Pacient operat la ORTOPEDIE: “Totul e aici la superlativ. Vorbim de Hi-Tech!”

Pacient operat la ORTOPEDIE: “Totul e aici la superlativ. Vorbim de Hi-Tech!”

La Spitalul Pelican, medicii de la sectia de Ortopedie - Traumatologie, cu experiența dobandita in centre de excelenta de reconstructie de sold renumite în Europa, realizeaza cu mare succes interventii dintre cele mai dificile, ce se efectueaza în foarte putine alte spitale din Romania. Artroplastiile totale de sold prin protezare bilaterala simultana cu abord minim invaziv efectuate în spitalul nostru sunt in masura sa ofere mai repede sanatate pacientilor, dar si reinsertie sociala mult mai rapida fata de operatiile pe o singura parte a soldului cu abord minim invaziv și cu atât mai mult fata de interventiile clasice pe o singura parte a soldului. Un pacient din Lipova, cu varsta de 53 de ani, a beneficiat de acest tip de interventie chirurgicala in 14.01.2021 si, inainte de externare, a dorit sa impartaseasca experienta.

PACIENT: “De 13 ani sufar de coxartroza, dar de trei ani durerile au fost mai acute, pe ambele solduri. Am fost la mai multe centre medicale, insa nimeni nu mi-a spus ca se pot opera deodata ambele solduri si inca cu mare succes. Am ajuns la domnul doctor Tona Jorgaq printr-un client de-al meu, care a reusit sa gaseasca posiblitatea de contact a domnului doctor de pe internet. In 27.11.2020 am vorbit cu domnul doctor la telefon, in 11.12.2020 am venit aici la consultatie si am decis, impreuna cu domnul doctor, operatia bilaterala. In 14.01.2021 am fost operat, si, dupa doar o zi, m-am ridicat din pat cu o singura carja si am facut o plimbare pe culoarul sectiei. A treia zi chiar a fost o bucurie fiindca am reusit sa merg singur la baie si am urcat scarile tinandu-ma de bara. In data 20.01.2021 m-am si externat. Totul e la superlativ aici. Vorbim si de Hi-Tech, dar si de domnul doctor. Am mai fost in spitale private, dar conditiile de aici bat tot ce am vazut pana acum. As recomanda spitalul in primul rand pentru capacitatea profesionala si empatia domnului doctor. Nu e vorba de lauda, credeti-ma. Recomand oamenilor sa aiba incredere deplina in ce se intampla in acest spital fiindca e impresionant!” .

Dr. TONA JORGAQ, medic primar Ortopedie – Traumatologie: “Artroplastiile totale de sold prin protezare bilaterala simultana, cu abord minim invaziv sunt posibile gratie: - tehnicii avansate din domeniul anesteziei - gestului chirurgical care trebuie realizat impecabil - programului de recuperare post-chirurgical In cazul artroplastiilor cu abord anterior minim invaziv trebuie sa fii un bun cunoscator ca sa poti lucra pe ambele solduri. Merita toate eforturile intrucat beneficiile pentru pacienti sunt uimitoare”

In anul trecut, multi pacienti, din diverse colturi ale tarii, au beneficiat de astfel de interventii, efectuate cu succes de catre dr. TONA JORGAQ,medic primar Ortopedie – Traumatologie . 1. Un barbat din Satu Mare, cu varsta de 64 de ani, care practica in mod constant diferite sporturi si care a avut coxartroza, si-a recapatat sanatatea si mobilitatea prin artroplastie totala de sold.

PACIENT: De șapte ani am probleme la un sold, dar la inceputul acestui an au inceput durerile si la celalalt. Erau atat de mari durerile incat efectiv nu mai puteam face nimic, nici sa dansez. Eu frecventez un club de dans cu sotia mea, unde se danseaza bachata, salsa si kizomba. Am ajuns sa nu mai pot dormi de dureri noaptea. Am cautat unde sa ma tratez, am vrut in Ungaria. Dar a venit pandemia. Am venit la consult aici, acum trei saptamani. Domnul doctor Tona Jorgaq e foarte tanar, ambitios si mi-a propus aceasta operatie, deodata, la ambele solduri. Foarte putini oameni sunt asa amabili. Atat de mult a discutat cu mine, m-a facut sa inteleg si am avut 100% incredere. Am fost operat si a doua zi mergeam deja. La patru zile dupa operatie urcam scari. Jos palaria in fata domnului doctor si ca om tehnic si pentru relatia pe care o creeaza cu oamenii”. 2. Un alt caz, cu totul special, este al unei doamne in varsta de doar 36 de ani, din Deva, cu necroza aseptica la ambele solduri, care a beneficiat de proteza bilaterala prin abord minim-invaziv, efectuata de catre dr. TONA JORGAQ, medic primar Ortopedie – Traumatologie.

PACIENTA: “In 2018 am avut trombocitopenie si am luat cortizon 4 luni. Asa ca necroza aseptica a evoluat, durerile s-au accentuat. Acum aveam necroza ¾ pe piciorul drept si dureri mai putin intense la piciorul stang. Eu suport durerea, in general. Dar devenise enervanta. Foloseam baston. Si cum piciorul drept era mai afectat, ma sprijineam pe stangul si ma solicita destul de mult. Asa ca, la inceputul acestui an, mi-am propus ca pana la sfarsitul lui 2020 sa ma operez. Am tangente cu mediul medical si am auzit de aceasta metoda minim-invaziva. Am gasit pe site-ul Spitalul Pelican relatari despre astfel de cazuri, toate reusite. Mi-a placut atitudinea domnului doctor. Chiar daca aveam dureri mai mari pe partea dreapta se impunea protezarea ambelor solduri. Mi se pare normal sa traim frumos in prezent, voiam sa revin la viata normala, sa alerg, sa urc scari, sa fac miscari normale. In prima zi, eram la ATI, m-am ridicat din pat si am facut cativa pasi cu cadrul. Am putut sa merg singura la toaleta. A doua zi de la operatie am coborat si am urcat scarile in spital. Domnul doctor este un profesionist. Va dati seama ca in a 7 – a zi de la operatie eu eram la banca, la ghiseu, adica m-am deplasat si am stat la rand fara probleme. Daca ma operam clasic, nu ma faceam bine in timp atat de scurt. Bunica mea s-a operat clasic, deci pot face comparatie. Imi place ca totul e vesel la spitalul dumneavoastra, atitudinea tuturor e destinsa si e important pentru pacienti. Voi recomanda cu siguranta Spitalul Pelican. Pe langa toate serviciile medicale de exceptie, imi place ca medicii de aici abordeaza tipuri de operatii noi. Nu le e teama sa invete si sa aplice proceduri si interventii chirurgicale noi, in folosul bolnavilor”.

Dr. TONA JORGAQ, medic primar Ortopedie – Traumatologie: “Particularitatea acestui caz a fost dat de varsta. Pacienta, foarte tanara, si-a dorit sa isi recapete cat mai repede mobilitatea. Astfel incat interventia pentru protezare bilaterala simultana cu abord minim invaziv era o necesitate stringenta pentru a-si primi viata de dinainte.Dupa sase saptamani, doamna a parcurs 11 km pe jos, in plimbare – iar acest lucru este pentru mine extraordinar”. 3. O alta doamna a aflat tot de pe internet despre aceste operatii speciale si a venit de la Craiova la Spitalul Pelican pentru a se vindeca de coxartroza, prin protezarea ambelor solduri intr-o singura interventie chirurgicala si prin abord minim invaziv. Pacienta are 55 de ani și ne-a marturisit ca primele dureri au început în urma cu 2 – 3 ani, la nivelul coloanei vertebrale.

PACIENTA: „La birou stau câte 7 – 8 ore in sezut. Simteam ca niste ace, ca niste fulgere mici. Fiica mea m-a indemnat sa fac un RMN, l-am facut, la Craiova. Apareau mici inflamatii, asa ca am luat anti-inflamatoare. Vreau sa spun ca nu am carat, nu am ridicat, nu am făcut exercitii fizice prea solicitante. Anul trecut eram la schi și, dintr-o data, am început sa schiopatez. Mi-am facut analize si mi s-a spus ca am coxartroza. A inceput sa ma doara mai mult in partea dreapta, totul a evoluat rapid si am avut curand dureri si pe partea stanga a soldului. As recomanda Spitalul Pelican pentru ca aici nu sunt riscuri. Intr-un timp foarte scurt, poti aici sa te insanatosesti. Si tot personalul de aici e format din oameni minunati. Pun suflet in meseria pe care o au si conteaza calitatea profesionala si umana!”.

INFORMATII DE BACKGROUND: SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea ofera pacientilor cu probleme grave la ambele solduri sa se refaca mult mai repede si bine, printr-o intervenție chirurgicala unica in vestul țării și foarte rar executata în doar câteva spitale din Romania. Astfel, in unitatea noastra, echipele medicale de la sectia de Ortopedie realizeaza artroplastii totale de sold prin protezare simultana bilaterala cu abord direct anterior minim invaziv. Este vorba despre o procedura chirurgicala de protezare simultana a ambelor solduri intr-o singura operatie, in acelasi timp, cu aceeasi anestezie. De aceea, bolnavul necesita o singura spitalizare, nu doua si o singura perioada de recuperare medicala post-chirurgicala, nu doua, asa cum s-ar impune daca operatia s-ar face pe rand, la cate un sold.

Cine are nevoie de această tehnică operatorie revolutionara?

Interventia chirurgicala de protezare simultana bilaterala de sold se impune in cazul coxartrozei severe bilaterala. Aceasta afectiune este progresiva, se agraveaza cu timpul si reduce calitatea vietii intrucat provoacă dureri și rigiditate functionala in ambele solduri in timpul activitatilor zilnice. Coxartroza bilaterala este o patologie care atinge 42% din populatia cu afectiune artrozica si se estimeaza ca 25% dintre acesti pacienti cu coxartroza care necesita inlocuirea totala a soldurilor vor avea nevoie de proteza bilaterala. Aceasta realitate in cifre a condus la evolutia celor mai bune strategii chirurgicale, de inlocuire bilaterala a soldului fara a creste riscul de comorbiditati postoperatorii si cu posibilitate de recuperare mai rapida. In acest sens, abordul direct anterior minim invaziv este singura tehnica operatorie care nu lezeaza muschii, produce durere scazuta, sangerare mai mica – factori esentiali in obtinerea unei eficiente maxime fara riscuri si cu recuperare rapide in protezarea simultana a ambelor solduri.

BENEFICIARII artroplastiei totale de sold prin protezare simultana bilaterala cu abord direct anterior minim invaziv: De retinut ca protezarea simultana bilaterala este o procedura care impune o selectare a pacientilor. Altfel spus, aceasta tehnica operatorie revolutionara este indicata in urmatoarele cazuri: – persoanelor mai tinere de 70 ani – bolnavilor cu coxartroza bilaterala, dar care nu prezinta riscuri de boli asociate (pacienti care nu au antecedente cardiovasculare, artrita reumatoida cu comorbiditati) – persoanelor care nu au obezitate – pacientilor care au risc scazut pentru complicatii peri si post-chirurgicale.

BENEFICIILE artroplastiei totale de sold prin protezare simultana bilaterala cu abord direct anterior minim invaziv: – un singur eveniment chirurgical (nu doua in cazul in care soldurile sunt protezate pe rand) – un singur episod de anestezie (nu doua in cazul in care soldurile sunt protezate pe rand) – spitalizare mai scurta (comparativ cu interventia la un singur sold, apoi la altul, ce presupune doua perioade de spitalizare, adica de doua ori timpul de sedere in camera de spital) – posibilitate de recuperare a ambelor solduri cu proteze implantate in acelasi timp – scaderea costurilor atat pentru pacient cat si pentru spital (bolnavul plateste o singura data pentru operatia bilaterala, nu de doua ori cum e nevoit daca se opereaza pe rand la fiecare sold)

INFORMATII SI PROGRAMARI: Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, va puteti programa astfel:

online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la sectiunea „Programari online” si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite

email: callcenter@spitalpelican.ro si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite

telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de asteptare (cateva minute)

Ambulanta Pelican poate fi solicitata la numarul de telefon direct: 0259.962.