Am testat gratuit glicemia si tensiunea!

Aproape 400 de oameni au raspuns in acest weekend invitatiei noastre de a-si verifica sanatatea. Astfel, la standul amenajat in Era Shopping Park in Oradea, vineri, sambata si duminica, am testat gratuit glicemia si tensiunea la peste 380 de persoane, cu ocazia  Zilei Mondiale de Lupta impotriva Diabetului Zaharat, celebrata, anual la 14 noiembrie, alaturi de Asociatia Colegiul Pacientilor.

“Depistarea diabetului face parte din Campania de preventie “Totul pentru Sanatatea ta” demarata la sfarsitul lunii septembrie de catre Spitalul Pelican, prin care incercam sa informam oamenii despre importanta verificarii starii de sanatate, pentru depistarea timpurie a unor boli care pot fi tratate si vindecate cu succes” a afirmat Angela Pernes reprezentant al Spitalului Pelican.

Dintre cei 380 de oameni  pe care i-am ajutat sa isi testeze glicemia si tensiunea, 85 au avut valori mari de tensiune arteriala si 53 de oameni au avut valori glicemice peste limita obisnuita. Doamnele care s-au testat au primit, din partea Spitalului Pelican vouchere cu reduceri la investigatii pentru depistarea cancerului de san. Oamenii depistati cu hipertensiune arteriala au primit vouchere cu reduceri la consultatii de medicina interna. Toate cu scopul ca cei ce si-au testat sanatatea cu ajutorul nostru sa isi mentina sanatatea sau sa si-o redobandeasca repede.

Diabetul, numit si "boala secolului", in Romania face anual peste 50.000 de victime, dintre care 5% au diabet zaharat confirmat. In functie de stadiul bolii, 50% dintre pacientii cu diabet zaharat de tip 2 isi pot regla glicemia prin modificarea dietei si a stilului de viata, 40% prin medicamente antidiabetice si 10% prin injectarea de insulina.


"Diabetul zaharat tip 2, forma cea mai frecventa, este o boala care “nu doare”, este adesea fara simptome in stadiile initiale, uneori pana la aparitia complicatiilor ; aproximativ o treime dintre pacienti pot ramane nediagnosticati” a detaliat dr. Dana Cosma medic primar diabet zaharat si boli metabolice din cadrul Spitalului Pelican.


Ne dorim in acest fel sa contribuim la supravegherea starii de sanatate a cat mai multi oameni, pentru ca acestia sa evite cat mai mult timp posibil imbolnavirile grave, iar daca sunt depistati cu diabet sau cu alte diferite afectiuni - sa poata sa isi redobandeasca mai repede sanatatea.

INFORMATII DE BACKGROUND

Diabetul zaharat este denumit  “ucigasul tacut” intrucat simptomele nu sunt evidente pentru toti oamenii pana cand boala ajunge in stadiu mai avansat, cand apar complicatii multiple (vedere incetosata, tulburari cardiace etc).
Diabetul este o boala cronica grava, care apare atunci cand pancreasul nu produce suficienta insulina (hormonul care regleaza concentratia de zahar din sange) sau cand organismul nu foloseste corespunzator insulina pe care o produce. Potrivit Dictionarului explicativ al limbii române, diabetul este numele dat mai multor boli metabolice si endocrine, caracterizate prin eliminare abundenta de urina, prin senzatie continua de sete, prin prezenta glucozei in urina etc. Popular, diabetul zaharat e denumit si ''boala de zahar''.
Organizatia Mondiala a Sanatatii recunoaste trei forme principale de diabet zaharat: tipul 1, tipul 2 şi gestational (de sarcina), insa cele mai frecvente forme sunt diabetul zaharat tip 1 şi cel de tip 2. Termenul de diabet zaharat tip 1 a inlocuit mai multi termeni vechi cum ar fi diabet juvenil si diabet insulino-dependent. Termenul diabet zaharat tip 2 a inlocuit denumiri ca diabet insulino-independent (non insulino-dependent). Diabetul zaharat de tip 1 e caracterizat de lipsa totala a insulinei din organism, iar cel de tip 2 e caracterizat prin prezenta unei cantitati mai mari de insulina decat la omul normal, dar pe care organismul nu o poate folosi din diverse motive sau printr-o cantitate mai mica fata de normal, fara insa a lipsi cu desavarsire. La randul sau, insulina este un hormon secretat de pancreas, care regleaza metabolismul glucidelor, lipidelor, protidelor si mineralelor din organism.
Diabetul zaharat este considerat o boala la fel de grava ca si infarctul, cu specificatia ca e o afectiune a tuturor specialitatilor intrucat poate afecta toate organele.
Prin urmare, daca diabetul de tip 2 este depistat la timp, complicatiile sale pot fi prevenite cu succes.

Scurt istoric
In 1921, profesorul Nicolae Paulescu a descoperit insulina. Savantul roman a demonstrat eficienta acestei substante in reducerea hiperglicemiei si a folosit insulina in tratarea diabetului. Descoperirea sa, injectia cu insulina, a salvat milioane de vieti.
Ziua Mondiala de Lupta impotriva Diabetului zaharat a fost marcata pentru prima oara in data de 14 noiembrie 1991, din initiativa Organizatiei Mondiale a Sanatatii si a Federatiei Internationale de Diabet (FID). A devenit zi oficiala a Natiunilor Unite în 2007 prin adoptarea Rezolutiei 61/225, la 20 decembrie 2006.
Tema pentru editia din 2017 a Zilei mondiale de lupta impotriva diabetului zaharat este ”Femeile si diabetul — dreptul nostru la un viitor sanatos”. Astfel, e de dorit ca toate femeile cu risc de a face diabet sau care sufera deja de aceasta boala sa poata beneficia, in mod accesibil si echitabil, de informatia si medicatia necesare prevenirii sau tratarii acestei afectiuni cronice.