CHIRURGIE PLASTICA SI ESTETICA: Complicatiile injectarilor cu acid hialuronic

CHIRURGIE PLASTICA SI ESTETICA: Complicatiile injectarilor cu acid hialuronic

Utilizarea acidului hialuronic si botox este tot mai frecventa insa pentru a avea rezultatele scontate si pentru a evita complicatii serioase, sunt importante mai multe aspecte, de la alegerea unor substante de calitate la alegerea celor mai noi si sigure proceduri, conditii de igiena, esentiala fiind alegerea unui medic chirurg estetician autorizat.

Dr. NISTOR PAUL, medic specialist Chirurgie Plastica si Estetica, transmite urmatoarele informatii pretioase persoanelor care doresc sa isi efectueze injectari cu acid hialuronic:

”Procedurile estetice care presupun injectarea de acid hialuronic si botox sau toxina botulinica la nivelul fetei au rolul de a modifica aspectul exterior al pacientilor. Acidul hialuronic este considerat un implant dermic semi-permanent, iar vascozitatea data de molecula de acid hialuronic poate crea probleme majore daca este injectata intra-vascular, de aceea aceste proceduri pot fi realizate doar de medici autorizati in aceste proceduri.

Cele mai frecvente complicatii sunt date de firme de acid hialuronic slab calitative. Acestea produc noduli inchistati permanenti, care necesita drenaj sau topire cu o enzima care se numeste hialuronidaza. Cele mai comune sunt cele locale, de obicei temporare. Complicatiile la locul injectarii se manifesta prin edem (tumefactie, umflare) durere si eritem (roseata) mancarime sau vanatai. Acestea sunt moderate si de obicei dureaza mai putin de o saptamana.

Multiple tehnici de injectare se folosesc pentru a reduce la minim durerea asociata injectarii: a se folosi cel mai mic ac, canula, agenti anestezici topici locali, aplicare de gheata inainte si dupa injectare, miscari vibratorii de distragere a atentiei si blocajul nervos.

Nodulii sau granuloamele – sunt reactii inflamatorii inchise intr-un corp strain pentru a preveni migratia. Aceasta reactie apare pentru ca sistemul imun nu este capabil sa degradeze enzimatic corpul strain. Acidul de proasta calitate contine proteine dupa purificare care produce reactii de hipersensibilitate si formarea de granuloame. Apar tarziu (la 3-6 luni de la injectare) ca si o consistenta dura, forma unui bob de orez, se simte la palpare, de obicei cu forma nedureroasa. Acidul de inalta calitate reduce acest risc la minim. Din pacate, aceasta complicatie este frecventa atunci cand pacienta a fost injectata cu un acid slab calitativ.

Vanataile si edemul – a nu se lua aspirina, antiiinflamatoare (Paracetamol, Ibuprofen, Algocalmin, Piafen, Aulin sau orice alt medicament iar pentru durere e bine sa informati medicul corect), suplimente pe baza de ginko biloba, vitamina E, ulei de peste, ginseng, kava-kava cel putin cu o saptamana inainte de injectare. Inainte si dupa injectare se poate folosi crema Arnica, vitamina K topic local, Bromelin sau creme cu heparina sodica sau Hepatotrombin.

Vanatai extreme pana spre necroza pielii (coloratie violet inchisa spre negru) care depasesc buzele pot sa apara fie cand tehnica de anestezie este deficitara, fie la injectarea directa in interiorul arterelor (pielea devine alba si dureroasa apoi se dezvolta eritemul reticular, purpura si ulceratii ulterior cicatricea) fie din cauza unui blocaj venos prin injectarea unui volum mare de acid intr-o zona mica, ce duce la compresie venoasa.

Toate aceste complicatii necesita tratament imediat de specialitate de preferabil din partea unui chirurg plastician. Efectul Tyndall este cauzat de plasarea acidului hialuronic prea superficial si se manifesta ca o discoloratie albastruie. Acidul este un gel clar, iar cand lumina reflecta spre piele apare albastrui (daca a fost injectat prea superficial). Este recomandata reevaluarea zonei si un plan de tratament specific.

Infectiile – bacteriale, virale sau fungice

Pacientul ar trebui sa nu se machieze inainte si imediat dupa procedura. Tehnica aseptica si dezinfectia pielii se face fie cu 2-4% clorhexidina sau servetele medicale cu solutie de isopropyl-alcool 70% si evitarea contaminarii zonei de tratament dupa curatarea pielii.
Infectia cu herpes simplex
Toti pacientii cu istoric de infectii herpetice ar trebui sa inceapa tratament oral cu Aciclovir sau Valacyclovir 500 mg de doua ori pe zi cu 2 zile inainte de procedura si 3 zile dupa. Abcesul si celulita – noduli rosii durerosi prezenti 3-14 zile ar trebui tratati ca si o infectie. Acestea apar cand tehnica aseptica lipseste sau in spatii improprii (saloane de cosmetica) sau cand se foloseste acid hialuronic ieftin si de proasta calitate. Aceasta complicatie nu ar trebuie sa existe in epoca moderna a chirurgiei estetice”.

Informatii si programari:
Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, va puteti programa astfel:
• online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la sectiunea „Programari online” si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
• email: callcenter@spitalpelican.ro si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
• telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de asteptare (cateva minute)
Ambulanta Pelican poate fi solicitata la numarul de telefon direct: 0259.962.