OBSTETRICA-GINECOLOGIE, dr. CHITULEA PETRU: „Spitalul Pelican este varful sistemului spitalicesc din vestul tarii!”

OBSTETRICA-GINECOLOGIE, dr. CHITULEA PETRU: „Spitalul Pelican este varful sistemului spitalicesc din vestul tarii!”

Ii spunem BUN VENIT domnului conf. dr. CHITULEA PETRU, care s-a alaturat echipei noastre de medici profesionisti de la sectia de OBSTETRICA-GINECOLOGIE.

Medicul are o vasta experienta în domeniu. Domnia sa a absolvit Facultatea de Medicina in anul 1977 si profeseaza din anul 1982.

Conf. dr. CHITULEA PETRU, medic primar OBSTETRICA-GINECOLOGIE:

Intotdeauna am sustinut ca in orice meserie specializata, inclusiv in Medicina, experienta nu poate fi inlocuita cu nimic

Si in Medicina, ca si in Arta si in orice alt domeniu, trebuie sa indeplinesti cinci conditii:

  • sa fii inteligent

  • sa inveti mult

  • sa exersezi mult (valabil in orice domeniu iar orele de sala de operatie nu pot fi inlocuite cu nimic)

  • sa ai un profesor bun (eu am avut noroc sa il am ca maestru pe academicianul Ioan Munteanu de la Timisoara, care dupa parerea mea, e cel mai mare ginecolog din toate timpurile si el a facut, de pilda, prima fertilizare in vitro in 1995)

  • sa ai talent

In Medicina se mai adauga o a sasea conditie – sa ai empatie, sa iti pese de pacienti. Daca iti pasa de pacient, intotdeauna vei incerca sa faci mai mult ca sa iti depasesti limitele si asa vei putea sa depasesti mediocritatea.

La Spitalul Pelican, unde am mai lucrat, mi-am propus ce mi-am propus toata viata: sa imi fac meseria cat mai bine posibil.

O regula de care am tinut mereu cont e ca in sala de operatie ai trei prioritati: viata pacientului, sanatatea lui si apoi functia. Deci pe primul loc e viata pacientului. Iar Chirurgia minimi-invaziva e un concept general, a cărui esenta e sa iti atingi scopul terapeutic cu un minim de mijloace si cu un minim de timp. Tot ceea ce nu este absolut necesar intr-o interventie chirurgicala poate fi nociv: daca tai mai mult iese prost; daca cosi mai mult - iar nu e bine; daca operatia dureaza mai mult iar iese prost pentru ca omul nu e facut sa stea nici cu abdomenul deschis si nici sub anestezie generala. Asadar cu cat scurtezi timpul de interventie cu atat este mai bine pentru pacient.

Intotdeauna incerc sa fac maximum posibil si, repet, prima prioritate e viata pacientului. Chiar daca sunt situatii cand trebuie sa sacrifici un organ (un uter, un ovar) e tot pentru a salva viata pacientei.

In seara 2 ianuarie 2011 am fost chemat la un caz la o operatie cezariana, la care nu se putea opri hemoragia. Pacienta era in soc hemoragic grav. Am reusit sa rezolv cazul cu o tehnica rar practicata: ligatura arterelor hipogastrice bilaterale, care aduc sange in bazin, in pelvis. Cand ai o hemoragie grava, ultima sansa e ligatura acestor artere, cu care putem controla hemoragia. Atunci am fost cel mai aproape de a-mi pierde pacienta pe masa de operatie. A scapat cu viata, doamna isi creste copilul, a fost un caz limita iar eu in 40 de ani nu am pierdut nicio pacienta in cei 40 de ani de activitate de Ginecologie.

Spitalul Pelican este varful sistemului spitalicesc din vestul tarii si ceea ce m-a impresionat aici este atitudinea generalizata a intregului personal medical, de empatie, simpatie, apropiere de pacient. Toata lumea se poarta asa. Pe langa faptul ca e impecabil de curat...

Stiti, la spitalul de stat unde am lucrat, una din regulile de fier pe care le-am impus ca medic-sef era modul de a vorbi si le spuneam – vorbiti cu pacientele asa cum v-ar place sa vorbeasca cineva cu mama, fiica sau sora dvs. Ei, aceasta atitudine la Spitalul Pelican e generalizata, toata lumea vorbeste frumos, pe orice sectie.

De cand lucrez la Pelican nu am avut niciun caz de infectii nosocomiale si asta e un lucru foarte bun”.

INFORMATII SI PROGRAMARI:
Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, va puteti programa astfel:
online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la sectiunea „Programari online” si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
email: callcenter@spitalpelican.ro si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de asteptare (cateva minute)
Ambulanta Pelican poate fi solicitata la numarul de telefon direct: 0259.962.