj-Napoca si invitam femeile sa efectueze testele Babes Papanicolau si HPV, gratuit, in perioada 27.07.2023 -28.07.2023 in incinta Directiei de Asistenta Sociala Oradea (str. Primariei, nr. 42).

 

Va incurajam sa efectuati testarea gratuita joi, in intervalul 11.00-16.00 si vineri intre orele 9.00-14.00 in cadrul unei campanii realizate prin Programul National de Screening al cancerului de col uterin. Femeile pot beneficia de testare gratuita doar prezentand cartea de identitate.

 

Campania vine in sprijinul femeilor (inclusiv a celor fara asigurare medicala), cu varste cuprinse intre 24-64 ani.

 

Testul Babes Papanicolau (PAP) si testul pentru depistarea infectiei cu virusul papiloma uman (HPV) sunt esentiale in screeningul (preventia) cancerului de col uterin. Aceste testari pot depista leziuni ale colului uterin, care pot fi tratate, daca sunt descoperite in stadii incipiente.

 

Femeile cu varste cuprinse intre 24 și 29 de ani beneficiaza de testare GRATUITA Babes Papanicolau si cele cu varste cuprinse intre 30 și 64 de ani beneficiaza de testare HPV GRATUITA, in cadrul Programului National de Screening al Cancerului de Col Uterin aflat in derulare la Spitalul Pelican.

 

Cancerul de col uterin este al patrulea cel mai frecvent tip de cancer depistat in randul femeilor din intreaga lume si, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aproximativ 99% dintre cazurile de cancer de col uterin se datoreaza infectiei cu HPV. Testele Babes Papanicolau si HPV pot depista celulele anormale din colul uterin inainte ca acestea sa se transforme in celule canceroase.

 

Testarea periodica (screeningul) permite depistarea leziunilor precanceroase si a cancerului de col uterin in stadii incipiente. Aflati mai multe informatii despre Programul National de Screening al Cancerului de Col Uterin aici:

 

https://www.spitalpelican.ro/blog/articole-medicale/program-national-de-screening-gratuit-al-cancerului-de-col-uterin-continua-la-spitalul-pelican?fbclid=IwAR02xVlfoTa-ItLBodMoF2vJPyyy0ewi5bAOWKUJoJ5pBWl2SiXUXhf8uQU